Hlavní obsah

Policie zadržela osm lidí kvůli bytům v Brně. Zásah byl u zastupitele ODS

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Policie na základě soudních příkazů provádí domovní prohlídky.

Článek

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně.

Podle informací Seznam Zpráv je mezi lidmi, na něž je zaměřena akce, nově zvolený zastupitel městské části Brno-střed, právník a dřívější sponzor ODS Otakar Bradáč.

Podle serveru Aktuálně.cz byli jeho reportéři v úterý brzo ráno svědky, jak policisté z Bradáčova bytu v centru Brna vynášejí věci do přistavených automobilů.

Otakar Bradáč byl v minulém volebním období předsedou bytové komise v městské části Brno-střed. Podle opoziční zastupitelky pirátky Moniky Lukášové Spilkové, by tak mohla kauza souviset s Bradáčovým působením v této funkci. Spilková ho dlouhodobě kritizuje.

„Vyšetřování by mohlo ukázat, co se tam dělo. Nebylo to standardní,“ okomentovala pro Seznam Zprávy policejní akci Spilková.

Městské byty má na radnici v gesci radní Jan Mandát (ODS). Ten už ráno vyloučil, že by se vyšetřování týkalo této oblasti. „Pokud by se to týkalo končícího volebního období, určitě bychom o tom věděli,“ sdělil. Podle něj se případ bude týkat dřívějších volebních období.

Redakce se chtěla na případ zeptat také místostarosty Romana Kotěry, který zodpovídá za rozpočet městské části a nebytové prostory. Podle kolegů se však na radnici celý den neobjevil a reportér Seznam Zpráv neuspěl dopoledne ani v místě jeho bydliště. „Pan Kotěra není doma,“ reagoval ženský hlas. Na dotaz, zda v bytě zasahovala policie, žena uvedla, že se k tomu nebude vyjadřovat.

Mluvčí radnice později odpoledne informovala, že je s Kotěrou v kontaktu. ale že se místostarosta zatím k případu nebude vyjadřovat. Na dotaz, zda Kotěru kontaktovala policie, Dobešová odpověděla: „Nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit.“

Odpověď k detailům případu nedaly ani špičky brněnské ODS. Na dotazy, zda se zásah týká jejich kolegů, nereagovali po celý den ani primátorka Markéta Vaňková ani její náměstek Robert Kerndl ani starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl. Ten dnes na radnici byl, ale jen vzkázal po své mluvčí, že k policejnímu zásahu nemá žádné informace. „Vše se zatím dozvídám jen z médií. Nemám bližší podrobnosti,“ tlumočila mluvčí jeho slova.

Za brněnské regionální politiky Kerndla a Vaňkovou se pak překvapivě vyjádřilo ministerstvo spravedlnosti. V prohlášení podepsaném mluvčím resortu se uvádí, že Markéta Vaňková, její náměstek Robert Kerndl „nebyli kontaktováni Policií ČR a podle dostupných informaci se jich dnešní zásah NCOZ vůbec netýká“.

Totéž se v prohlášení zmiňuje o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. K jeho osobě je pak připojena informace, že zastupitel Bradáč byl „jeho koncipientem, a to od 1.12.2000 do 30.9.2001. Tedy před více než dvaceti lety“.

Vyhrazeno pro státní zásupkyni

O domovních prohlídkách na základě soudních příkazů informovalo ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Státní zástupkyně si vyhradila poskytování informací v této věci.

„Policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně bylo z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku zadrženo osm osob,“ uvedlo státní zastupitelství.

Kde přesně úřady zasahovaly či zasahují, známo není, oslovené úřady brněnských městských částí akci policistů ve svých prostorách vyloučily.

„O policejní akci jsme slyšeli, nicméně budov magistrátu se to nijak netýká. Co jsme zjišťovali, policie nezasahuje ani na radnicích větších městských částí,“ sdělil mluvčí brněnského magistrátu Roman Burián.

Klid hlásila i mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová. „U nás je klid. Informace se zatím dozvídáme pouze z médií. Na radnici žádní policisté nejsou. Normálně pracujeme,“ uvedla dopoledne.

Na radnici Brno-střed podle Aktuálně.cz policie zasahovala v minulých dvou letech a odnesla si z prohlídek dokumenty. I podle serveru se zájem policie týká městských bytů.

Státní zastupitelství v ranní zprávě uvedlo, že policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Policisté v posledních letech zasahovali v Brně několikrát v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků. Odhalili organizovanou zločineckou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Jednalo se o kauzu s názvem Stoka, v níž šlo o ovlivňování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší trest 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud v kauze rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

Zda aktuální vyšetřování - zatím známé jen kolem zastupitele Bradáče - může ovlivnit čerstvě vzniklou koalici ANO a ODS, není jasné. Ta má ve 45členném zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. Obě strany spolu vládly i v minulém období, kdy chod radnice poznamenala zmíněná korupční kauza Stoka. Tehdy byli ve vedení ještě lidovci.

Reklama

Související témata:

Doporučované