Hlavní obsah

Míň topit ve třídách? Školy radši přestanou větrat, obávají se hygienici

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle vládního návrhu by se v případě nedostatku paliv mělo ve školách méně topit. Hygienici už nyní často řeší, že se ve třídách téměř nevětrá. A teď se obávají, že se kvůli udržování nízké teploty přestanou otevírat okna docela.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo průmyslu neplánuje v případě nedostatku plynu omezit jen vytápění v kancelářích nebo bytech. Nová vyhláška počítá s tím, že stáhnout topení by se mělo také ve školních třídách.

Momentálně má být ve školách optimálně 22 stupňů, minimálně pak 20. Nový návrh ale počítá s průměrnou teplotou jen 19 stupňů.

V tělocvičnách by se pak měla snížit o stupeň na 17 °C, na chodbách z 18 °C na 15 °C, a stejně tak v šatnách, kde jde o pokles dokonce o pět stupňů. Podle ředitelů ale nepůjde nové nařízení všude dodržovat.

„Školy jsou nuceny k úsporným opatřením už kvůli cenám energií. Realizace nového opatření ale nebude jednoduchá, protože otopné systémy velké části škol na to nejsou postavené. Regulace teplot v jednotlivých částech budovy bude problém,“ říká šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Hygienici se navíc bojí, že se ve třídách přestane větrat. To je přitom častý problém už nyní - a s vyšší koncentrací oxidu uhličitého v prostoru jsou děti unavenější a hůře se soustředí. Roste i riziko přenosu nejrůznějších nemocí.

Hrozí zánik středisek volného času

Nová vyhláška Ministerstva školství omezí počet úvazků pro střediska volného času. Ta také budou muset upřednostňovat děti přihlášené jen do jednoho kroužku. Za žáky s více zájmy nedostanou peníze.

„Obávám se, aby nařízení o nižších teplotách ve třídách nevedlo k tomu, že školy budou topit méně, ale už nevyvětrají vůbec,“ říká ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Jenže o dost níže nastavená teplota v kombinaci s intenzivním větráním může skutečně už žáky dost ochladit.

Žákům bude zima

„Když si představím, že bychom měli jednou za dvacet minut kompletně vyvětrat, a venku bude třeba minus pět, tak se mi 19 stupňů zdá už pro žáky ve třídách hodně málo,“ upozorňuje předseda Unie školských asociací a ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček.

Podle dosud platné vyhlášky č. 410/2005 Sb. navíc nesmí v učebnách poklesnout teplota ve třech po sobě následujících dnech pod 18 stupňů, jinak musí být škola uzavřena. Stejně tak se děti nesmí vzdělávat v učebnách, kde je méně než 16 stupňů.

Ministerstvo zdravotnictví ale počítá s tím, že příslušnou vyhlášku podle normy Ministerstva průmyslu přepracuje. K uzavření škol by tak muselo dojít až při poklesu k nižším teplotám.

„MZČR nyní připravuje návrh novely vyhlášky č. 410/2005 Sb. V tuto chvíli vám však nemůžeme sdělit bližší informace,“ dodává mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Až dosud příliš nízká teplota v učebnách nikdy příliš velkým problémem nebyla. Pokud nepřišla neočekávaná havárie, hygienici jen opravdu výjimečně zjistili, že by některá ze škol nedodržovala limity dané vyhláškou.

„Téměř pravidelně se objevují ojedinělé stížnosti například po vánočních nebo jarních prázdninách, kdy se nemusí odhadnout začátek vytápění. Nesetkali jsme se ale při následných kontrolách s tím, že by došlo k porušení limitů,“ popisuje ředitel odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Jan Bechyně.

Reklama

Doporučované