Hlavní obsah

Policie odložila vyšetřování požáru Mynářova „srubu“

Foto: HSZ ZK

Požár hospody v Osvětimanech, kterou provozuje firma vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Březen 2022.

Reklama

Policie nezjistila, kdo koncem letošního března zapálil hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Případ proto policie odložila. Vlastní ji firma hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Článek

Dnes to uvedl server iRozhlas.cz, informaci potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Podle dřívějšího sdělení vyšetřovatelů budovu někdo zapálil úmyslně.

Dřevěná budova téměř kompletně vyhořela, způsobená škoda činila zhruba 25 milionů korun. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením. Později uvedla, že vyšetřovatelé mají podezření, že budovu někdo zapálil úmyslně. Trestní řízení vedla pro spáchání zločinu obecného ohrožení. Pachateli by za něj v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozilo osm až 15 let vězení.

Kdo požár založil, však policie nevypátrala. „Policejní orgán vydal usnesení o odložení věci. Nejsou důvody, které by vedly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby. To znamená, že nebyl zjištěn pachatel,“ řekla serveru iRozhlas.cz státní zástupkyně zlínské pobočky brněnského krajského státního zastupitelství Renata Bártková, která na prověřování případu dohlížela.

Několik dní po požáru Mynář v prohlášení a videu na hradním webu prohlásil, že to nebyla náhoda ani nehoda, ale že oheň v dřevěné budově někdo založil úmyslně. Vedoucí prezidentské kanceláře tvrdil, že v budově měl původně být se svou rodinou i v den, kdy tam hořelo. Událost spojil se „štvavou, nenávistnou kampaní médií“ a některé novináře obvinil z toho, že ohrozili životy jeho dětí a rodiny. Redakce, které ČTK oslovila, Mynářova obvinění odmítly.

Před měsícem k případu hradní kancléř Seznam Zprávám napsal: „Jednoznačně šlo o úmyslný a profesionálně provedený útok. Nesoustředil se jen na způsobení vysoké škody na majetku, ale byl naplánován tak, aby mohl fyzicky ohrozit i moji rodinu. Okolnosti, které zatím z ohledu na vyšetřování nezveřejním, naznačují, že mohlo jít o manipulaci a přímou výhrůžku.“

Požár hospody likvidovalo v noci na 29. března osm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Nikdo při něm neutrpěl zranění. V době příjezdu hasičů hořela celá střecha objektu. Zasahovali v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Požár dostali pod kontrolu zhruba po hodině.

Reklama

Doporučované