Hlavní obsah

NÚKIB varuje před čínskou aplikací WeChat. Data by mohla sloužit k vydírání

Foto: AI vizualizace

Ilustrační snímek.

Reklama

Používání čínské mobilní aplikace WeChat může být podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost nebezpečné. Na stejné nebezpečí dříve upozornil úřad u sociální sítě TikTok.

Článek

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na hrozbu spojenou s používáním mobilní aplikace WeChat a její čínské verze Weixin. Aplikace podle úřadu sbírá velký objem uživatelských dat, což by mohlo sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků či vydírání.

Tvůrcem aplikace WeChat je čínská společnost Tencent, která má podle NÚKIBU úzkou vazbu na čínskou vládu a tamní komunistickou stranu.

V Česku WeChat používá přibližně 40 tisíc lidí, podle NÚKIB se však často jedná o exponované osoby, jakými jsou diplomaté, obchodníci, akademici nebo čínští disidenti. Úřad varuje, že „jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChat by tak mohla být v budoucnu zneužita např. k vydírání“.

Nebezpeční spojené s používáním aplikace WeChat může být podobné jako u sociální sítě TikTok vlastněné čínskou společností ByteDance, před kterou NÚKIB varoval již letos v březnu.

Reklama

Doporučované