Hlavní obsah

Na hranicích se Slovenskem končí povinné kontroly. Budou už jen namátkové

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Poslední povinné kontroly na česko-slovenských hranicích budou 2. února, oznámil ve středu premiér Petr Fiala. Zavedeny byly loni na začátku října. V ostatních státech zůstanou ještě o něco déle.

Článek

Kontroly na česko-slovenských hranicích končí, dál budou jen namátkové, uvedl po dnešním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Poslední usnesení o režimu na hranicích ze začátku ledna vyprší 2. února. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) šel na jednání s tím, že situace s migrací se lepší, stabilní kontroly by tak mohly přejít do mírnějšího režimu.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu a stejně jako ČR je opakovaně prodlužovaly. Polsko na rozdíl od Česka prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem do 2. března. Ministerstvo vnitra tento krok odůvodnilo tím, že nadále trvá vážné ohrožení nelegální migrací na tomto úseku hranic, napsal dnes server Prawo.pl.

V Německu by měly kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem podle rozhodnutí z půlky prosince trvat až do 15. března. Německo provádí kontroly i na hranicích s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo už v roce 2015. Prodloužení tam nyní platí do května. Hranici s Českem střeží také Rakousko, které chce v ostraze pokračovat do 16. února. Slovensko podle očekávání ukončilo kontroly na hranici s Maďarskem 22. ledna.

Kontroly se na česko-slovenské hranici opakovaly po roce. V roce 2022 je kvůli přílivu migrantů ČR zřídila koncem září a trvaly do začátku února 2023. České úřady zdůrazňují, že situace je tentokrát výrazně lepší a namátkové kontroly jsou především prevencí, aby kvůli stejným krokům okolních států migrační toky nepřesunuly do Česka.

Reklama

Doporučované