Hlavní obsah

Narcis s nízkou mírou empatie, popsal Cimického znalec

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle obžaloby Cimický obtěžoval a zneužíval především pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Ředitel Bohnic popsal, proč známého psychiatra vyhodil. U soudu zazněl i posudek znalce. Známý lékař Jan Cimický, který čelí obžalobě z 39 skutků se sexuálním podtextem, v úterý k soudu nedorazil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Druhé líčení s Janem Cimickým začalo bez obžalovaného psychiatra. „Obžalovaný požádal o konání líčení v jeho nepřítomnosti,“ konstatoval soudce Petr Novák.

Jako první svědek zamířil do jednací síně psychiatr Zdeněk Bašný, který byl ředitelem Psychiatrické léčebny Bohnice v době, kdy tam Cimický pracoval. Kvůli podezření ze sexuálního obtěžování pacientek Bašný Cimického v roce 1996 vyhodil.

„Byly to tehdy dva podněty, které šly za sebou v krátkém časovém intervalu. První byl dotaz představitele pojišťovny, kde se ptal přes nějaké své známé, zdali praktiky, které doktor Cimický vykonává u té klientky, jestli jsou v souladu s lékařskými postupy v našem oboru,“ řekl Bašný.

Druhý dotaz byl od příbuzných pacientky a týkal se aktivit sexuálního charakteru, popsal tehdejší ředitel. „Byly to doteky na místech, která nesouvisejí s vyšetřením. Bylo to osahávání,“ upřesnil Bašný.

Navíc dostal další informace podobného charakteru i z dalších míst, například od školy, jejíž studentky mířily do Bohnic na exkurzi, padl požadavek, aby tyto exkurze neprobíhaly u doktora Cimického. „Údajně proto, že navazoval se studentkami vztahy,“ popsal Bašný.

„Devastující dopad na psychiku,“ popsala sexuoložka

Sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková před soudem řekla, že jí několik jejích klientů během let popsalo sexuální obtěžování ze strany slavného psychiatra. Pokaždé se ptala, zda jsou ochotné o tom svědčit na policii, ale všechny tehdy odmítly, řekla Fifková.

„Sexuální násilí na klientkách nebo klientech z pozice moci a to, že lékařské povolání minimálně v té době bylo prestižní, logicky znamená, že mnoho z nich si netrouflo proti panu doktorovi vystoupit,“ popsala Fifková. „Klientky mluvily i o tom, že on je významná persona, že má kontakty na vysokých místech, že by to určitě popřel a ony by to neměly jak prokázat,“ vysvětlila.

A popsala také, že mezi lékaři se v osmdesátých letech říkalo, že doktor Cimický zneužívá hospitalizované pacientky. Ženy, které Cimický podle ní zneužil, se potýkaly s psychickými problémy, sebeobviňováním a problémy v soukromém sexuálním životě.

„Ve chvíli, kdy lékař sexuální násilí provádí kontinuálně během hospitalizace v nemocnici a trvá to měsíce a roky, tak na psychiku to nutně musí mít naprosto devastující dopad,“ vyjádřila se o případech, se kterými se jí svěřily klientky.

Nezletilá se po zkušenosti s Cimickým odmítla dál léčit

Psychiatrička Hana Papežová popsala dvacet let starý případ své pacientky, která se po napadení Cimickým několik let bála navštěvovat lékaře, a proto se neléčila se svými potížemi. Když po letech vyhledala odbornou pomoc u Papežové, ta jí nabídla obrátit se na policii. Pacientka, která je dnes jednou z poškozených u soudu, to ale tehdy odmítla.

„Pacientky se velice často bojí stigmatizace, takže s tím nevycházejí na veřejnost,“ vysvětlila Papežová, která pracuje jako psychiatrička od roku 1978.

„Ona tam byla se svojí matkou, nebyla zletilá. Řekla matce, že už tam nikdy nepůjde, což ji z mého pohledu zachránilo,“ popsala Papežová. Pacientka se jí svěřila, že ji Cimický osahával.

„Pacientky, které mají tyto zážitky, trpí pocity studu, pocity méněcennosti. Pacientka měla delší dobu partnerské problémy. Ale hlavně to prohloubilo její tehdejší závažné psychické problémy, se kterými se léčila,“ dodala známá psychiatrička a odbornice na poruchy příjmu potravy.

Je to narcis, tvrdí v posudku znalec

Znalecký posudek na Cimického vypracoval psychiatr Jakub Šimek. Před soudem konstatoval, že Cimický netrpí žádnou závažnou duševní poruchou a že žádná porucha nesnižuje jeho rozpoznávací schopnosti. Popsal ale, že Cimický má narcistní poruchy osobnosti.

Vyšetření podle něj ukázalo na nízkou míru empatie a egocentrické prosazování vlastních zájmů, kdy člověk nevnímá případné poškození druhé osoby.

„U něj byly shledány akcentované rysy, které opravňovaly ke konstatování narcistní poruchy osobnosti tak, jak byla popsána. To znamená osobnosti člověka, který prosazuje své cíle na úkor ostatních, má určité snížené schopnosti vcítění se do druhých lidí,“ řekl soudní znalec.

Bývalá novinářka Nina Kodymová u soudu popsala, že se jí v době, kdy pro časopis Spy psala o ženských tématech či o anorexii, ozvalo několik žen, které jí popsaly sexuální zneužívání ze strany Cimického. V roce 1998 vyšel v časopise Spy na toto téma článek s názvem „Příběh psychiatra: Zneužívá Jan Cimický sexuálně své pacienty?“. Následně prý čelila vyhrožování.

„Šla jsem večer z práce domů. Přišli ke mně dva chlapi, natlačili mě na dům. Řekli mi, abych se na pana doktora vykašlala,“ popsala svědkyně.

Se skrytou kamerou

Bývalý novinář Lukáš Bulín zase popsal, jak pro TV Nova chystal na přelomu tisíciletí reportáž o Cimickém. Vymyslel si tehdy jako téma zneužívání pacientů lékařem. a když sháněl poškozené, většina z nich mluvila právě o tomto psychiatrovi, popsal Bulín. K natáčení vybral dvě figurantky, z nichž k jedné se Cimický od začátku choval nestandardně.

„Od první návštěvy docházelo k nezvyklému chování, kdy on se vyptával na otázky sexuálního charakteru, dával jí různé domácí úkoly, při kterých si ho měla představovat, jak masturbuje, nebo jak by ho sbalila a podobně,“ popsal Bulín.

Při následujících návštěvách nezvyklé chování Cimického pokračovalo, například „pacientce“ aplikoval akupunkturu velmi blízko intimních partií. Při čtvrté návštěvě ale Cimický figurantku vyhodil. Podle novináře se zřejmě dozvěděl, že jde o skryté natáčení.

„Všichni z redakce mi říkali, ať se na to vykašlu, že to stejně není nic platné, že pan doktor má dlouhé prsty a spoustu kontaktů,“ popsal novinář.

Po výslechu svědků soudce jednání odročil na 22. února.

Kauza Cimický

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Cimický podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 až 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996.

Mezi poškozenými jsou také studentky, část skutků se podle obžaloby stala i na jiných místech než v lékařských zařízeních. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Reklama

Doporučované