Hlavní obsah

ANO pošle Bělicu jako lídra do voleb v kraji, kde často mění hejtmany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Josef Bělica, primátor Havířova a momentální hejtman, bude lídrem ANO v krajských volbách.

Reklama

Krajský sněm hnutí ANO na lídra kandidátky pro podzimní krajské volby nominoval primátora Havířova na Karvinsku Josefa Bělicu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Současný krajský předseda hnutí ANO má rovněž převzít vedení kraje po nepravomocně odsouzeném Janu Krkoškovi, který ve čtvrtek rezignoval na funkci hejtmana, post krajského zastupitele a opustil i hnutí ANO. Bělica měl nominaci z pěti oblastních organizací, pouze Frýdek-Místek navrhl do čela kandidátky někdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

„Nominaci jsem získal. Cítím velmi silnou podporu a jsem za ni vděčný. Přistupuju k tomu s respektem a pokorou, jsem rád, že mám podporu naší členské základny,“ uvedl Bělica. Věří, že kandidátku podpoří i vedení hnutí. „Nekandidoval bych, pokud bych necítil podporu naší členské základny a pokud bych necítil podporu z našeho vedení,“ uvedl Bělica.

Tuhý novinářům řekl, že se sobotního sněmu účastnil kvůli svému zájmu o spolupráci s hnutím ANO. „Dostal jsem nominaci. Od podzimu, když jsem navštěvoval oblastní sněmy, tak jsme se bavili o možné budoucí spolupráci. Ta otázka je stále otevřená. Na dnešní sněm jsem přišel s tím, že jsem tvrdil od začátku, že můj zájem je, abych do budoucna mohl s ANO spolupracovat, ale teď o konkrétních pozicích a nabídkách určitě řeč není,“ uvedl Tuhý. Bělica řekl, že na krajském sněmu ho podpořili i někteří členové z oblasti Frýdek-Místek.

Soud Krkoškovi ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami uložil peněžitý trest 200 000 korun. Uznal ho vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením. Koalice tvořená ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM se v pátek dohodla, že novým hejtmanem bude do krajských voleb Bělica. Rozhodnutí už schválila rada kraje, ještě jej ale musí posvětit zastupitelstvo. Krajští radní ho svolali na 3. dubna.

Bělica už v pátek uvedl, že chce zároveň zůstat i poslancem, zda opustí primátorskou funkci, ale není stále jasné. „Ještě jsem neměl možnost se o tom pobavit s naší místní organizací,“ řekl Bělica, který se chce rozhodnout v krátké době.

Do Senátu Navrátil, Bednář a podpora Víchy

Hnutí ANO už má jasno také o kandidátech do senátních voleb. V senátním obvodu Opava nominovalo opavského primátora Tomáše Navrátila, za volební obvod Ostrava-město to bude Martin Bednář, starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih, a v obvodu Karviná ANO podpoří dosavadního senátora Petra Víchu ze SOCDEM. Sněm se dnes zabýval i změnou v krajském vedení. Bělicu má na postu krajského předsedy nahradit novojičínský starosta Stanislav Kopecký. „Už jsem se o tuto pozici neucházel. Krajského předsedu ještě potvrzuje výbor, takže krajský sněm ho navrhl,“ řekl Bělica. Dodal, že k hlavním cílům hnutí bude nyní patřit stabilizace krajské organizace a vítězství ve volbách.

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a proti předchozímu volebnímu období i se sociálními demokraty. V opozici skončili Piráti, SPD a KSČM. Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za hnutí ANO. Loni v červnu Vondráka vystřídal Krkoška.

Stalo se tak poté, kdy Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s hnutím ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše. Krajské volby budou letos na podzim.

Reklama

Doporučované