Hlavní obsah

Černochová couvá z drahého nájmu v „mrakodrapu“ pro úředníky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Černochová (ODS) ještě před měsícem tvrdila, že nájem bývalého sídla NKÚ je nejlepší řešení.

Reklama

Ministerstvo obrany bude znovu hledat, kam přestěhuje 800 úředníků. Původně chtělo soukromou výškovou budovu v Holešovicích, z níž se odstěhuje NKÚ. Pronájem za 66 milionů ročně byl třikrát vyšší, než platili kontroloři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministryně Jana Černochová (ODS) už není přesvědčena, že se stovky úředníků resortu obrany přestěhují do soukromého „mrakodrapu“ v pražských Holešovicích.

Změnila i postoj, že nájem 66 milionů ročně je nejvýhodnější.

Minulý měsíc Seznam Zprávy napsaly, že Ministerstvo obrany plánuje kvůli rekonstrukci svého vlastního administrativního komplexu přesunout 800 zaměstnanců do výškové budovy Tokovo u Libeňského mostu, již po dostavbě vlastního sídla opouští Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

A právě prezident NKÚ Miloslav Kala se podivoval, proč chce obrana vlastníkovi budovy, společnosti CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka, platit za pronájem třikrát víc než platil jeho úřad: celkem by to bylo přes půl miliardy za sedm let.

Ministryně Černochová, která přesto stěhování do kanceláří po kontrolorech hájila, teď mluví jinak. Seznam Zprávy získaly její odpověď na interpelaci poslankyně Petry Quittové ze STAN, která se o detaily nájmu zajímala.

Jana Černochová v odpovědi kolegyni z koalice píše, že „díky medializaci“ ministerstvo obdrželo nové nabídky od soukromých vlastníků budov.

„Ve snaze nalézt nejlepší řešení jsem rozhodla tedy znovu poptat kancelářské prostory ve státních budovách a v případě negativního výsledku provést nové poptávkové řízení na pronájem kancelářských prostor,“ napsala Černochová do dopisu z pondělí 16. října.

Na dotaz, jestli nabídky došlé po „medializaci“ byly zajímavější než ta od CPI Property Group, mluvčí ministerstva Jiří Táborský řekl, že informace o nájmu zazní na čtvrteční schůzi poslaneckého výboru pro obranu. Do té doby že Ministerstvo obrany nebude nic sdělovat.

Podle poslankyně Quittové je z odpovědi na interpelaci znát, že ministerstvo začalo problém intenzivně řešit. „Vypadá to, že se k tomu ministerstvo postaví čelem a najde hospodárnější řešení,“ podotkla Quittová.

Nabídky úřad tají

Ministryně Černochová - nespokojená s kritikou stěhování do sídla NKÚ - doposud opakovala, že budova Tokovo na vltavském nábřeží je za daných podmínek ideální.

Ministerstvo nejprve podle Černochové oslovilo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - tato organizace eviduje volné prostory patřící státu. Až když se ukázalo, že pro takové množství úředníků neexistuje vhodná budova, navíc splňující mimo jiné požadavky na zabezpečení, oslovilo ministerstvo realitní kanceláře.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Komplex budov Ministerstva obrany v pražské Bubenči byl postavený v roce 1924. Podle úřadu je už práce v něm riziková - tak špatný je prý stav budov.

Ovšem i tady je jeden problém: ačkoli ministerstvo dohodnutý nájem v sídle NKÚ obhajovalo, nechtělo na žádost Seznam Zpráv zveřejnit, jak zněly ostatní nabídky ze zmíněného průzkumu mezi realitkami. Takže není možné tvrzení ministerstva ověřit.

Tuhle informaci chce teď od ministryně obrany slyšet i opoziční poslanec Pavel Růžička (ANO) na čtvrtečním zasedání sněmovního výboru pro obranu. „Určitě se na to paní ministryně budu ptát. Jestli mělo být Tokovo nejvýhodnějším řešením, tak ať ministerstvo ukáže, z čeho vybíralo,“ prohlásil Růžička.

Nájem hned, oprava až od 2028

Jak vůbec případ se stěhováním začal: letos v červenci přinesla ministryně Černochová na jednání vlády písemnou zprávu, že se chystá celková rekonstrukce bloku kancelářských budov v ulici Československé armády za pět miliard.

Takzvaný kompex „A“ vznikl před 100 lety a od té doby neprošel zásadnější opravou.

V dokumentu také ministerstvo popisovalo, že na sedm let sestěhuje úředníky do budovy Tokovo, která vyšla jako optimální varianta. Vyčíslilo i cenu za nájem: 66,3 milionu ročně. S tím, že přesun úředníků začne už příští rok.

Kvůli tomu se ozval už zmíněný prezident NKÚ Kala, jehož úřad se z této budovy brzy odstěhuje do nově postaveného sídla. Kontroloři totiž v Tokovu platili (podle statistik na webu úřadu) v posledních 10 letech mezi 18 a 20 miliony ročně. Obrana počítala se třikrát vyšší částkou.

Je pravda, že NKÚ obývalo přibližně devět tisíc metrů, obrana má zájem o 12,5 tisíce metrů. I tak ale toto navýšení přišlo prezidentu Kalovi zvláštní a vyžádal si od obrany oficiální zdůvodnění - které ho ale neuspokojilo.

„Myslím, že to vzbuzuje otazníky, a určitě by bylo dobře, aby se na to Ministerstvo obrany podívalo. Jak vyjednávání probíhala a jak k této ceně dospěli,“ řekl Kala.

Úředník odešel „po oboustranné dohodě“

Dva týdny po zveřejnění článků o sporném nájmu budovy Tokovo odešel z Ministerstva obrany tento týden nečekaně Michal Šrámek, šéf Agentury hospodaření s nemovitým majetkem. Právě tato agentura měla na starosti stěhování 800 úředníků do prosklené administrativní budovy v Holešovicích. Důvody Šrámkova odchodu zůstaly nevyjasněné, ministerstvo se podle Novinek.cz omezilo na konstatování, že šlo o „oboustrannou dohodu“.

Foto: Seznam Zprávy

Nejvyšší kontrolní úřad se z budovy Tokovo stěhuje do nově postaveného sídla.

Když Seznam Zprávy o pochybnostech kolem ceny napsaly, ministryně Černochová reagovala, že dohoda s CPI Property Group ještě není uzavřena a běží jednání. V informaci pro vládu však o tom nebyla zmínka.

Jana Černochová to vysvětlovala tím, že se snažila být vůči kolegům z vlády otevřená. „A proto jsme je informovali i o tomto záměru, to však neznamená, že jsme se na nájmu dohodli,“ říkala ministryně.

Seznam Zprávy navíc zjistily, že Ministerstvo obrany chtělo platit nájem v budově Tokovo už od příštího roku, i když vůbec nemá rekonstrukci zchátralého úřednického komplexu nachystanou. Neuskutečnila se ještě ani soutěž na projekt, není tudíž vybraná stavební firma. V ideálních podmínkách má oprava začít až v roce 2028.

Právě toto přišlo divné i předsedovi NKÚ Kalovi: zda obrana nebude utrácet desítky milionů za nájem zbytečně - když rekonstrukce stejně vypukne až za čtyři roky.

Podle ministerstva je nutné úředníky vystěhovat ze současných kanceláří už příští rok kvůli přípravě na stavbu. Například je podle resortu nutné provést sondy, které ukáží, v jakém stavbu komplex budov je. A tyto vrty se musejí provádět v prázdných prostorách. Ne v kancelářích s úředníky.

Reklama

Doporučované