Hlavní obsah

Kvůli saharskému prachu je v několika krajích smogová situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Takto saharský prach zahalil oblohu v Německu.

Reklama

aktualizováno •

„Pro Jihočeský kraj to je výjimečný jev, protože zde smogové situace míváme velmi málo,“ uvedla Renata Uhlíková z budějovické pobočky ČHMÚ. Lidé by se v této situaci měli vyvarovat náročnějších fyzických aktivit.

Článek

Meteorologové vyhlásili v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Moravskoslezském kraji a Brně smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se nad regiony od rána vyskytuje.

Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedl ČHMÚ. Lidé by také měli maximálně využívat hromadnou dopravu namísto automobilové. Majitelé kotlů na pevná paliva by měli dbát na správné topení.

Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. „Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat,“ uvedli meteorologové.

„Pro Jihočeský kraj to je výjimečný jev, protože zde smogové situace míváme velmi málo,“ řekla ČTK Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Dodala, že lidé mohou při pohybu venku vnímat určité komplikace. Například se jim může hůře dýchat, škrábat je v krku nebo pálit oči. Vizuálně saharský prach není příliš zřetelný, jen při pohledu do dáli se může na nebi objevovat žlutě zabarvený odstín. Připomíná například vzedmutí prachu nad polem při zemědělských pracích.

„Koncentrace prachových částic PM10 se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat. Zároveň je možné, že se bude územní platnost smogové situace rozšiřovat o další kraje. Jak ukazuje nejnovější mapa koncentrací částic PM10, zvýšené jsou nyní hodnoty koncentrací na celém našem území,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

Smogová situace v Moravskoslezském kraji platí na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku a také na Třinecku. Zhoršená situace se nevyhnula ani jihomoravské metropoli Brnu.

+2

Saharský prach v sobotu způsobil to, že většinu dne bylo nad zasaženými oblastmi zataženo. Přesto se teploty držely na konec března na vysoké úrovni a na několika stanicích v Jihočeském kraji byly překonány rekordy. Nejvyšší hodnotu meteorologové naměřili ve Strakonicích, kde bylo 23,7 stupně Celsia.

Reklama

Doporučované