Hlavní obsah

Korupce na radnici: Úředník si vzal 80 tisíc, firmám přihrál miliony

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nejvýše postaveným aktérem rozsáhlého korupčního případu v Pardubicích je exprimátor Martin Charvát. Je stíhán ve vazbě – na snímku ho eskorta vede k jednání vazebního soudu.

Reklama

S policií začala spolupracovat jedna z klíčových postav úplatkářské aféry na magistrátu v Pardubicích. Jde o úředníka, který se podle vznesených obvinění podílel na manipulování zakázek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V korupční kauze kolem magistrátu v Pardubicích získali vyšetřovatelé na svou stranu jednoho z hlavních obviněných.

Referent majetkového odboru Petr Hušek, stíhaný pro machinace se zakázkami, se podle informací Seznam Zpráv potvrzených ze dvou zdrojů stal takzvaným spolupracujícím obviněným. Tedy člověkem, který se přizná k trestnému činu, a navíc pomáhá policistům usvědčit i komplice.

Šestačtyřicetiletý Petr Hušek byl podle detektivů klíčovou postavou kauzy, v níž je stíháno 19 lidí a dvě firmy kvůli podezření, že skrytě porcovali městské zakázky podle předem daného modelu. Vítězila předem vybraná společnost a další se soutěže zúčastnily jen jako nutná stafáž.

Referent Hušek podle vyšetřovatelů vynášel podnikatelům neveřejné informace o chystaných zakázkách. A když bylo potřeba, soutěžní nabídky doručené na jeho odbor vyměnil tak, aby zvítězila firma jeho kompliců.

Postoj tohoto obviněného ke vzneseným podezřením odmítl jeho advokát Václav Šafka komentovat. „Bez vyjádření,“ reagoval na žádost Seznam Zpráv o vyjádření ke spolupráci s vyšetřovateli a k obvinění.

Neveřejné usnesení o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy měly možnost prostudovat, ukazuje, že pardubická kauza stojí hlavně na odposleších telefonů.

„Zjištěné důkazy svědčí o dlouhodobém problému s takzvaným kupčením s jednotlivými veřejnými zakázkami v rámci Magistrátu města Pardubic ve prospěch již předem dohodnutých konkrétních subjektů,“ shrnuli policisté v dokumentu.

Zakázky v rozsahu od stovek tisíc po 24 milionů, většinou na různé stavební nebo elektrikářské práce, získávaly díky úředníku Huškovi společnosti dvou pardubických podnikatelů – Milana Frydrycha a jeho syna. Vyjádření jejich advokátů se Seznam Zprávám nepodařilo získat, přestože se je redakce pokoušela kontaktovat.

„Petr Hušek přitom byl srozuměn s tím, že tito předpokládaní dodavatelé spolu vzájemně koordinují další postup takovým způsobem, aby v hodnocení uspěla společnost fakticky navázaná na Milana Frydrycha a Ing. Tomáše Frydrycha,“ napsali do usnesení kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Pět želízek v ohni

Podle policistů vše fungovalo tak, že úředník Hušek ohlásil novou zakázku, vzápětí podnikatelé Frydrychovi kontaktovali konkurenční firmy a dohodli s nimi, že jejich nabídky budou dražší než ty jejich. A pak soutěž pohodlně vyhráli.

„Budeme mít pět želízek v ohni,“ hlásili si například podle policejního dokumentu Frydrychovi loni v únoru, když řešili zakázku na výměnu elektrorozvodů za 1,4 milionu v bytových domech v ulicích Lexova a Sokolovská.

Do téhle zakázky se ale nečekaně přihlásily i jiné, nedohodnuté firmy – s výhodnějšími cenami. Takže úředník Hušek podle policie nabídku jedné z Frydrychových firem tajně vyměnil za levnější.

Detektivové také odposlechli, jak Frydrychovi společně „naceňují“ jinou zakázku na opravu dvou vchodů do bytových domů v městské části Dukla – za každý vchod počítali s navýšením rozpočtu o 100 tisíc pro úředníka Huška. Současně si do telefonů vyprávěli, že ve zmíněném tendru na elektroinstalace dostal úředník Hušek úplatek 80 tisíc.

Policisté proto proklepli úředníkův majetek. „Na základě těchto informací bylo zjištěno, že výdaje vynakládané Petrem Huškem neodpovídají jeho nahlášeným legálním příjmům. Disproporce je patrná zejména v podobě hotovostních vkladů na bankovní účet,“ uvedli v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Konkrétně: přes bankomat vložil Hušek od roku 2016 do roku 2023 na konto 665 700 korun, vybral z něj 130 tisíc.

Nikdo to nekoučuje

Také do pětimilionové zakázky na výměnu elektrorozvodů dvou mateřských škol se snažila dostat firma mimo dohodnutý okruh. Vyšetřovatelé zachytili, jak si úředník Hušek stěžuje komplicům na svého šéfa, vedoucího majetkového odboru Petra Škodu (je rovněž mezi obviněnými), který to „nekoučuje“.

„Vždycky jako bylo jasné, která firma to bude dělat, a ty ostatní byly jenom křoví,“ cituje policejní usnesení z odposlechů.

Loni v červnu vyhlásil magistrát soutěž na opravu pěti bytových jader v městských bytech. Referent Hušek oslovil mimo jiné firmy Frydrycha-otce i Frydrycha-syna. Vyhrál syn s cenou 1,7 milionu. Ale ze soutěže odstoupil. Takže zakázku získala druhá firma na pásce – ta otcova, jejíž nabídka byla však o 330 tisíc dražší.

Podle policistů je tato částka výší škody, která Pardubicím kvůli této machinaci vznikla.

Nejlukrativnější zakázkou z devíti tendrů, které podle policie skupina ovlivnila, byla oprava 51 bytů v Husově ulici, s nimiž magistrát počítal pro ukrajinské uprchlíky.

Objevují se tady další jména – bývalého úředníka Jaroslava Hrušky, pracujícího pro jednu ze stavebních firem. A Jozefa Koprivňanského, předsedy pardubické Hospodářské komory.

Policisté v usnesení o zahájení trestního stíhání rekapitulují, že exúředník Hruška a podnikatel Koprivňanský (oba jsou rovněž stíhaní pro zjednání výhody při veřejné zakázce) dokázali zakázku nasměrovat k Hruškově firmě. Například tím, že měl Hruška díky kontaktům na magistrátu předností informace o podmínkách tendru za 24 milionů.

„Obvinění považuje za nedorozumění a nesprávnou interpretaci jeho jednání, více se v současné době nechce vyjadřovat,“ řekl advokát Filip Losert, který zastupuje bývalého úředníka Hrušku.

A podobně to vidí i Koprivňanského advokátka Tereza Jelínková. „Klient se cítí být nevinný, jeho jediným proviněním je, že jako člen Hospodářské komory vzájemně propojoval podnikatele, kteří jsou členy komory. Což je jeho povinnost.“

Druhá větev s primátorem

Pardubická kauza zahrnuje ještě jednu větev, v níž detektivové stíhají mimo jiné Martina Charváta (ANO), bývalého primátora a současného člena vedení městského fondu, který má na starosti velké investice. Současně také obvinili další manažerku fondu a zastupitelku za SPD Helenu Dvořáčkovou.

Detektivové tvrdí, jak už Seznam Zprávy minulý týden popsaly, že se v soutěži za 340 milionů na nový parkovací dům pokusili účelově vyšachovat nejvýhodnější nabídku. Další investici do letního stadionu zase Charvát podle soudního povolení k domovním prohlídkám prodražil o 38 milionů pomocí vylhaných víceprací.

„Jedná se o zkreslené informace. Podle našeho názoru se pan Charvát žádného trestného činu nedopustil,“ prohlásil Charvátův advokát Pavel Jelínek. Charvát už třetí týden sedí ve vazbě.

Reklama

Doporučované