Hlavní obsah

ANO chce, aby Senát jako pojistka demokracie neschválil nižší růst penzí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Budeme dále bojovat za to, aby naši důchodci nepřišli o peníze,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš.

Reklama

Opoziční ANO doufá, že Senát jako pojistka demokracie neschválí vládní novelu na nižší růst penzí, kterou hnutí označilo za hanebnou.

Článek

V opačném případě se obrátí na nastupujícího prezidenta Petra Pavla s žádostí, aby novelu nepodepisoval a případně vetoval. Představitelé ANO to dnes řekli na tiskové konferenci po přijetí novely Sněmovnou.

„Budeme dále bojovat za to, aby naši důchodci nepřišli o peníze,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš.

„Zvítězila síla, zvítězila arogance a zvítězila nekompetence,“ řekl k rozhodnutí Sněmovny místopředseda ANO Karel Havlíček.

Znovu vytkl vládě, že peníze na valorizaci penzí v rozpočtu na letošní rok nevyčlenila. Omezení zvýšení penzí při červnové valorizaci je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová vyzvala Senát, aby novelu, kterou označila za hanebnou, nepodpořil. „My vyzýváme Senát: Buďte skutečnou pojistkou demokracie. Naplňte smysl a účel, který Senát jako druhá komora Parlamentu má mít,“ uvedla Schillerová.

Někteří senátoři za vládní uskupení, například Michael Canov (SLK), se už v minulosti k novele vyjádřili kriticky. Babiš si ale myslí, že Senát novelu 8. března schválí. „Předpokládám, že Senát, který je součástí nové totality, to převálcuje,“ řekl předseda ANO.

Schillerová uvedla, že ve Sněmovně byla poražena nejen opoziční menšina, ale i vládní většina, a to tím, že pošlapala všechny demokratické zásady a práva opozice a postavila se proti 2,8 milionu důchodců. Stejně jako Babiš uvedla, že ANO požádá Pavla, aby ji s Havlíčkem přijal. Chtějí novému prezidentovi vysvětlit, proč je třeba novelu odmítnout

Pětidenní obstrukce podle Schillerové nebyly zbytečné, i když s ohledem na koaliční většinu v dolní parlamentní komoře bylo jasné, že novela bude přijata. Podle Babiše se ukázalo, že KDU-ČSL je stejně jako ODS pravicová asociální strana, která nemá ráda důchodce. Babiš poukázal i na to, že v debatách ani jednou nevystoupil premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Doporučované