Hlavní obsah

Lidé ve sbírce posílají peníze malému synovi Čecha, který padl u Avdijivky

Foto: Donio

Takto o vyhlášené sbírce informuje server Donio.cz.

Reklama

Při obraně ukrajinské Avdijivky padl český dobrovolník, v Česku po něm zůstal čtyřletý syn s maminkou. Pro chlapce nyní organizace Česká stopa z. s. spustila sbírku, která má pomoct překlenout nejtěžší období.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V únoru tohoto roku proběhla médii zpráva o úmrtí čtvrtého českého dobrovolníka na Ukrajině, informaci následně potvrdilo také Ministerstvo zahraničí. Organizace Česká stopa z. s., která na Ukrajině poskytuje pomoc vojákům i civilistům, nyní informaci propojila s konkrétní tváří dobrovolníka Toma.

Český dobrovolník padl při obraně Avdijivky, když ho zasáhl dělostřelecký granát. Zatím je ale prohlášen za nezvěstného, píše Česká stopa na stránkách crowdfundingové platformy Donio.

Právě tam uspořádala organizace sbírku pro čtyřletého chlapce, který po zemřelém dobrovolníkovi zůstal pouze s matkou.

„Položil život za svobodu a budoucnost napadeného národa, za to, abychom my nemuseli, za budoucnost i našeho národa, za budoucnost svého syna,“ píše se v anotaci sbírky.

Ta se na veřejnost obrací s prosbou o podporu rodiny, která je nyní v těžké životní situaci. „Syn nyní zůstal bez otce. Bez jeho lásky, péče a pozornosti, ale i bez jeho finanční podpory. A kvůli byrokratickým překážkám nemá v tuto chvíli – a nevíme na jak dlouho – nárok ani na finanční podporu státu.“

Z cílové částky 300 000 korun se za jeden den od spuštění povedla vysbírat téměř třetina. V komentářích dárců se objevují vzkazy jako „Tvůj táta je hrdina“, nebo „Dělal pro nás to, co já nemůžu. Bojoval za nás, naši svobodu a děti.“

Reklama

Doporučované