Hlavní obsah

Kdo povládne Brnu? Zájem ztratili Vokřál i Schillerová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle spekulací měla Alena Schillerová vést brněnskou kandidátku ANO. Exministryně financí tuto možnost odmítá.

Reklama

Hnutí ANO v Brně po korupční kauze hledá nového lídra na primátorské křeslo. Piráti si jako jedničku pro komunální volby vybrali Marka Lahodu, ve městě se tvoří koaliční bloky.

Článek

Zbývá deset měsíců do komunálních voleb a strany finišují s výběrem lídrů. Současnému vedení Brna odpadli významní konkurenti.

Podle informací Seznam Zpráv odpískal říjnový souboj vítěz předešlých dvou klání v Brně, exprimátor Petr Vokřál (dříve ANO). A nejistá je také účast někdejšího náměstka a zakladatele Žít Brno Matěje Hollana. Oba přitom ještě nedávno uvažovali o společném volebním projektu.

„Řešíme s kolegy z dalších liberálních stran, zda se nám podaří vytvořit společný projekt. Uvidíme, jestli něco takového dává smysl,“ uvedl Hollan. Podle informací Seznam Zpráv však může právě jeho jméno znamenat problém pro další jednající.

Vokřál se pro Seznam Zprávy nevyjádřil, tři na sobě nezávislé zdroje však potvrdily, že se do voleb po uvážení nechystá.

Z politiky se stáhl před dvěma lety. Hnutí se rozklížilo kvůli korupční kauze Stoka, podle Vokřála v organizaci přetrvávaly „mafiánské praktiky“. Vše pak vyústilo v krajní řešení. Šéf hnutí Andrej Babiš v červnu 2020 posvětil zrušení celé dvousethlavé brněnské buňky.

ANO v Brně Vokřálova nástupce hledá doteď. Některá média jako o jedničce do voleb spekulovala o exministryni financí Aleně Schillerové, která z Brna pochází. Bývalá vicepremiérka však vede nejsilnější opoziční klub ve Sněmovně a takovou variantu odmítá. „Chci se soustředit na celostátní politiku,“ zopakovala pro Seznam Zprávy.

„Nikdy jsme o tom s paní Schillerovou nehovořili a nejednali o tom uvnitř hnutí. O lídrovi debatujeme, ale úvahy nechceme pouštět ven,“ doplnil předseda brněnské buňky ANO René Černý. Zda se Schillerová alespoň v nějaké roli do podzimních voleb zapojí, oznámí na konci ledna.

Restaurování brněnského ANO

Místostarosta brněnských Řečkovic Černý má přitom stále dost práce s obnovou brněnské oblastní organizace. Podle něj má zrestaurované brněnské ANO nyní 85 členů v osmi místních buňkách. Dalších osmnáct uchazečů čeká na schválení členství od vedení v Praze. „V minulosti jsme patřili k největším buňkám v republice. Organizace se nedala uřídit, příliš rozbujela. Tipuji, že se nyní Brno-město do voleb dostane na 130 členů, což považuju za adekvátní,“ doplnil Černý.

Odebrání dvou stovek stranických „legitek“ přitom vedlo k paradoxní situaci. Ač hnutí v Brně se ziskem 23 procent ovládlo předešlé komunální volby a v 55členném zastupitelstvu mělo 18 mandátů, nyní tam hlavičku ANO nehájí ani jediný ze zastupitelů.

Po zrušení buňky se rozhádaní straníci rozdělili do dvou nezávislých uskupení. Šest odpadlíků, včetně Jiřího Faltýnka prověřovaného v kauze Stoka, vytvořilo klub Nezávislých zastupitelů pro Brno. Zbylých dvanáct je vedených jako nezávislí. „Osm z nich se vrátí pod hlavičku ANO do konce ledna,“ potvrdil Černý.

O primátorském nominantovi však jasno není. Někteří straníci vidí volební jedničku ve starostce Králova Pole Karin Karasové. Ta však pro Seznam Zprávy uvedla, že se o křeslo primátorky ucházet nechce. „Zatím ještě nemám obnovené členství v hnutí ANO. Nechávám to na členské základně, ale nemám ambice dělat lídra kandidátky na magistrátu,“ uvedla s tím, že chce obhajovat pozici v Králově Poli. ANO chce mít o lídrovi definitivně jasno v březnu.

Hnutí v Brně před čtyřmi lety ovládlo volby, přesto po jednáních, která Babiš označil za „megapodvod“, skončilo v opozici. Obešli je ODS s lidovci, Piráty a socialisty a vytvořili povolební koalici.

Jak už zaznělo, podle informací Seznam Zpráv Vokřál v posledních měsících zvažoval možnost volební odplaty, a to pod hlavičkou liberálního uskupení, ale nakonec ji zavrhl. Motivem mělo být i to, že ve městě před čtyřmi lety „propadlo“ přes patnáct procent hlasů liberálních voličů. Zastupitelské lavice těsně unikly Zeleným, Žít Brno, Starostům a TOP 09.

Liberální kandidátka

Piráti ve středu oznámili, že je do voleb povede klimatolog a analytik Marek Lahoda, který v čele nahradí dosavadního náměstka primátorky Tomáše Koláčného. Zároveň potvrdili jednání se Zelenými i některými tvářemi Žít Brno.

Právě Koláčného ústup na nižší pozice může usnadnit vyjednávání. Těsnější spolupráci totiž dřív znemožnily rozbroje některých jednotlivců. „Volba čela dále pokračuje, ale s Tomášem na kandidátce určitě počítáme, protože má spoustu zkušeností a je velmi schopný politik,“ řekl Lahoda.

V liberální koalici navíc podle informací Seznam Zpráv může přibýt i nové uskupení. „Je tady tendence, že by silná liberální kandidátka pro Brno vznikla. Jedno z klíčových jednání proběhlo ve středu. Ano, jednáme i s Piráty,“ potvrdil další politik ze vznikající platformy a bývalý člen TOP 09 Petr Kunc.

Podle něj je nyní nepravděpodobné, že se zapojí i Vokřál, přestože kandidaturu zvažoval. „Skoro s jistotou lze říct, že u toho nebude,“ dodal Kunc.

A Hollanova účast je značně nejistá kvůli antipatiím s Piráty. „Konkrétní složení kandidátky jsme neřešili, ale pan Hollan je na kandidátce neprůchozí,“ sdělil Lahoda.

Spolu v Brně nebude

Jak už Seznam Zprávy uvedly, předvolební bloky tvoří i členové současné magistrátní koalice. Ač celostátní vedení ODS, lidovců a TOP 09 vyslalo apel kolegům do regionů, že mají kopírovat sněmovní model platformy Spolu, na jihu Moravy je to jinak.

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) s kolegy dohodla spolupráci pouze s TOP 09 a chce uhájit vedení města. „Lídrovství však nemám oficiálně schválené naším oblastním sněmem. Pokud můžu mluvit za nejbližší spolupracovníky z ODS, tak mé rozhodnutí vítají,“ řekla v nedávném rozhovoru.

Lidovci si dohodli společnou kandidaturu se Starosty a nezávislými, jako jedničku do voleb pošlou náměstka primátorky Petra Hladíka. O lídra kandidátky se chce ucházet. „Jasno bude na přelomu února a března, kdy máme městskou konferenci KDU-ČSL,“ sdělil už dřív.

S přispěním Jaroslava Gavendy.

Reklama

Doporučované