Hlavní obsah

Zbraň nalezená ve shořelém Mynářově srubu byla sovětský samopal

Foto: Wikipedia.org, Seznam Zprávy

Sovětská automatická palná zbraň byla nalezena po požáru srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Státní zástupce, který má případ nalezené nelegální zbraně ve shořelém srubu Vratislava Mynáře na starosti, upřesnil, že šlo o samopal Sudajev vzor 1943.

Článek

Je to skoro rok, co se na místě požáru dřevěného srubu v Osvětimanech na Zlínsku našla neregistrovaná zbraň. Seznam Zprávy informovaly o tom, že se případem pro podezření z trestného činu nelegálního ozbrojování začala zabývat policie.

Informaci, kterou reportérka žádala na základě informačního zákona, potvrdilo až po odvolání Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Na otázku, o jaký typ zbraně se jednalo, ale státní zastupitelství odmítlo odpovědět.

Situace se zveřejněním článku změnila. Náměstek okresního státního zástupce v Uherském Hradišti Lukáš Mahdal, mimo jiné i pro Radiožurnál uvedl, že šlo o samopal. „Byl to samopal sovětské výroby Sudajev vzor 1943,“ řekl Seznam Zprávám. Jde o zbraň původně určenou pro výzbroj výsadkových a tankových jednotek sovětských vojáků za druhé světové války, která se ovšem vyráběla i po válce.

Vratislav Mynář už k této věci vypovídal na policii. Na opakovaně zaslané otázky Seznam Zpráv neodpověděl. Pro server iDNES uvedl, že žádnou ilegální zbraň nevlastnil ani neukrýval. „Jednalo se o historický artefakt z 2. světové války, po praotci, byl nefunkční a nebyl jsem ani právoplatným majitelem této věci,“ napsal serveru SMS zprávě.

Proč trvalo rok, než se případ zbraně dostal do fáze trestního řízení? „Na tuto otázku nejsem zcela jednoznačně schopen odpovědět,“ říká v rozhovoru náměstek okresního státního zástupce Lukáš Mahdal s tím, že k nim se případ dostal až v polovině letošního ledna.

Jaký přesný typ zbraně se v Osvětimanech na místě požáru našel?

Mohu potvrdit, že zdejším policejním orgánem byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovolené ozbrojování a věc aktuálně předmětem šetření. Pokud jde o charakter těch zbraní, tak na místě požářiště se nalezly celkem dvě zbraně. Jedna z nich je krátká samonabíjecí pistole, legálně držená, a druhá je nekompletní, nefunkční poškozený samopal sovětské výroby.

O jaký typ samopalu přesně se jednalo?

Byl to samopal sovětské výroby Sudajev vzor 1943.

V jakém stavu byl samopal nalezen?

Jak jsem již uvedl, ta zbraň je nekompletní, nefunkční a poškozená. Byla tedy nalezena ve špatném technickém stavu, který byl způsobem pravděpodobně dlouhodobým působením vysokých teplot, tedy v důsledku požáru.

Kde přesně byla zbraň nalezena?

Z protokolu je zřejmé, že tato zbraň, respektive kovová schránka, v níž bylo torzo samopalu, byla nalezena v rámci širšího ohledání místa činu mezi objektem hospody a potokem Hruškovice. Tudíž aktuálně v tuto chvíli nejsem schopen říci, kde ta zbraň původně byla umístěna.

To tedy vypadá, že během hašení požáru, tu schránku někdo asi vynesl ven?

Nelze to vyloučit, je to spíše pravděpodobné.

Byl už policií k této věci vyslechnut Vratislav Mynář?

Ano, to mohu potvrdit.

Ten požár se stal před rokem. Proč policii trvalo tak dlouho, než se ten případ dostal do fáze trestního řízení?

Na tuto otázku nejsem zcela jednoznačně schopen odpovědět. Nám tento poznatek ze strany krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje byl postoupen v polovině ledna tohoto roku.

Reklama

Doporučované