Hlavní obsah

Policie chce soud pro velitele pohraničníků z éry komunismu

Foto: Profimedia.cz

Členové Pohraniční stráže ČSSR na snímku ze 60. let minulého století.

Reklama

Bývalý velitel pohraniční stráže Jan Muzikář podle policie nese zodpovědnost za několik úmrtí lidí, kteří se snažili v 80. letech překročit hranice. Muzikář vinu odmítá.

Článek

Kriminalisté z  Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) chtějí obžalovat Jana Muzikáře, bývalého zástupce náčelníka pohraniční stráže, informuje server Novinky. Podle policie je Muzikář zodpovědný za zranění a smrt několika lidí, kteří se v 80. letech pokoušeli překročit hranice Československa.

Podle ÚVD se Muzikář dopustil zneužití pravomocí. Trestní stíhání se týká několika incidentů mezi lety 1982 až 1989. Na hraničních přechodech, které měl Muzikář kontrolovat, došlo ke střelbě do lidí, kteří se hranice snažili překročit. Několik jich i zemřelo.

Návrh na podání obžaloby dostalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, doposud o něm ale nerozhodlo.

„Obdrželi jsme v lednu od policie návrh na podání obžaloby, o kterém dosud státní zástupkyně nerozhodla, ale mohlo by se tak stát v nejbližších týdnech,“ řekl vedoucí státního zastupitelství v prvním pražském obvodu Jan Lelek. Muzikářův obhájce Jaroslav Ortman uvedl, že jeho klient vinu popírá. Kvůli mlčenlivosti se ale odmítl dále vyjádřit.

Jan Muzikář by se mohl stát jediným z bývalých komunistických funkcionářů, který se za střelbu do lidí při překračování pohraničí dostane k soudu. V roce 2017 Platforma evropské paměti a svědomí podle Ekonomického deníku podala trestní oznámení kvůli neprošetřeným úmrtím na hranicích. Mělo se to týkat 250 až 300 možných pachatelů. Kriminalisté z ÚDV následně několik z nich obvinili.

Týkalo se to například bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše, předsedy federální vlády Lubomíra Štrougala či tehdejšího ministra vnitra Vratislava Vajnara. Před začátkem trestního řízení ale někteří zemřeli nebo bylo stíhání zastaveno kvůli jejich zdravotnímu stavu. U devadesátiletého Muzikáře tomu ale tak není, jelikož je podle autorit schopen se trestního řízení plně účastnit.

Reklama

Doporučované