Hlavní obsah

Udělal bych to znovu, říká Šlachta o razii na Úřadu vlády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Proslul zejména zásahem na Úřadu vlády, který smetl v červnu 2013 vládu Petra Načase.

Reklama

Bývalý ředitel ÚOOZ a nyní politik Robert Šlachta obhajuje zásah policie na Úřadu vlády v červnu 2013. Po razii padla vláda Petra Nečase a stát musel za neoprávněná obvinění, která následovala, zaplatit odškodné 8,1 milionu korun.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoli stát už musel vyplatit 8,1 milionu korun jako finanční satisfakci lidem stíhaným po razii na Úřadu vlády v roce 2013, tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta trvá na tom, že on a jeho lidé udělali práci správně.

Podle přehledu, který na základě informací Ministerstva spravedlnosti vypracovaly Seznam Zprávy, bylo ze 17 obviněných pravomocně odsouzeno šest lidí. Stíhání 11 dalších bylo buď zastaveno, anebo je soudy pravomocně zprostily obžaloby.

Přesto Šlachta, dnes politik a předseda hnutí Přísaha, se v rozhovoru pro Seznam Zprávy ke své tehdejší práci hlásí a říká: „Udělal bych to znovu a je mi jedno, kdo by tam seděl.“

Podle Ministerstva spravedlnosti se lidem obviněným po razii zaplatilo na odškodném už více než osm milionů. A to se ještě někteří o další satisfakci soudí. Trváte na tom, že policie měla dost důkazů například proti Romanu Janouškovi nebo Ivo Rittigovi?

Je špatně, že se to soudilo po tolika letech. Roman Janoušek byl obviněn v roce 2016. Byla to jedna z věcí, kterou jsme připravovali, tam byl ten jeho zajištěný kufr, zajištěné zlato. Jenže my jsme museli odejít (k srpnu 2016 byl sloučen Šlachtův Útvar pro odhalovaní organizovaného zločinu s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality a vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, pozn. redakce). Odešli všichni zpracovatelé těch kauz kolem Janouška a Rittiga. Nebyli u toho ti, co na začátku. Což byla strašně velká škoda. Podle mě to byl jeden z účelů, proč byl ÚOOZ rozprášen.

Třeba u bývalého náměstka vrchního žalobce Libora Grygárka soud stíhání zastavil už před veřejným jednáním.

V rozsudku městského soudu ohledně Grygárka soudce jasně říká, že stíhání a vyšetřování policistů byly správné. Stíhání bylo namístě, protože pan Grygárek tu funkci zneužil. To řekl soudce v rozsudku. Tak já si za tím naprosto stojím a stojím si za tím, co jsme jako policisté dělali. Kolikrát slyším z policie, že jsme byli magoři, že by už nikdy do ničeho podobného nešli.

Měla podle vás policie udělat v této kauze – s odstupem těch téměř 11 let – něco jinak?

Na debatu je, jestli se to mělo dělat v takovém rozsahu. Jestli se mělo dělat tolik domovních prohlídek. To si můžeme říkat profesně, ale správně bylo, že jsme konali. Zákon jsme neporušili. Nevím, jestli víte, kolik na mě bylo podáno trestních oznámení?

To netuším.

Asi 30 jich bylo. Všichni zkoumali, jestli jsme nekonali protizákonně, jestli jsme něco nezneužili. Bojovali jsme proti hydře, která neměla obdoby. Myslím si, že toto policie dělat má.

Jak vnímáte kritiku, že jste tímto zásahem pomohli k moci Andreji Babišovi?

To je naprosto scestné. Když začínala kauza Nagyová, ještě žádný Babiš neexistoval. To bylo někdy před začátkem roku 2011 (Babišovo občanské sdružení Akce nespokojených občanů, na které navázalo jeho hnutí ANO, vzniklo na podzim 2011, pozn. red.) To, že to Babiš využil sám pro sebe politicky, na to se policista nikdy nemůže dívat.

My jsme neudělali žádnou domovní prohlídku u ministra nebo u premiéra. My jsme si šli pro milenku pana premiéra, která zneužívala postavení svého partnera. Udělal bych to znovu a je mi jedno, kdo by tam seděl. A věřte mi, že to byl konec mé kariéry.

V článku jsme upřesnili výši odškodnění, která byla v této kauze vyplacena.

Reklama

Doporučované