Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu expolicisty Husáka kvůli zakázané oslavě

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Bývalý šéf liberecké policie Vladislav Husák se žalobou neuspěl.

Reklama

Kvůli účasti na oslavě narozenin podnikatele Petra Bendy v době opatření proti covidu přišel Vladislav Husák o místo šéfa liberecké policie. Teď soud zamítl žalobu, kterou podal, že mu byl za trest snížen i plat o 12 tisíc korun.

Článek

Někdejší šéf krajské policie na Liberecku Vladislav Husák neuspěl u Městského soudu v Praze se žalobou, kterou podal proti svému kázeňskému potrestání za účast na oslavě padesátin severočeského podnikatele Petra Bendy. Ta se konala v lednu 2021 v době přísných vládních opatření proti pandemii covidu-19.

Husák kvůli účasti na party v Bendově hotelu v Teplicích skončil jako krajský policejní ředitel, navíc mu byl na tři měsíce snížen základní plat o sedm procent. Konkrétně šlo o 12 tisíc.

Husák, který nyní působí na Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, s trestem nesouhlasil a podal žalobu. V ní tvrdil, že do hotelu přijel navečer a oslavenci Petru Bendovi popřál jen „ve dveřích“ a pak seděl na chodbě. „Na místě neprobíhala žádná bujará party,“ uvedl Husák v žalobě.

Na chodbě se prý setkal s tehdejším šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a členem Rady České televize Jiřím Šlégrem. „Věnoval jsem se pouze pracovním záležitostem,“ tvrdil Husák.

S Hniličkou, jak uvedl, řešili spolupráci mezi Národní sportovní agenturou a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR, která zastupuje zhruba 25 tisíc sportovců a v níž je Husák prezidentem.

Jenže ve spise jsou založeny fotografie, které dokládají, že i na chodbě hotelu byly koktejlové stoly a účastníci oslavy si tady dávali občerstvení.

Husák uvedl, že za občerstvení a za ubytování zaplatil dva tisíce korun a jako ubytovaný tedy pobýval v hotelu legálně. Soudce pražského městského soudu Slavomír Novák však dospěl k jinému závěru.

„V době setkání se nacházel v prostorách, kde docházelo k poskytování stravovacích služeb,“ uvedl soudce Novák v rozsudku, proč Husákovu žalobu zamítl.

Soudce dále neuvěřil ani tvrzení žalobce, že měl v hotelu pracovní jednání. „Shromážděné podklady ve svém logickém souhrnu uceleně prokazují, že žalobcova přítomnost nebyla motivována pracovním setkáním, jak žalobce tvrdí,“ doplnil Slavomír Novák.

Podle soudu není navíc věrohodné ani to, že se Husák se Šlégrem a Hniličkou musel setkat pouze osobně a zrovna v Teplicích.

Vladislav Husák pro Seznam Zprávy uvedl, že se s tímto rozhodnutím soudu ještě neseznámil. Proti rozsudku může podat ještě kasační stížnost.

Případem Bendovy oslavy v hotelu Prince de Ligne se už dříve zabývali také policisté, kteří díky záběrům z kamer nebo fotografiím, které se objevily v médiích, zjistili, že na oslavě byla řada prominentů.

Vedle Šlégra, Hniličky a Husáka šlo třeba o expremiéra Jiřího Paroubka či bývalého šéfa teplické věznice Petra Blažka. Dále se oslavy účastnil také dnes už bývalý ředitel fotbalového klubu FK Teplice Petr Hynek, tehdejší zastupitel města Teplice Michal Kasal a také Bendova rodina.

Reklama

Doporučované