Hlavní obsah

Českého občana v kibucu zastřelili teroristé přes okno, když chránil přítelkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MZV ČR

Oran Elfasi.

Reklama

aktualizováno •

„Lidská zvířata chladnokrevně zavraždila Orana, syna mého bratra Kobiho,“ cituje izraelský web tetu česko-izraelského mladíka zabitého při útoku teroristů z Hamásu. Kibuc, kde byl na návštěvě, den předtím slavil výročí založení.

Článek

Mezi oběťmi teroristického útoku radikálního hnutí Hamás v Izraeli je i 22letý občan Česka Oran Elfasi. Na sociální síti X o tom informovalo Ministerstvo zahraničních věcí. Mluvčí resortu Daniel Drake pak serveru Novinky, který zprávu přinesl jako první, sdělil, že mladík byl v oblasti na návštěvě přítelkyně.

„Zasazoval se o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté,“ informovalo dále ministerstvo. „Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat.“

Oran Elfasi zemřel při útoku teroristů na kibuc Nirim, který leží necelý kilometr od hranic s Gazou. Podle lokálního webu Yeshuvnik, který informuje o dění v tamních osadách, prý Elfasi během útoku chránil svou přítelkyni vlastním tělem.

„Lidská zvířata chladnokrevně zavraždila Orana, syna mého bratra Kobiho,“ cituje web mladíkovu tetu. „Nemám slov, kterými bych popsala míru své bolesti.“

Česká velvyslankyně v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová později sdělila České televizi, že mladíka teroristé zastřelili střelou přímo přes okno. Trvalo také více než týden, než se zjistilo, že je Elfasi i českým občanem.

„Podle toho, co jsme dohledali, prababička s pradědečkem pocházeli z Ostravy. Babička i matka se už narodily v Izraeli, ale všichni měli vztah k České republice, měli české občanství. O dalších pohřešovaných Češích v Izraeli ambasáda zprávy nemá,“ uvedla dále diplomatka.

Obyvatelé kibucu Nirim, kde česko-izraelský mladík zahynul, podle webu CNN strávili den před útokem Hamásu oslavami výročí jeho založení. Když se do kibucu dostali teroristé, lidé prý nejdříve nevěřili, že by se něco takového dělo. Na občasné poplachy tam totiž byli zvyklí, tentokrát ale sirény po pár minutách neztichly.

„Začalo se povídat, že někdo viděl teroristu v autě a slyšel arabštinu,“ vzpomínal pro americký web třiatřicetiletý Guy, který útok přežil. „Nezdálo se to možné. Nemysleli jsme si, že se to děje.“

Většina domů v Nirimu prý má kryty, ty jsou ale určeny k ochraně civilistů před raketami a nikoliv proti ozbrojeným vetřelcům. „Zevnitř se nedá zamknout. Nikdo si ani nepředstavoval, že uvnitř kibucu budou teroristé,“ vysvětlil novinářům Guy, který prý strávil několik hodin tím, že dveře držel rukou a mezitím si na internetu hledal, jak se ubránit nožem, který měl v kapse.

Biden v Izraeli

Joe Biden dorazil na mimořádnou návštěvu Izraele, kterému tak vyjadřuje pevnou podporu při snaze zlikvidovat hnutí Hamás. Nejnovější zprávy o stovkách mrtvých po explozi v nemocnici v Gaze však jeho cestu jen ztěžují.

Armáda se do Nirimu dostala až ve večerních hodinách, kdy už radikálové z Hamásu připravili mnoho lidí o život, a to bez rozdílu na věk či pohlaví. Během hledání odpovědných členů hnutí pak Izrael o týden později zabil jejich klíčového velitele, který se podílel právě na tomto masakru.

Jednotky islamistických radikálů zaútočily na izraelská města v sobotu 7. října. Podle představitelů židovského státu při útoku zemřelo na 1400 Izraelců, mezi mrtvými jsou například tři desítky Američanů, ale také občané Francie, Brazílie či Thajska.

Izraelská vláda v ten samý den vyhlásila válečný stav, armáda na útok odpověděla bombardováním Pásma Gazy a podle expertů připravuje pozemní operaci v oblasti, byť v posledních dnech Izrael naznačil, že by k ní vůbec nemuselo dojít.

Reklama

Doporučované