Hlavní obsah

Masivní únik informací na Univerzitě Palackého. Rektor za to vyhodil děkana

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Za výpovědí pro děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu je masivní únik informací, který nyní musí univerzita řešit. Kubala u soudu vytáhl informace z interní pracovní pošty kolegů. Univerzita se obává obrovských pokut.

Článek

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Martin Procházka dal v pondělí nečekaně výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty UP Martinu Kubalovi.

V univerzitním prostředí jde obecně o velmi neobvyklý krok už kvůli tomu, že fakulty jsou do velké míry samosprávnými orgány v rámci vysoké školy, a děkana volí a také odvolává akademický senát.

Vedení univerzity je sice s Přírodovědeckou fakultou v táhnoucím se sporu ohledně vysokoškolského ústavu CATRIN, současná výpověď s touto věcí ale podle zjištění Seznam Zpráv nesouvisí.

Rektor Procházka k odvolání sáhl kvůli úniku dat ze stovek univerzitních mailů. Obecně to okomentoval i ve vyjádření na webových stránkách univerzity.

„Vedení naší univerzity považuje řádné nakládání s osobními údaji zaměstnanců a jejich ochranu za mimořádně významné, stejně jako považuje za zásadní respektování ochrany průmyslového vlastnictví univerzity. Nezbývá mi jiná možnost než vyvodit pracovněprávní odpovědnost dotčených osob, a to včetně děkana přírodovědecké fakulty,“ uvedl rektor Procházka.

Děkan se brání

Obsah mailů děkan Kubala použil jako zástupce univerzity ve sporu o ušlou mzdu s vědeckým pracovníkem CATRIN Radkem Zbořilem, což i sám přiznává. Podle něj ale oprávněně.

„Neměl jsme k dispozici soukromou korespondenci, ale pracovní. Myslím si, že jsem se nedopustil ničeho nelegálního. Všechno podle mého proběhlo v souladu se zákonem. Pokud ne, tak to může konstatovat jedině soud,“ rozporuje děkan ve svém vyjádření pro Seznam Zprávy rozhodnutí rektora o výpovědi.

Do školy pro sociální dávku

„Zrovna sedím s účetní nad všemi papíry a jsme z toho teda perplex,“ líčí Seznam Zprávám ředitelka prachatické ZŠ Národní Hana Bolková. Připadá si totiž jako pracovnice Úřadu práce. Nově musí vyřizovat žádosti o dávky na stravné nebo kroužky od rodičů svých žáků.

Problém ale je, že se podle univerzity dostal k citlivým informacím. Mimo porušení GDPR jde třeba i o ochranu průmyslového vlastnictví. Padlo tak několik trestních oznámení, mimo jiné i ze strany vysoké školy.

„Nikdo z nás netušil, že by mohlo docházet k monitorování nebo snad kontrole e-mailových korespondencí. Jsme tak v situaci, kdy jsme byli tajně a pravděpodobně i hrubě protizákonně sledováni. Tohle se zřejmě týká komunikace stovek lidí, možná i tisíců. Připomíná mi to tajné sledování lidí z dob hluboké totality,“ říká předseda odborové organizace vysokoškolského ústavu CATRIN Jakub Navařík, jehož maily měl Kubala rovněž k dispozici.

Univerzita se obává milionových pokut

Den po zmíněném soudním stání shodou okolností zasedal také akademický senát univerzity. Během jednání informace o uniklé pracovní poště mimoděk zazněla.

Po tlaku některých senátorů se tím začalo zabývat i vedení univerzity. A rektor Procházka velmi rychle, ani ne po dvou týdnech, rozhodl o bezprecedentním kroku – výpovědi pro děkana Kubalu.

Podle informací Seznam Zpráv se tak chce univerzita chránit před potenciálními soudními spory i obecně trestněprávní odpovědností. Pracovní maily totiž použil jménem univerzity u soudu děkan Kubala. Mezi nimi ale mohou být i údaje, které podléhají smluvním závazkům o utajení, a univerzita nemá přehled, kdo všechno měl nebo stále má k materiálům s citlivým obsahem přístup.

K získání e-mailové komunikace navíc došlo před téměř dvěma lety bez toho, aniž by si toho kdokoliv všiml. Ve hře jsou pokuty nebo náhrady klidně ve výší desítek milionů korun. Jen za porušení nařízení o ochraně osobních údajů hrozí pokuta až ve výši 20 milionů eur (490 milionů korun).

„Zdá se, že došlo k úniku obsahu korespondence za několik let, což je mimo jakoukoliv představitelnou míru. Máme obavu, že kdyby nastaly všechny postihy kvůli porušení GDPR, může to být i konec univerzity,“ říká František Kratochvíl, předseda koordinační odborové rady na Univerzitě Palackého, která výpověď pro děkana Kubalu řešila. Kratochvíl tak naráží na nejvyšší možné postihy, které přicházejí v úvahu.

Úmyslné porušení listovního tajemství je navíc trestným činem. Vztahuje se také na e-mailovou komunikaci.

„Vedení univerzity tohle tvrdí na úrovni ‚co by, kdyby‘. Žádný důkaz, že k tomu došlo, mi neposkytlo. Považuji to proto za nesmysl,“ reaguje Kubala, který ale nechce věc podrobněji komentovat, protože použitá pracovní pošta je obsahem stále běžícího soudního sporu.

Kdo všechno si četl v poště?

I kvůli tomu se univerzita rozhodla vyvodit pracovněprávní odpovědnost vůči dalším „dotčeným osobám“, jak ve svém vyjádření neurčitě uvedl rektor Procházka.

Podle informací Seznam Zpráv byl na neplacenou dovolenou odeslán ředitel univerzitního Centra výpočetní techniky David Skoupil, což sám potvrdil. Přes univerzitní centrum totiž děkan Kubala pracovní maily získal.

„Jsem na neplaceném volnu,“ řekl Seznam Zprávám Skoupil, nechtěl ale dále komentovat dění kolem děkana Kubaly. „Jestli vás mohu poprosit, obraťte se na tiskového mluvčího, já se k tomu nebudu opravdu jakkoliv vyjadřovat,“ dodal.

Spolu s ním má být na neplacené dovolené také prorektorka Zdenka Papoušková. V době, kdy došlo ke stažení univerzitní pošty, spadalo centrum gesčně pod ni. Prorektorka na dotazy Seznam Zpráv nereagovala.

Děkan Kubala neodmítá, že měl k pracovní poště kolegů přístup. Nesouhlasí ale s postupem vedení univerzity.

„Dvě věci jsou zmatečné. Pokud by mě rektor odvolával, tak z funkce děkana. Pro což jsou popsané procedury v zákoně o vysokých školách a tyto procedury rektor zjevně nerespektuje. Pokud mi chce dávat výpověď na pracovní pozici docenta, tak k tomu podle mě není vůbec oprávněn a taktéž nepostupuje v souladu se zákonem,“ dodal Kubala.

Děkana volí akademický senát fakulty a také navrhuje jeho odvolání. V případě závažných pochybení počítá zákon o vysokých školách s tím, že ho rektor může odvolat z vlastního podnětu, ale pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem univerzitního senátu.

Výpověď pro Kubalu má účinnost k 31. prosinci. Stále tak zůstává ve své zvolené funkci děkana, ze které ho zatím nikdo neodvolal. Proti výpovědi se bude bránit žalobou.

Reklama

Doporučované