Hlavní obsah

OKD chce prodat prodělečný rezort. Komplikuje mu to smlouva s Bakalou

Foto: OKD

OKD zanedlouho nebude mít prostředky na to, aby prodělečný rezort financovala, říká ředitel OKD Roman Sikora.

Reklama

Každoročně pět až deset milionů doplácí stát od převzetí společnosti OKD v roce 2018 na golfový areál u Karviné. Jeho prodej komplikuje fakt, že pozemky rezortu vlastní firma Zdeňka Bakaly, upozornil iRozhlas.

Článek

Golfový rezort nedaleko Karviné otevřela těžební firma OKD v roce 2012. Do roku 2018 fungoval jako součást společnosti Zdeňka Bakaly, poté se areál společně s krachující firmou dostal do rukou státu. Nepřešly na něj ale pozemky pod areálem, které Bakala převedl do své společnosti Asental Land.

Stát se tak dostal do poměrně svízelné situace, kterou popsal iRozhlas. Na jedné straně se snažil zachránit krachující OKD, zároveň ale musí miliardáři Bakalovi platit za pronájem pozemků pod areálem. Podle nájemních smluv a jejich dodatků dostává Bakalova firma Asental Land od OKD za pronájem pozemků pod hřištěm asi 2,5 milionu korun ročně.

„Jde o dědictví z dřívějších etap, které nám byl čert dlužen,“ řekl iRozhlasu ředitel OKD Roman Sikora. Firma se sice pokoušela pozemky získat zpět, podle Sikory ale jednání s Asentalem nikam nevedlo. „Oni by nám pozemky prodali, ale ta částka byla taková, že bychom ji za to nechtěli dát,“ uvedl.

Stát na rezort celkem doplácí od převzetí OKD mezi pěti až deseti miliony korun ročně. Výjimečný byl rok 2021, kdy to bylo dokonce 14 milionů. Situace by se ale mohla brzy změnit. Sikora v rozhovoru sdělil, že OKD zanedlouho nebude mít prostředky na to, aby prodělečný rezort financovala. Areál se tedy pokusí prodat, a pokud se to nepodaří do konce letošního roku, úplně zruší jeho provoz.

O prodej areálu už se Sikora v minulosti snažil, ale neuspěl. Problém manažer vidí hlavně v tom, že pozemky vlastní již zmíněná Bakalova společnost Asental. Potenciální kupec by musel stejně jako OKD platit za pronájem, a dostal by se tak do situace, se kterou se již několik let potýká těžební společnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované