Hlavní obsah

Pákistán a Indii dál sužují rekordní vedra, ovce umírají na úpal

Foto: ČTK

Horko v Indii a Pákistánu je zničující.

Reklama

V jižní Asii nadále panují extrémně vysoké teploty, v Pákistánu dnes naměřili přes 50 stupňů Celsia a horko bude podle předpovědi trvat přinejmenším několik dalších dní.

Článek

Teploty jsou šest až devět stupňů nad hodnotami obvyklými pro toto roční období. Naopak průtok vody v řece Indus klesá a ovce umírají na dehydrataci, informovala agentura AFP.

Pákistánské úřady varují před nedostatkem vody a riziky pro zdraví obyvatel. V Jacobabadu v provincii Sindh dnes naměřili 50 stupňů, v hlavním městě Islámábádu a v Karáčí, Láhauru a Péšávaru přes 40 stupňů.

„Letos jsme přeskočili ze zimy rovnou do léta,“ uvedl meteorolog Zahír Ahmad Babar. Pákistán podle něj zažívá stále urputnější vedra už od roku 2015. „Jejich intenzita, délka a frekvence rostou,“ dodal.

Podle vědců se bude situace v jižní Asii kvůli globálnímu oteplování nadále zhoršovat.

Průtok Indu se letos snížil o 65 procent „kvůli nedostatku srážek a sněhu“, uvedl mluvčí paňdžábského odboru zavlažování Adnan Hassan.

Pokud bude nedostatek vody pokračovat, hrozí letos v zemi reálné riziko nedostatku úrody a potravin.
Zahír Ahmad Babarv, meteorolog

Řeka pramení v Tibetu, protéká Indií a Pákistánem a ústí do Arabského moře. Její povodí podle OSN zajišťuje 90 procent pákistánských zásob vody, která je potřeba pro zavlažování i pro zvířata. Pákistánský tisk informoval o úhynu ovcí na úpal a dehydrataci v poušti v Paňdžábu, nejlidnatější pákistánské provincii, která je obilnicí země.

„Pokud bude nedostatek vody pokračovat, hrozí letos v zemi reálné riziko nedostatku úrody a potravin,“ řekl Hassan.

Pákistán, který má 220 milionů obyvatel, uvádí, že je zodpovědný pouze za jedno procento celosvětových emisí skleníkových plynů, které jsou důvodem oteplování planety. Podle studie nevládní organizace Germanwatch je však na osmém místě mezi zeměmi, které jsou nejvíce ohroženy extrémními výkyvy počasí.

Vlna veder zasáhla i sousední Indii, kde ve čtvrtek v provincii Rádžasthán dosáhly teploty 48,1 stupně. V Dillí by v neděli mohlo být až 46 stupňů.

Reklama

Doporučované