Hlavní obsah

Senior si koupil nové auto a hned vjel na dálnici do protisměru

Záběry ze zásahu policie ČR.Video: Policie ČR, KŘP Jihomoravského kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Řidiče na dálnici D52 u Brna vyděsil muž, který v sobotu v noci ujížděl 20 kilometrů v protisměru. Šlo o 89letého seniora, který si čerstvě koupil nové auto. Policistům se ho nakonec podařilo zastavit.

Článek

První hlášení dostali policisté v sobotu mezi první a druhou hodinou ranní, kdy řidič v protisměru projížděl v Brně okolo obchodního centra Futurum. Nejspíše špatně sjel z dálnice D1.

„Ani ho nenapadlo, že jede v protisměru,“ řekl šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Nejbližší dálniční hlídka se muže pokusila zastavit na sjezdu na 16. kilometru D52. „Zastavovat řidiče je však v noci obzvlášť náročné. Následky mohou být fatální,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Řidič se kolem hlídky prohnal stovkou. Na rozsvícené majáky a snahu ho zastavit vůbec nereagoval a pokračoval dál směrem na Vídeň.

Policistům pomohl jeden ze svědků, Robin Komárek. Komárek se vracel domů do Rajhradu ze služební cesty. Když si seniora jedoucího v opačném pruhu všiml, rozhodl se ho dojet.

„Napadlo mě, že je pánovi zle. Došlo mi, že pokud se mu něco stane, musím se o něj postarat,“ uvedl svědek incidentu. Policistům po telefonu následně udával aktuální polohu.

„Když už nám řidiči volají, tak se často nedokážou orientovat v prostoru a kvůli tomu ztrácíme desítky vteřin. Řidič v protisměru mezitím vjede do řady rizikových situací, a ne vždy to skončí dobře. V tomto případě jsme měli možnost velmi rychle reagovat díky tomu, že svědek nám okamžitě hlásil, kde je, a skvěle spolupracoval,“ řekl Šváb.

Neuvědomil si, že jede po dálnici

Řidiče se policistům podařilo zastavit u sjezdu na Pohořelice. 89letý senior se domníval, že jede po silnici vedle dálnice. „Tvrdil nám, že si celou dobu myslel, že jede po souběžné komunikaci s dálnicí,“ řekl Rybka. Nevšiml si ani prvního pokusu o zastavení.

Podle policistů muže nejspíše zmohla únava. Ve středních Čechách si pořídil nové auto a v něm jel zpátky domů. „Je možné, že roli sehrálo i to, že s novým vozidlem neměl zkušenost,“ podotkl Rybka.

Senior odmítl převoz do nemocnice. Pro řidiče a jeho nové auto si přijel syn.

Případy jízdy v protisměru jsou podle Rybky spíše ojedinělé. „Většinou si řidiči svůj omyl uvědomí a na nejbližším sjezdu z dálnice vyjedou, případně zavolají na policii a my se o ně postaráme,“ řekl. Šéf jihomoravské dopravní policie zároveň ale apeloval na seniory, aby nejezdili na daleké cesty sami.

Policisté zatím sbírají potřebná svědectví. Lidé se mohou ozývat na linku 158. Za přestupek hrozí muži odebrání řidičského průkazu na půl roku až rok a pokuta ve výši až deseti tisíc korun.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme video ze zásahu policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované