Hlavní obsah

Šéfúředník Prahy užívá chatu v Harrachově. Ovládá ji rodina, jíž dává zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

V žádném střetu zájmů nejsem, tvrdí Jan Rak k ubytování v harrachovské chatě napojené na firmu, jíž podepisuje zakázky.

Reklama

Dlouholetý ředitel majetkového odboru pražského magistrátu Jan Rak podle zjištění Seznam Zpráv pobývá v luxusním resortu v Harrachově. „Jeho“ chatu vlastní muž, kterému zároveň tento úředník podepisuje milionové veřejné zakázky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Natura Park Resort v lyžařském středisku Harrachov tvoří takzvané chalety neboli rekreační horské chaty v alpském stylu. Slouží k ubytování poblíž centra města a zároveň u hranice lesa a u zurčícího potoka.

Někteří z majitelů své chaty pronajímají. A jak lze zjistit z nabídky na internetu, k pronajmutí je tento typ stavení v harrachovském resortu za zhruba 40 tisíc za týden.

Jedna chata v areálu má však trvalejšího obyvatele - ředitele odboru hospodaření s majetkem na pražském magistrátu Jana Raka. Podle pátrání Seznam Zpráv jde o chatu, již podle katastru vlastní pražská firma Waterway Assets.

K chatám vede slepá cesta, prostředí je klidné, a tak se majitelé chat v resortu dobře znají. A Jana Raka si také hned vybavují. Jak podle fotografií, tak podle jména.

„Nastěhoval se sem někdy kolem Nového roku,“ říká reportérkám jeden ze sousedů. Jan Rak prý jezdí na pobyt do Harrachova pravidelně. „Potkáváme se ráno v pekárně,“ dodává muž.

Jiný soused si vzpomene, kterou z chat ředitel z magistrátu obývá: „Dnes tu zrovna není, nemá tu auto.“

+1

Chatu, ke které soused ukazuje, koupila firma Waterway Assets podle smlouvy uložené v katastru v roce 2021 za 7,75 milionu korun. Obchodní rejstřík od roku 2019 až do tohoto pondělí vedl jako jednatelku stejné firmy Rakovu manželku Karolínu. Jako konečné spoluvlastníky pak evidence skutečných majitelů uvádí rodinu Erbenových.

Ti zároveň ovládají také společnost JE Group, která je úspěšná v získávání zakázek právě od pražského magistrátu. Ředitel majetkového odboru Rak s ní od roku 2018 podepsal objednávky na práce za zhruba 20 milionů korun. Největší objem zakázek pak Rak se společností uzavřeli mezi lety 2020 až 2023.

JE Group pro Prahu dělala technický dozor, dohlížela na bezpečnost práce nebo poskytovala poradenství. Mnohé zakázky se vešly pod dva miliony, takže je odbor vedený Janem Rakem nemusel soutěžit dle pravidel zákona o veřejných zakázkách.

Foto: Seznam Zprávy

Vazby ředitele majetkového odboru pražského magistrátu Jana Raka na rodinu Erbenových jsou patrné jak z působení jeho ženy, tak z užívání chaty v Harrachově.

Rak: Žádný střet zájmů není

Když Jana Raka zastihli reportéři v pondělí před pražským magistrátem, jako by nechápal, kam dotazy směřují. „Jakou chatu v Harrachově? Já nemám žádnou chatu v Harrachově,“ odvětil původně.

Když mu novináři vyložili, že jde o chatu, kde pravidelně pobývá, a že ji vlastní lidé, jimž podepisuje zakázky, řekl, že v tom nevidí problém s tím, že to „takhle úplně jednoznačné není“. Potvrdil ovšem, že chatu, v níž pobývá, vlastní rodina Erbenových.

„Já se nedomnívám, že to je střet zájmů,“ uvedl úředník, který má spoluzodpovědnost za správu miliardových majetků hlavního města.

„Je to nemovitost, se kterou operuje moje žena. Že tam jedu, není něco, co bych nemohl dělat,“ dodal Jan Rak s tím, že JE Group je odlišná firma.

To ale podle vedoucího analytika protikorupční neziskové organizace Transparency International Marka Chromého nehraje roli.

„Klíčová zde není skutečnost, že se jedná o dvě rozdílné firmy, ale to, že jde o firmy, které mají zčásti stejné skutečné majitele. Pan Rak se tak, ať už vědomě, či nevědomě, vystavuje střetu zájmů, kdy ve svém důsledku užívá chatu, kterou vlastní stejné osoby, jimž podepisuje na pražském magistrátu velké množství zakázek,“ uvedl analytik.

O tom, že se zaměstnanci mají střetu zájmů vyvarovat, hovoří i etický kodex magistrátu.

Etický kodex magistrátu

Zaměstnanec svým jednáním předchází situacím, ve kterých by byl vystaven možnému střetu svého soukromého zájmu s výkonem své pracovní činnosti. Soukromým zájmem je jakákoliv výhoda pro něj, jeho rodinu, blízké či příbuzné osoby a fyzické nebo právnické osoby, se kterými měl nebo má obchodní vztahy.

Zaměstnanec nesmí zneužít svého úředního postavení k osobnímu prospěchu a je povinen vyhnout se konfliktu zájmů.

Zdroj: MHMP

Rak odmítl, že by mohl zakázky pro JE Group ovlivnit. Prý tomu brání magistrátní pravidla pro udělování veřejných zakázek - vítěze by například měla vybírat komise.

I to ale protikorupční expert, který pro Seznam Zprávy zakázky zhodnotil, vidí jinak.

„Téměř všechny tyto zakázky mají podezřelou hodnotu plnění, a to buď do 150 tisíc korun bez daně, anebo do dvou milionů bez daně. Zakázky v tom nižším objemu může podle interních pravidel magistrátu zadat ředitel zadávacího odboru bez soutěže, u zakázek v té vyšší hladině pak není nutné postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ zhodnotil vedoucí analytik protikorupční neziskové organizace Transparency International Marek Chromý.

V prvním případě - tedy v hodnotě pod 150 tisíc korun bez daně - se redakci podařilo dohledat 12 kontraktů, které Rak s JE Group uzavřel. V hodnotě do dvou milionů korun pak šlo o dalších 18 smluv.

Celkově JE Group se samotným magistrátem uzavřela zhruba 50 kontraktů.

Na dotaz, zda za bydlení v chatě platí, Jan Rak odpověděl: „Já? Já s tou chatou nemám nic společného.“ Vyloučil také, že by o svých vazbách na rodinu Erbenových informoval kohokoli z nadřízených.

Poté, co Jana Raka reportéři konfrontovali, poslala Seznam Zprávám e-mailové prohlášení také jeho žena.

„Z manželova vyprávění jsem pochopila, že hledáte propojení mezi mými pracovními aktivitami z minulosti a manželovou současnou funkcí. Mohu vás ubezpečit, že žádné takové propojení neexistuje,“ napsala Raková.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Budova magistrátu na pražském náměstí Franze Kafky, kde sídlí Rakův odbor hospodaření s majetkem.

V obchodních aktivitách prý v blíže neupřesněné minulosti začala zastupovat svého otce, a to před tím, než Raka poznala. Jejím otcem je Jiří Hurych, někdejší vysoce postavený manažer státních firem z éry vlád ČSSD. Raková se ale odkazuje na to, že svou práci pro síť propojených firem už ukončila.

„Po svatbě s Janem a porodu jsem odešla na mateřskou dovolenou, na které jsem dodnes. S tím souviselo i ukončení mých aktivit,“ uvedla žena.

Na chatě v Harrachově prý tráví část mateřské. „Mohu se tak starat o její správu,“ tvrdí Raková s tím, že jednatelkou Waterway Assets už není. Z obchodního rejstříku byla vymazána v pondělí.

JE Group: S chatou nemáme nic společného

Seznam Zprávám se podařilo zkontaktovat jednatele JE Group Jakuba Erbena. S reportéry se ale po telefonu o chatě v Harrachově a jejich obyvatelích bavit nechtěl.

Odkázal na vyjádření zaslané v e-mailu, v němž uvedl, že odpovědi dává za sebe a za společnost JE Group.

„Ani já, ani společnost JE Group nemáme s apartmánem či chatou v Harrachově nic společného. Do Harrachova nejezdím,“ napsal redakci Jakub Erben s tím, že Karolínu Rakovou zná od jejích dvanácti let přes jejího otce Jiřího Hurycha.

Jako spolumajitel JE Group a Waterway Assets je v rejstřících vedený jeho bratr Michal Erben. Jeho vyjádření JE Group ale nezaslala. Jednatel Jakub Erben to odůvodnil tím, že jeho příbuzný by nejspíše odpověděl ve stejném duchu jako on.

„To, že se před několika měsíci vdala za pana Jana Raka, je pro mne novinka, protože se s Karolínou v posledních letech vídám pouze sporadicky,“ uvedl zato jednatel firmy Jakub Erben.

Foto: Seznam Zprávy

Jan Rak s Jakubem Erbenem svými podpisy stvrdili řadu veřejných zakázek pro společnost JE Group.

Vztahy společnosti JE Group s Janem Rakem označuje Jakub Erben za „profesionální“.

„Naše rodinná  společnost vznikla v roce 1999. S každým ředitelem odboru majetku, a to nejen na Magistrátu hlavního města Prahy, ale po celé ČR, se snažím mít profesionální vztahy. Když odbor vypíše veřejnou zakázku z našeho oboru, přihlásíme se do ní a buď vyhrajeme, či nikoliv. Tato praxe je stejná ve všech krajích, kde působíme a máme pobočky,“ napsal Erben s tím, že svědomí má čisté.

Radní: Potenciálně závažné

Pražský magistrát se ale na Rakovy vazby na JE Group chce zaměřit. Na dotaz Seznam Zpráv reagoval radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). „Děkuji za zaslání tohoto podnětu, který vnímám jako potenciálně závažný a předám ho k posouzení odboru právní podpory, který je k prošetřování takovýchto podnětů kompetentní,“ napsal redakci po analýze předaných podkladů radní.

Podle něj působí „zvláštně“, když konečný vlastník objektu, který užívá Rak s rodinou, vlastní jinou společnost, která od Raka získává zakázky skrze přímé objednávky - tedy bez soutěže.

„Zároveň z pohledu střetu zájmů považuji za problematické právě to, že ředitel odboru zadává zakázky bez soutěže obchodnímu partnerovi své manželky. Věřím, že to úřad náležitě prošetří,“ dodal Zábranský.

Vedoucí analytik Transparency International Chromý však má jasno. „Domnívám se, že pan Rak svým střetem zájmů porušuje zákon o úřednících územních samosprávných celků a měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost,“ sdělil analytik.

Aktualizace: Doplněna informace, že Karolína Raková byla z postu jednatelky Waterway Assets toto pondělí z obchodního rejstříku vymazána.

Reklama

Doporučované