Hlavní obsah

Babišova primátora nahrávala od března policie. Pak byl zadržen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalého pardubického primátora Martina Charváta (ANO) poslal soud minulý týden do vazby.

Reklama

Získali jsme podrobnosti k razii na pardubickém magistrátu. Police má nahrávky hovorů, na nichž politici plánují, jak vzít vítězné firmě zakázku za 340 milionů na stavbu parkovacího domu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K obvinění bývalého pardubického primátora Martina Charváta (ANO) ze zakázkových machinací dovedly detektivy odposlechy telefonů.

Podle neveřejného usnesení o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy pročetly, exprimátor Charvát a další tři obvinění místní politici podle policistů přes mobily řešili, jak z tendru na nový parkovací dům za 340 milionů vyloučit stavební firmu Porr, jež jinak podala nejlepší nabídku.

Podle dokumentů měli kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu při vyšetřování případu nasazené odposlechy od letošního března. Právě tehdy poprvé zachytili hovor, v němž Martin Charvát a spol. řeší, že „mají problém“ se zakázkou na parkovací dům u sportovní arény v centru Pardubic.

V kauze jsou kromě exprimátora a radního Charváta stíhaní také zastupitelka zvolená za SPD Helena Dvořáčková a dále Pavel Nevečeřal (Společně pro Pardubice) a Michal Drenko z ANO, kteří byli tak jako Charvát s Dvořáčkovou do zatčení členy vedení Rozvojového fondu Pardubice - městské akciovky, která zajišťovala velké investice.

Trestní stíhání je vedeno pro podezření ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky - se sazbou až osm let vězení.

Tvrdě a s razítkem

Firma Porr šla do soutěže se závazkem, že parkovací dům pro 381 vozů postaví o 100 dní rychleji než konkurenční pardubická společnost Chládek a Tintěra. Právě cena a rychlost byly dvěma kritérii pro výběr vítěze.

Bývalý primátor Charvát se však podle policejních odposlechů v březnu domluvil s místopředsedou představenstva Rozvojového fondu Pardubice Drenkem, že si objednají znalecký posudek - takový, který by řekl, že zrychlit stavbu o víc než tři měsíce není možné.

„Posudek by měl mít kulaté razítko a měl by být napsán dost tvrdě,“ parafrázuje policejní usnesení, co zaznělo v telefonech.

Foto: pardubice.eu, Seznam Zprávy

Vizualizace budoucí podoby parkovacího domu, který se začal stavět v říjnu.

Další členka vedení fondu Dvořáčková pak podle detektivů vymyslela, že 240 tisíc za posudek půjde z rozpočtu městské firmy. „Neboť v případě, že by byl celkový termín splnitelný, nemusel by se o účelově zadaném posudku nikdo dozvědět,“ píší vyšetřovatelé v dokumentu.

V polovině května se pak skupina podle policistů dohodla, že Dvořáčková u kolegyně z dozorčí rady rozvojového fondu zařídí, aby do objednání posudku „neházela vidle“. A že až bude posudek na stole, opřou se o něj politici jako o silný argument pro vyloučení firmy Porr.

„Zahájíme dělostřeleckou přípravu teprve potom,“ zaznamenávají policisté v dokumentu, o čem se aktéři bavili.

Plán nakonec nevyšel - znalec své zkoumání uzavřel s tím, že rychlý termín dokončení je technologicky reálný. A firma Porr tedy zakázku získala, podle kriminalistů mimo jiné i proto, že se o zakázku začali zajímat novináři.

Kdo je kdo v kauze „Pardubice“

Martin Charvát (ANO) - v letech 2014 až 2022 primátor Pardubic, pak radní a člen představenstva Rozvojového fondu Pardubice

Helena Dvořáčková (SPD a nezávislí) - zastupitelka a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice

Michal Drenko (ANO) - místopředseda představenstva Rozvojového fondu Pardubice

Pavel Nevečeřal (Společně pro Pardubice) - předseda Rozvojového fondu Pardubice

Charvát: 100 dní je nesmysl

Charvát a Dvořáčková sedí od minulého týdne ve vazbě. Charvátův advokát Pavel Jelínek řekl, že exprimátorovo obvinění je velké nedorozumění. „Jedná se o zkreslené informace. Podle našeho názoru se pan Charvát žádného trestného činu nedopustil,“ prohlásil Jelínek.

Podobně se vyjádřil i Petr Papež, který zastupuje Dvořáčkovou. „Klientka má za to, že se ničeho protiprávního nedopustila. S trestním stíháním své osoby nesouhlasí a v zákonné lhůtě jsme podali stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Klientka plně spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a ve věci obsáhle vypovídala cirka dvě a půl hodiny,“ řekl advokát Papež.

Bývalý primátor Charvát trvá ve stížnosti proti obvinění na tom, že parkovací dům nešlo dokončit tak rychle, jak nabídl Porr.

„Nevěřil a ani nyní nevěří tomu, že Porr do soutěže nabídl reálný termín dokončení díla. Podle Ing. Charváta se to prostě nedá stihnout postavit v termínu o 100 dní kratším, než předpokládal projekt a zadání,“ uvedl Charvátův advokát Jelínek v textu stížnosti.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Martin Charvát přišel hned minulý týden o členství v ANO.

Charvát se naopak podle stížnosti choval zodpovědně, a proto nechal sepsat posudek: Jako člen vedení fondu se totiž chtěl přesvědčit, že nevyhraje firma, která pak bude pod různými záminkami žádat o prodloužení termínu stavby.

Stížnost také upozorňuje, že exprimátor poté bez protestů hlasoval pro přiklepnutí zakázky Porru, takže letošního 10. října mohla stavba začít.

Detektivové v dokumentu zahajujícím trestní stíhání nezmiňují, že by Charvát nebo další obvinění měli za vyřazení Porru slíbený úplatek nebo nějakou jinou odměnu. Neuvádějí ani, že měli být v kontaktu s konkurenčními firmami.

Obviněné Charváta a Drenka hned minulý týden vedení ANO vyloučilo ze strany a předseda Andrej Babiš, ačkoli ve volební kampani Martina Charváta osobně podporoval, se jich „zřekl“.

„Naše velká chyba byla, když jsme uspěli v roce 2013, že jsme neprověřovali tyhle ódéesáky, kteří nám nalezli do hnutí,“ řekl předseda Babiš Deníku N s odkazem na to, že Charvát i Drenko byli - avšak podobně jako řada dosavadních poslanců ANO - dříve členy ODS.

Kromě Charváta a spol. stíhá policie v této kauze dalších 15 lidí - většinou podnikatele, kteří si s pomocí úředníků pardubického magistrátu dohazovali zakázky v hodnotě od několika set tisíc až do milionů.

Reklama

Doporučované