Hlavní obsah

Tenisového bosse Kaderku poslal soud kvůli dotační kauze do vazby

Předseda tenisového svazu Ivo Kaderka, ukryt po kapucí, přichází v doprovodu policistů k soudnímu jednání . Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Soud rozhodl o tom, že pošle do vazby dva lidi obviněné v dotační kauze, která se týká Českého tenisového svazu. Tyká se to také předsedy svazu Iva Kaderky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka a tenisový funkcionář Vojtěch Flégl skončili ve vazbě. Rozhodnul o tom ve čtvrtek soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 František Nosek.

Důvodem je, že by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. To, že soud návrhu žalobce vyhověl, potvrdili advokáti obou obviněných. „Podali jsme proti tomu stížnost. Klient trestnou činnost popírá,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Gřivna, který Kaderku zastupuje. Ivo Kaderka pak na dotaz novinářů odmítl svůj případ komentovat.

„Návrhu bylo vyhověno,“ řekl advokát Miroslav Synek, který Flégl zastupuje. Obviněný funkcionář svůj případ nekomentoval. „Nebudu se vyjadřovat,“ prohlásil Vojtěch Flégl, když přicházel na jednání vazebního soudu.

Další tři obvinění byli propuštěni a jsou stíháni na svobodě, jak už ve čtvrtek ráno zveřejnil dozorující žalobce Ondřej Trčka. Mezi těmito stíhanými jsou bývalý tenisový reprezentant Daniel Vacek, ekonomická ředitelka Hana Baierová a sekretář tenisového svazu Jakub Fastr.

Žalobce Trčka ve středu pro server iRozhlas.cz uvedl, že škoda byla ve vyšetřované kauze vyčíslena na zhruba 14,5 milionu korun.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Obviněný Ivo Kaderka vstupuje do soudní síně.

Případ se dotýká dotací, které Českému tenisovému svazu poskytla Národní sportovní agentura. Podle iRozhlas.cz z částky 141 milionů téměř třetina byla přesměrována na spolek Orel jednota Praha-Balkán.

Tento spolek je úzce spojen se členy vedení tenisového svazu. V dozorčí radě Českého tenisového svazu totiž sedí i starosta zmíněného spolku Vojtěch Flégl, který ho fakticky ovládá. Zároveň jde o jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta svazu Ivo Kaderky.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Ve vazbě skončil i Kaderkův spoluobviněný tenisový funkcionář Vojtěch Flégl.

Server Novinky.cz uvedl, že detektivové svá zjištění opírají o tajně pořízené odposlechy. Ty dokládají, že když aktéři této kauzy řešili konkrétní podrobnosti, začali šeptat nebo informace psali na papír.

Podle policistů si obviněný Vojtěch Flégl nebo firmy, které ovládali jeho blízcí, nechali proplácet statisíce i miliony za nadhodnocené a v některých případech i vymyšlené služby. Šlo třeba o smlouvy na dopravu, stravování nebo organizaci některých turnajů.

Detektivové popsali v obvinění i Kaderkovu roli. „Je zřejmé, že na Českém tenisové svazu není nikdo, kdo by se autoritativně vystupujícímu Ivo Kaderkovi dokázal postavit, ale naopak mu s tím aktivně pomáhají,“ napsala policie v usnesení, z něhož Novinky.cz citovaly.

Reklama

Doporučované