Hlavní obsah

Zapáleno úmyslně. U požáru Mynářova „srubu“ se řeší jediná verze

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Spáleniště restaurace Na Srubu, která vzplála 29. března.

Reklama

Požár restaurace u sjezdovky v Osvětimanech, kterou provozuje firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, někdo založil úmyslně. To je jediná vyšetřovací verze, s níž už teď policie pracuje. Ohnisek bylo podle všeho víc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyšetřování požáru osvětimanské hospody Na Srubu, která patří společnosti hradního kancléře Vratislava Mynáře, se posunulo.

Státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Brně Renata Bártková Seznam Zprávám sdělila, že policie už pracuje jen s jednou z původních vyšetřovacích verzí. A to s tou, že požár někdo založil úmyslně.

„Trestní řízení je vedeno pro spáchání úmyslného trestného činu, a to zločinu obecné ohrožení,“ uvedla Bártková.

Na konci dubna policie hovořila o tom, že pracuje se všemi variantami.

Kromě úmyslného trestného činu byly ve hře i vyšetřovací verze, že požár vznikl z nedbalosti nebo kvůli technické závadě.

O prověřování úmyslného činu pak mluví i Vratislav Mynář. Na dotaz Seznam Zpráv, jak postupuje policejní prověřování požáru jeho restaurace, uvedl, že „policie a stejně tak státní zastupitelství oficiálně oznámily, že požár byl založen úmyslně“.

„Na několika místech byla rozmístěna látka, jejíž původ se zatím laboratorně zkoumá. Pachatel zatím neznámý,“ napsal kancléř Mynář v SMS zprávě.

Jde o podrobnosti, které policie ani krajské státní zastupitelství redakci nepotvrdily.

„Právo sdělovat informace si vyhradil příslušný státní zástupce. My se tedy k případu vyjadřovat nemůžeme,“ uvedla mluvčí zlínské policie Simona Kyšnerová.

Státní zástupkyně však odpověď na to, jaké příčiny požáru policie prověřuje, odmítla. „Vzhledem k probíhajícímu prověřování se ke zbývajícím otázkám nebudu vyjadřovat,“ uvedla státní zástupkyně Renata Bártková.

Mynářova hospoda Na Srubu začala hořet 29. března. Hasiči původně uváděli, že škoda je 15 milionů korun. Její výše se ale postupně zvyšovala až na 25 milionů. „Pan majitel dokládal doklady o tom, co vše v budově shořelo nebo bylo zničeno,“ vysvětlovala na konci dubna mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková.

To, že srub zapálil někdo úmyslně, tvrdil Vratislav Mynář hned od počátku. Šest dní po požáru to uvedl v prohlášení, které zveřejnil na webu Hradu.

„Náhoda? Nikoli. Nehoda? Ne. Už podle prvních zjištění našich i vyšetřovatelů tento požár někdo založil úmyslně,“ řekl doslova. Server iRozhlas.cz navíc s odkazem na dobrovolné hasiče uvedl, že na spáleništi se hledal trezor nebo jeho obsah, který měl údajně ze srubu zmizet už před požárem.

Seznam Zprávy pak zjistily, že kancléř staví na dohled od svého lyžařského areálu v Osvětimanech další nemovitost.

Reklama

Doporučované