Hlavní obsah

Česko čeká už v únoru aprílové počasí. Sníh se změní v déšť a zase naopak

Foto: ČTK

V úterý se sníh většinou změní v déšť, další dva dny ukáže teploměr až 11 stupňů Celsia, na víkend se zase ochladí.

Reklama

Česko čeká v tomto týdnu proměnlivé a rozmanité počasí se značnými výkyvy teplot.

Článek

Dnes bude ještě hodně foukat, sněžit má nejen na horách. V úterý se sníh většinou změní v déšť, další dva dny ukáže teploměr až 11 stupňů Celsia, na víkend se zase ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Sněhové přeháňky se dnes objeví v polohách nad 300 metrů nad mořem, níže budou smíšené. Zejména dnes večer by měly být sněhové přeháňky podle meteorologů četné, ojediněle i silné a může při nich napadnout až pět centimetrů sněhu za hodinu. Na horách do úterního rána připadne až čtvrt metru sněhu, sdělil před polednem ČHMÚ.

Vzhledem ke sněžení a silnému větru, který dnes bude dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině, se budou do úterního dopoledne tvořit od vyšších poloh sněhové jazyky a závěje. Po četných sněhových přeháňkách se bude dnes večer a v noci tvořit podle meteorologů v polohách do 600 metrů nad mořem s výjimkou jižní Moravy náledí.

Od úterý meteorologové už čekají vzestup teplot a spíše déšť, maximální teploty budou přes den kolem osmi stupňů, uprostřed týdne dosáhnou spíše jarních hodnot, mrznout nebude ve středu a čtvrtek ani v noci a k ránu.

„Ve středu se začne výrazně oteplovat a teplé počasí bude pokračovat i ve čtvrtek. Ranní teploty budou většinou nad nulou, odpolední teploty vystoupají na sedm až 11 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Za studenou frontou, která přejde přes Česko v pátek, se zase výrazně ochladí. Tlaková výše přinese slunečné, ale mrazivé počasí. Ranní teploty budou o víkendu klesat na minus jeden až minus šest stupňů Celsia, odpolední pak většinou vystoupají k pěti stupňům nad nulou.

Podle aktualizovaných informací ČHMÚ platí do dnešní noci výstraha před sněhovou pokrývkou s nízkým stupněm nebezpečí pro všechny kraje s výjimkou Prahy a Jihomoravského kraje. Do úterního rána pak platí pro polohy nad 800 metrů nad mořem upozornění na vysoké nebezpečí sněhových jazyků, případně závějí.

Reklama

Doporučované