Hlavní obsah

Úředník popsal podezřelé poměry. Přišel o místo a jeho audit zmírnili

Foto: Seznam Zprávy, Mapy.cz

Dostat post v zahraničí je snem mnoha úředníků Ministerstva zahraničních věcí. Podle auditů ale není systém výběrových řízení nastavený tak, aby byl zcela férový.

Reklama

Auditor Jan Čapek zjistil, že konkurzy na dobře placená místa na ambasádách nejsou průhledné. Nový audit dokončený po Čapkově nuceném odchodu už není tak tvrdý. Ministerstvo zahraničí slibuje, že systém výběrových řízení upraví.

Článek

Jan Čapek byl úředníkem s excelentním životopisem a výborným hodnocením. Přesto na Ministerstvu zahraničních věcí loni na hodinu skončil – výpovědí ve zkušební době, bez udání důvodu.

Právník Čapek, jak už dříve Seznam Zprávy napsaly, odevzdal nedlouho předtím návrh auditu s nepříjemným vyzněním: Konkurzy na zajímavá a dobře placená místa na ambasádách jsou neprůhledné a ministerstvo při nich porušuje zákon.

Po Čapkově nuceném odchodu trvalo další rok, než úřad vyhotovil finální znění auditu. A jeho celkové vyznění je dnes mírnější než to Čapkovo.

Při auditu Jan Čapek například zjistil, že v podkladech k výběrovým řízením se objevují k jednotlivým uchazečům poznámky ministerských šéfů – jako „nesouhlasím“, „je nutno vyslat pár“ (tedy aby místo v cizině získal manžel či manželka) nebo „preferuji XY“ (to znamená jiného uchazeče).

Podle Čapka tak nebylo jasné, co vlastně rozhoduje o vítězi. Jestli úředníkova kvalifikace, nebo známosti. Přitom místo v cizině, po němž touží hodně úředníků v Černínském paláci, je spolehlivý kariérní výtah. A díky příplatkům i finančně zajímavou misí.

Aktuální audit sice popsané nesrovnalosti zmiňuje, závěr však zní: „Spisová dokumentace týkající se vnitřních výběrových řízení nebyla ve všech případech v auditovaném období roku 2021 vedena konzistentně.“

Zatímco Čapek své zjištění popsal takto: „Analýzou vybraného vzorku bylo dovozeno, že výběr uchazečů není dostatečně transparentní a čitelný.“

Chyby schovali dovnitř

Audit sepsaný na 82 stran připouští i další Čapkovy nálezy. Například že na místa na ambasádách vyhlašuje ministerstvo soutěže podle zákoníku práce. Tedy že tyto pozice obsazuje lidmi zvenčí – místo aby hledalo vhodného kandidáta mezi kariérními úředníky. Opět se to dalo vykládat jako stav, kdy tyto posty mohou teoreticky získávat díky kontaktům bývalí politici nebo jejich známí.

Výběrová řízení také trvala v některých případech neúměrně dlouho: 142 dnů průměrně řeší konkurz podle zákoníku práce, 102 dnů podle služebního úřednického zákona. Čapek v tom viděl riziko – ti nejlepší kandidáti nevydrží čekat na výsledek a radši najdou jiné místo. I současný audit to zmiňuje.

Jenže v úvodním, takzvaném manažerském shrnutí, které má čtenáři poskytnout rychlé informace o základních výsledcích auditu, se naopak píše, že délka výběrových řízení nijak nevybočuje. A totéž i v dalších případech: Audit přiznává chyby, v úvodním sumáři však vypíchnuty nejsou.

„Finální verze auditní zprávy působí dojmem, že se ji snažil někdo zmírnit. Přestože jsou v podrobné zprávě popsána alarmující zjištění, manažerské shrnutí je zpracováno takovým způsobem, jako by bylo třeba udělat jen pár drobných zlepšení,“ souhlasil právník Jan Dupák z protikorupční organizace Transparency International, která vyhozenému auditoru Čapkovi poskytovala právní poradenství. A která také konečný audit získala podle informačního zákona.

Úřad: Vyznění je stejné

Ministerstvo zahraničních věcí říká, že celkové vyznění auditu je stejné jako za Čapka, který stav ohodnotil dvojkou ze čtyřstupňové škály. To znamená, že systém konkurzů funguje, je transparentní, ale potřebuje určitá zlepšení.

Foto: Seznam Zprávy

Audit stav na ministerstvu oceňuje stříbrnou medailí, tedy kategorií „dva“: Systém funguje, ale jsou potřeba určitá zlepšení.

„Ministerstvo zahraničních věcí se proto zavázalo k tomu, že zefektivní systém výběrových řízení a odstraní zjištěné nedostatky. Cílem bude zkrátit dobu trvání výběrových řízení, zajistit lepší přezkoumatelnost procesů a minimalizovat počet takzvaných vnějších výběrových řízení,“ uvedla vedoucí komunikace Ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.

Například u délky konkurzů je podle právníka Dupáka z Transparency International změna nutná.

„Ve výběrovém řízení, kde se čeká téměř dva měsíce od lhůty pro zaslání životopisu do pohovoru, a to dokonce jenom v průměru, mohou vydržet pouze ti nejotrlejší. Takové prostředí zvyšuje korupční riziko v případě posuzovaných postů v zahraniční službě, které často bývají lukrativní a žádané,“ dodal Jan Dupák.

Měl i nahrávky, ale prohrál

Jan Čapek už loni v lednu, před výpovědí, tušil, že jeho verze auditu způsobí na ministerstvu pozdvižení. Proto si některá jednání s nadřízenými nahrával. Včetně schůzky s personální ředitelkou, na níž se dozvěděl, že poslední den zkušební lhůty musí z úřadu odejít. Což překvapilo i jeho přímého nadřízeného.

„Můj šéf mi řekl, že je z toho v šoku, že je to katastrofa a že jsem jeho nejlepší auditor,“ popisoval Čapek loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Čapek podal žalobu k soudu, snažil se dokázat, že pravým důvodem vyhazovu byl právě audit. Soud přehrál i nahrávky a potvrdil, že Čapek si je pořídil legálně. Přesto Čapek prohrál.

„Nahrávky vzbuzují dojem, že auditní zpráva se některým pracovníkům na Ministerstvu zahraničních věcí nelíbila. Nicméně u auditní zprávy to není nic mimořádného. Z důkazů nevyplynulo, že by výsledky auditní zprávy byly důvodem ke zrušení poměru,“ řekl soudce Vladimír Gabriel Navrátil při odůvodňování rozsudku.

Reklama

Doporučované