Hlavní obsah

Policie obvinila první aktéry hromadné bitky mezi Romy a Ukrajinci

Foto: ČTK, ČTK

Po hromadné potyčce následoval v Pardubicích v červenci romský protest.

Reklama

Za hromadnou potyčku mezi Ukrajinci a Romy v Pardubicích vznesli policisté v uplynulých dnech obvinění proti třem lidem, stíhají je pro přečin výtržnictví. Vyšetřování by mělo skončit do konce září.

Článek

Případ, který letos na začátku letních prázdnin rozdmýchal emoce mezi Romy a Ukrajinci v Pardubicích, má pokračování.

Policisté obvinili tři aktéry hromadné rvačky, při které se v červenci střetlo zhruba dvacet lidí a zůstali po ní i zranění. Server Romea.cz tehdy podle ČTK uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí Ukrajinců.

„V předmětné věci policejní orgán zahájil trestní stíhání celkem tří osob pro přečin výtržnictví,“ potvrdil Seznam Zprávám posun ve vyšetřování pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.

Původně policisté podezřívali z výtržnictví tři cizince, z vyjádření žalobce však vyplynulo, že trestně stíháni jsou účastníci incidentu z obou komunit, které se střetly. „Dva z obviněných jsou státními příslušníky České republiky a jeden z obviněných je státním příslušníkem Ukrajiny,“ uvedl žalobce Veselý.

Doplnil, že vyšetřování incidentu by mělo být uzavřeno na konci září.

Svědkové potyčky v červenci popisovali, že Romové se s Ukrajinci setkali v hospodě St. Patrick, která stojí u rušné silnice v centru Pardubic. Nejprve na sebe podle tamního číšníka pokřikovali, cizinci poté z hospody odešli, ale když se po několika hodinách vrátili, vzplál už fyzický konflikt.

Jeden ze zraněných Romů krátce po rvačce pro server Romea.cz uvedl, že byli Romové napadeni. Tvrdil, že ho chtěli cizinci během rvačky říznout nožem, což dokládal řeznou ranou se dvěma stehy v obličeji.

V Pardubicích po potyčce uspořádali místní Romové veřejný protest za svoji bezpečnost.

Podobné se konaly také v dalších městech: v Brně nebo v Krupce na Teplicku.

V Brně byla svolána poté, co zemřel mladý Rom poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů. Policie následně zjistila, že ho pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Muž skončil ve vazbě, z ní ho ale v srpnu propustil soud, protože podle něho nešlo o vraždu.

V Krupce Romové demonstrovali kvůli obavám o svoji bezpečnost, a to kvůli neověřené informaci, že cizinci ve městě sexuálně obtěžovali romské děti. Toto tvrzení ale policie následně nepotvrdila.

Reklama

Doporučované