Hlavní obsah

V Mynářově shořelém srubu našli nelegální zbraň

Foto: Profimedia.cz

Po požáru srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře se na místě našla neregistrovaná zbraň.

Reklama

aktualizováno •

V troskách srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech, který loni shořel, se našla neregistrovaná zbraň. Případem se zabývá policie.

Článek

Vyšetřování požáru srubu Vratislava Mynáře loni v prosinci policie odložila. Nepodařilo se jí nalézt pachatele. Teď, až po roce od události, prověřuje v souvislosti s tímto případem další podezření – nedovolené ozbrojování.

Na spáleništi Mynářova srubu, ve kterém měl restauraci a v podkroví byt, se totiž našla zbraň, kterou někdo držel nelegálně.

Seznam Zprávy žádaly o potvrzení této informace prostřednictvím informačního zákona. Po měsíci dotazování a zamítavého stanoviska mlčení prolomilo po podání odvolání až Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. A to prý proto, že se mezitím takzvaně daly věci do pohybu.

„Již byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu nedovoleného ozbrojování (…), takže již není nutná taková míra operativně pátrací diskrétnosti,“ píše se v dokumentu, pod kterým je podepsán vrchní státní zástupce Radim Daňhel. Vysvětluje v něm, že státní zastupitelství nemohlo informaci potvrdit dříve, protože by to mohlo zmařit šetření policie.

Zároveň ale vrchní státní zástupce odmítl dát zelenou k zodpovězení dalších dotazů. Reportérka Seznam Zpráv se ptala totiž i na to, o jaký typ zbraně šlo a co na její nález řekl policii Vratislav Mynář.

„Sama skutečnost, že došlo k zahájení přípravného řízení trestního, však není důvodem k poskytování jakýchkoli dalších informací z tohoto řízení,“ napsal Radim Daňhel.

+6

Až po zveřejnění článku uvedl, mimo jiné i pro Radiožurnál, náměstek okresního státního zástupce Lukáš Mahdal, který případ dozoruje, že se jednalo o samopal sovětské výroby. „Byl to samopal sovětské výroby Sudajev vzor 1943,“ upřesnil pro Seznam Zprávy Mahdal.

Vratislav Mynář na opakovaně zaslané otázky – jak si bývalý kancléř prezidenta Miloše Zemana vysvětluje, že se v troskách jeho domu našla neregistrovaná zbraň nebo zda zbraň byla jeho – nereagoval.

Vysvětlení poskytl taktéž až poté, co Seznam Zprávy případ zveřejnily, ovšem pro server iDNES. „Jednalo se o historický artefakt z 2. světové války, po praotci, byl nefunkční a nebyl jsem ani právoplatným majitelem této věci. Byla v majetku jiného rodinného příslušníka. Policii jsem toto vysvětlení již poskytl,“ napsal v SMS zprávě.

Dvě zbraně

Za nedovolené ozbrojování hrozí podle trestního zákona až dva roky vězení, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Vratislav Mynář je vášnivý lovec. Jak nedávno popsaly Seznam Zprávy, lovil i v Lánské oboře. Zbrojní pas má.

Nakonec není to jediná zbraň, kterou vyšetřovatelé na místě požáru našli. Na konci loňského roku napsal Radiožurnál, že se mezi ohořelými deskami srubu našla pistole typu browning ráže 9 milimetrů. Ovšem legálně držená. Jejím majitelem byl právě Mynář. A policie v tomto případě žádné porušení zákona nezjistila.

„Jsem řádným držitelem zbrojního průkazu a legálním vlastníkem střelných zbraní, které jsou všechny uloženy v souladu se zákonem,“ napsal tehdy Vratislav Mynář v SMS Radiožurnálu. A následně doplnil, že zbraň měl „na ochranu rodiny“.

Pokud by policie prokázala, že neregistrovaná zbraň patřila majiteli srubu – tedy exkancléři, nebyl by to v jeho případě první trestní problém. Mynář čelí už od roku 2021 obvinění kvůli šestimilionovému dotačnímu podvodu na dostavbu penzionu v Osvětimanech.

Výměna vyšetřovatele

Policie se vyšetřováním požáru hospody Na Srubu v Osvětimanech zabývala devět měsíců. Během té doby byl vyměněn policejní útvar, který na případu pracoval. A to kvůli podjatosti. Ukázalo se totiž, že se Vratislav Mynář zná s jedním vedoucím funkcionářem Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Jak informoval Deník N, jednalo se o vedoucího odboru obecné kriminality Petra Petrželku. Toho se měl podle informací deníku Mynář pokusit protlačit přímo do čela zlínské policie.

Jelikož Petrželka vztahy s Mynářem nahlásil, případ dostalo nakonec na starost Krajské policejní ředitelství Jihomoravského kraje. Kriminalisté dospěli k závěru, že dřevěnou stavbu zapálil někdo úmyslně. Pachatele ale nenašli. Vratislav Mynář škodu vyčíslil na 25 milionů korun.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření dozorujícího státního zástupce Lukáše Mahdala a vyjádření Vratislava Mynáře.

Reklama

Doporučované