Hlavní obsah

Náměstek ministryně obrany: V Česku je všech 14 tanků darovaných Německem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

První darovaný tank Leopard 2A4 dorazil do Přáslavic na Olomoucku loni v prosinci.

Reklama

Poslední ze 14 tanků Leopard 2A4 darovaných Německem za podporu Ukrajiny dorazil před několika dny do Přáslavic na Olomoucku. Na velitelském shromáždění v Praze to dnes řekl náměstek ministryně obrany František Šulc.

Článek

První z tanků Leopard, které Česku za vojenskou pomoc Ukrajině věnovalo Německo, převzala česká armáda loni v prosinci. Celkem Česká republika získala 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo, které má podle Šulce dorazit v příštím roce.

Kromě samotných strojů česká armáda dostane také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

V projevu Šulc vyzdvihl modernizační projekty české armády, mimo jiné nákup švédských bojových vozidel pěchoty CV90 nebo amerických letounů F-35. Připomněl i jednání s Německem o připojení k nákupu Leopardů 2A8.

„V těžkých časech a krizích se Česko může spolehnout v prvé řadě na sebe a nejbližší spojence v Severoatlantické alianci, znamená to využít zdrojů a podpory ke smazání dluhu, který na obraně vznikl za posledních desetiletí,“ řekl. Dodal, že do obrany je třeba investovat chytře a efektivně.

Obrazem: Česká armáda má první tank Leopard z Německa

Ministryně obrany Jana Černochová převzala první z tanků Leopard 2A4, které Česku darovalo Německo jako kompenzaci za tanky odeslané na Ukrajinu. Podívejte se na nový přírůstek přáslavického 73. tankového praporu.

V následujícím roce čeká českou armádu podle Šulce obrovské množství práce při zavádění nových zbraňových systémů a dokazování veřejnosti, že investice do obrany jsou efektivní a peníze jsou smysluplně využívány. Důležitý je podle něj také nábor a zásoby. „Pořízení systémů je k ničemu bez jejich zavedení, bez dostatku munice a vycvičeného personálu,“ uvedl. Cílem resortu je také zlepšovat pracovní podmínky, digitalizovat, odstraňovat byrokracii, lépe komunikovat nebo zavádět nové technologie, jako je umělá inteligence, doplnil Šulc.

Reklama

Doporučované