Hlavní obsah

ANO kritizuje, že stát nezaplatí opravu v Lidicích. Památník ho ale hájí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Lidické sousoší dětských obětí války čeká oprava, památník vyhlásil sbírku.

Reklama

Hnutí ANO kritizuje, že Ministerstvo kultury nezaplatí opravu sousoší dětských obětí války v Lidicích. Památník ale vyhlásil sbírku sám a od státu peníze na tuto opravu nepožadoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidický památník dětských obětí války potřebuje restaurování. Jak už o víkendu ukázaly Seznam Zprávy ve fotogalerii (viz níže), sousoší 82 dětí na pietním území je vlivem času a počasí v kritickém stavu.

Památník Lidice vyhlásil sbírku na platformě Donio. Chce získat 13 milionů korun. K dnešnímu dni se zapojilo více než 900 dárců a vybral se necelý milion korun.

Stínová ministryně kultury a poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) kritizuje, že opravu takto významného díla nezaplatí stát, konkrétně Ministerstvo kultury.

„Je ostuda, že ministr Baxa (Martin Baxa z ODS, ministr kultury, pozn. red.) nedokáže sehnat z rozpočtu Ministerstva kultury peníze na památky takového významu, jako je lidická socha dětských obětí nacismu. Absolutní neúcta k historii. Na opravu se musí skládat veřejnost,“ pustila se do ministra kultury poslankyně ANO na sociální síti X.

Ministerstvo kultury kritiku odmítá. Argumentuje, že Památník Lidice se rozhodl sám, že chce jít cestou sbírky.

„Památník Lidice se pro cestu financování opravy památníku dětských obětí v Lidicích prostřednictvím sbírky rozhodl sám a uvedl ho do plánu hlavní činnosti Památníku Lidice na rok 2024, který obdrželo Ministerstvo kultury v lednu letošního roku. Tento postup zapojení veřejnosti totiž koresponduje i se samotným vznikem památníku,“ uvedla ve vyjádření Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva.

Připomněla tak, že i na vznik sousoší přispívali dárci z celého světa.

Fotky: Sbírka pro Lidice. Sochy dětských obětí nacistů jsou v kritickém stavu

+12

Resort zároveň vyjmenoval několik dalších projektů, na jejichž financování se v památníku podílí: „Je to například rekonstrukce hráze rybníka Ležák, realizace restaurování základů Horákova statku či bezpečnostní prvky v areálu Památníku Ležáky.“

Kdyby každý poslal korunu…

Zástupkyně ředitele Památníku Lidice Jana Chourová Plachá ve vyjádření pro Seznam Zprávy potvrdila, že památník nepožádal ministerstvo o peníze, protože resort dává finance už na jiné investice.

„Máme do budoucna na našeho zřizovatele, Ministerstvo kultury, poměrně velké finanční nároky, které se týkají restaurování základů Horákova statku, kde bude probíhat záchranný průzkum, a máme přislíbené peníze. Zároveň řešíme velké investiční akce v Ležákách, které máme také ve správě,“ vysvětluje zástupkyně ředitele Plachá.

Striktně odmítám, že stát odmítl financovat.
Jana Chourová Plachá, zástupkyně ředitele Památníku Lidice

Kritické vyjádření poslankyně Jermanové odmítá. „Mě to nepřekvapuje, protože je před volbami. Striktně odmítám, že stát odmítl financovat. To my jsme se rozhodli jít touto cestou. Kdyby dal každý z této republiky jednu korunu, tak dokážeme památník zrestaurovat.“

Zároveň ale Jana Chourová Plachá připustila, že kdyby měl památník větší rozpočet, tak by nebylo třeba dělat sbírky. „Bohužel je tady mnoho kritických stavů a je třeba je všechny průběžně a postupně řešit. Kdybychom měli pět milionů navíc v provozu na rok, tak to nemusíme řešit,“ dodává.

Prohlášení Památníku Lidice

  • Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí války schází dotazy a připomínky ohledně způsobu financování projektu, rozhodli jsme se reagovat touto formou a dovysvětlit krok, který jsme učinili:
  • Památník Lidice má na svého zřizovatele - Ministerstvo kultury do budoucna velké finanční požadavky a má již přislíbenou podporu v jiných projektech - například při restaurování základů Horákova statku v Lidicích, rekonstrukci hráze rybníka Ležák či stavební rekonstrukci muzea Památníku Ležáky.
  • Ministerstvo kultury podporuje aktivitu Památníku Lidice hledat možnost financování i z jiných zdrojů. Rozhodnutím uspořádat dobročinnou sbírku právě na tento projekt – restaurování Památníku dětských obětí války – navazujeme také na historickou zkušenost a oslovujeme pro záchranu uměleckého díla veřejnost stejně jako tomu bylo v případě vzniku sousoší v sádře a jeho následného odlití do bronzu.
  • Za vznikem celého uměleckého díla stojí veřejná sbírka a v současné době se opět obracíme na občany, aby nám pomohli s jeho restaurováním. Zároveň věříme, že se tímto krokem prohloubí jejich vazba s oběťmi lidické tragédie i s uměleckým dílem jakožto nositelem důležitého poselství.

Zdroj: Facebook Památníku Lidice

Autorkou sousoší 82 lidických dětí zavražděných německými nacisty v létě 1942 v Chelmnu je akademická sochařka Marie Uchytilová. Letos od jejího narození uplynulo 100 let. I na vznik sousoší přispívali dárci z celého světa.

Rekonstrukce sousoší bude vycházet z odborného posudku. Poškození odborníci opraví a po kompletním očištění čeká sochy nová patinace a zakonzervování.

Reklama

Doporučované