Hlavní obsah

Jak stěhuje Černochová úředníky: nové pochybnosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Takzvaná budova A v pražských Dejvicích, která má projít opravou za několik miliard.

Reklama

Oprava rozsáhlého komplexu Ministerstva obrany má začít až v roce 2028 – pokud vše půjde hladce. Už od příštího roku si však úřad bude najímat soukromý „mrakodrap“ po NKÚ. Za předběžnou cenu 66 milionů ročně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo obrany chce během příštího roku přesunout skoro osm stovek úředníků do nynějšího sídla Nejvyššího kontrolního úřadu, tedy do devatenáctipodlažní budovy v pražských Holešovicích, která patří skupině CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka.

Proč? Kvůli rozsáhlé rekonstrukci zanedbaného komplexu budov v Dejvicích, v němž nyní úředníci pracují.

Seznam Zprávy ve středu napsaly, že Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) se nezdá cena nájemného, jak ji ministerstvo deklarovalo vládě: v soukromém holešovickém „mrakodrapu“ Tokovo chce platit 66 milionů ročně - třikrát víc, než dosud hradil NKÚ (který se už brzy odstěhuje do vlastní budovy). A proto NKÚ zvažuje, že se v případě téhle akce Ministerstva obrany pustí do hloubkové prověrky.

Nově nyní Seznam Zprávy zjistily další důvod, proč se NKÚ o věc zajímá: má pochybnosti, že oprava takzvaného souboru dejvických budov A není zatím dobře připravena. Že neexistuje ještě například ani projekt a na projektanta se teprve chystá soutěž, přiznalo Ministerstvo obrany i Seznam Zprávám.

V ideálních podmínkách by rekonstrukce měla začít až během roku 2028 a skončit v 2030. Avšak úředníci se mají postupně přesouvat do budovy Tokovo už během příštího a přespříštího roku.

To znamená, že obrana bude po čtyři roky platit nájem v budově Tokovo, a zároveň bude mít nejméně dva roky (2024 a 2025) kanceláře v budovách v Dejvicích zcela vyklizené a dva roky částečně prázdné (2026 a 2027).

Vedení NKÚ proto v létě dopisem požádalo Ministerstvo obrany o další informace. „Ano, zajímal nás harmonogram přípravy rekonstrukce,“ potvrdil bez dalších podrobností prezident NKÚ Miloslav Kala pro Seznam Zprávy.

Budou se dělat sondy

Ministerstvo obrany říká, že vystěhovat úředníky už napřesrok (ačkoli rekonstrukce začne zhruba za čtyři roky) je nutné proto, aby se mohla v rekonstruované budově provést takzvaná předprojektová příprava. To prý znamená například sondy, aby se zjistilo, v jakém je dům stavu. Což je hlučné a prašné.

„Sondy do zdí a podlah nelze dělat v zařízené budově se zaměstnanci z technických, ale i bezpečnostních i hygienických důvodů,“ řekl David Jareš, ředitel odboru komunikace Ministerstva obrany.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle ministerstva obrany je soubor budov v ulici Československé armády v žalostném stavu: za sto let neprošel opravou. Vypadávají v něm skla z oken, rozpadá se střecha, špatné jsou krovy a dosluhuje elektroinstalace.

Když se Seznam Zprávy doptávaly, kolik sond se provede a kdo stanovil jejich rozsah, Ministerstvo obrany už neodpovědělo.

A nereagovalo ani na dotaz, jestli si je jisté, že oprava začne skutečně v roce 2028. U velkých investic - a toto má být včetně projektu zakázka za pět miliard - bývá časté, že se zkomplikuje soutěž na stavební firmu. Hlavně kvůli stížnostem na podmínky soutěže nebo na výběr vítěze.

Zdržení by totiž znamenalo, že ministerstvo bude platit nájem ještě déle, než teď předpokládá a než předložilo vládě.

Kala: Cena je s otazníky

Další věc, která se NKÚ na akci Ministerstva obrany nezdá, je cena nájmu v holešovickém mrakodrapu.

„Myslím, že to vzbuzuje otazníky, a určitě by bylo dobře, aby se na to Ministerstvo obrany podívalo. Jak vyjednávání probíhala a jak k této ceně dospěli,“ řekl prezident NKÚ Kala ve středu na schůzi kontrolního výboru sněmovny.

Kontroloři platili – po tvrdých vyjednáváních – mezi 18 a 20 miliony ročně, obranu bude Tokovo stát 66 milionů. Ministerstvo přitom říká, že bude využívat v proskleném „mrakodrapu“ 12,5 tisíce metrů, zatímco NKÚ měl přibližně devět tisíc metrů.

Pravda také je, že smlouva mezi NKÚ a majitelem budovy CPI Property Group platí od roku 2014, kdy se ceny nájemného pohybovaly níže.

Cena za opravu: Dřív 1,5 miliardy, teď 5 miliard

Oprava komplexu budov v ulici Československé armády (podle Ministerstva obrany má rozlohu jako 13 činžovních domů) má stát zhruba pět miliard. Podle ministerstva je to zjednodušeně propočet podle tabulek cen prací a rozsahu rekonstrukce. Podle informací Seznam Zpráv ale existoval před několika lety rozpočet, podle nějž měla oprava vyjít na 1,5 miliardy. V roce 2018 však tehdejší vedení ministerstva přípravy zastavilo, protože nemělo dost peněz. Další variantou byl prodej komplexu a výstavba nového sídla za 2,4 miliardy.

Podle ministerstva se při nákladech na opravu ve výši 1,5 miliardy tehdy vycházelo ze studie, jež vznikla v listopadu roku 2017. „Tedy v cenové hladině k prvnímu pololetí roku 2017 a bez odhadu vývoje cen v letech realizace,“ uvedl David Jareš, šéf odboru komunikace Ministerstva obrany.

Pět let staré plány také počítaly s tím, že by se komplex opravoval po etapách, takže by nebylo nutné vystěhovat všech 860 úředníků: pro 300 z nich by ministerstvo postavilo kanceláře z mobilních buněk.

„To se však ukázalo nerealizovatelné, nehospodárné a problematické mimo jiné i z pohledu zajištění bezpečnosti zaměstnanců. Bylo tedy jasné, že bude nutné nalézt jiný objekt, který bude od roku 2024 do roku 2031 možné dočasně využít pro přemístění stovek zaměstnanců,“ říká dnes ministerstvo.

Foto: Ministerstvo obrany

Takto měly podle vizualizace vypadat dočasné kanceláře z buněk pro 300 úředníků

Foto: Ministerstvo obrany

Podle pět let starých propočtů měla oprava komplexu budov „A“ v ulici Československé armády stát asi 1,5 miliardy.

Prezident NKÚ Kala ale stejně na zasedání sněmovního kontrolního výboru naznačil, že se mu 66 milionů ročně nezdá přiměřené - vzhledem k tomu, že obrana nebude využívat o tolik víc pater než jeho lidé. Kala také dodal, že NKÚ chtěl po obraně informaci o ploše najímaných prostor a nedostal ji tak přesnou, jak si představoval.

„Mně teď zbývá navrhnout jako bod na výbor pro obranu, aby nám paní ministryně řekla, proč ta cena je taková,“ uvedl opoziční poslanec Pavel Růžička (ANO).

Ministerstvo obrany na to říká, že ještě není zcela spočítáno, kolik metrů budovy Tokovo bude pro svoje lidi potřebovat. A kolik přesně za nájem zaplatí - je prý možné, že to bude méně než 66 milionů.

„Ministerstvo obrany jedná s majitelem o podmínkách nájmu se zohledněním všech nezbytných úprav kvůli ochraně informací. Na vše bude znalecký posudek, pokud výsledek jednání o nájemní smlouvě nebude pro Ministerstvo obrany výhodný, smlouvu neuzavřeme a budeme hledat další možnosti,“ řekla ministryně Jana Černochová (ODS).

Nabídky ministerstvo tají

Informace o chystaném stěhování a nájmu předložilo ministerstvo v polovině letošního července na zasedání vlády. V materiálu uvádí, že si vybralo budovu Tokovo a že cena bude 66,3 milionu.

Chybí informace, že oprava vyklizeného komplexu v Dejvicích začne, když to dobře půjde, až v roce 2028. Obsahuje pouze sdělení, že nájem potrvá do roku 2031.

Foto: Seznam Zprávy

Informaci o stěhování dostala vláda letos v červenci. Pro zvětšení textu rozklikněte.

„Do vlády to šlo právě proto, že Ministerstvo obrany chce být otevřené vůči veřejnosti i kolegům ve vládě. A proto jsme je informovali i o tomto záměru, to však neznamená, že jsme se na nájmu dohodli,“ reagovala ministryně Černochová poté, co Seznam Zprávy o pochybnostech kolem nájmu napsaly a podřízení Černochově nedokázali pochybnosti vysvětlit.

Nyní ministerstvo říká, že stát neměl jiné volné budovy pro téměř 900 úředníků, takže ministerstvo udělalo průzkum trhu mezi realitními kancelářemi a vyšlo z něj nejvýhodněji právě Tokovo.

Seznam Zprávy žádaly ministerstvo o poskytnutí jednotlivých nabídek. Ministerstvo však žádosti nevyhovělo.

Reklama

Doporučované