Hlavní obsah

Odsuzujeme korupci. A ty, co se u ní nechají chytit

Foto: Seznam Zprávy

Ve své prezidentské kampani vystupoval Andrej Babiš jako krizový manažer. To se teď dost hodí.

Reklama

aktualizováno •

„Hnutí ANO se nyní, když všechno prasklo, od pana Krkošky jednoznačně distancuje.“

Článek

Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předsednictvo hnutí ANO ve složení Andrej Babiš a ostatní pocítilo vzhledem k posledním neblahým událostem potřebu přijmout prohlášení.

Analyticko-investigativní oddělení Šťastného pondělí získalo jeho pracovní verzi poté, co nám ji jeden z vysoce postavených politiků ANO omylem poslal mailem. Pracovní verze je doplněna poznámkami zúčastněných určenými k pozdějšímu zapracování:

Hnutí ANO až donedávna nic netušilo o nepřijatelném chování bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje, bývalého člena hnutí ANO a bývalého člověka Jana Krkošky odsouzeného za uplácení lékařů.

Pokud bychom o tom věděli, udělali bychom vše, abychom ho z průseru dávno vysekali.

Hnutí ANO se nyní, když všechno prasklo, od pana Krkošky jednoznačně distancuje.

Jako zcela licoměrnou však odmítáme kritiku zejména hnutí STAN, které pokládáme za pokračování organizovaného zločinu jinými prostředky. Bývalý člen našeho hnutí Krkoška, kterého až do jeho zvolení hejtmanem v hnutí nikdo neznal, a není ani známo, kdo ho do hnutí přivedl, byl sice minulý týden odsouzen za „zločin účasti na organizované zločinecké skupině“.

To ovšem neznamená, že by bylo možné označovat hnutí ANO za organizovaný zločin. Maximálně je možné konstatovat, že se někteří jeho bývalí členové účastnili činnosti organizované zločinecké skupiny, což je něco úplně jiného. (Pozn. Nacher: Dvojí metr!) (Pozn. všichni ostatní: Jdi s tím dvojím metrem už někam.)

Hnutí ANO znovu zdůrazňuje, že je protikorupčním hnutím a řídí se zásadou „padni, komu padni“. (Pozn. Babiš: Skoro.)

Pro hnutí ANO je zcela nepřijatelné, pokud se jeho členové dopouštějí protiprávního jednání, nebo se u něj dokonce nechají chytit.

Hnutí ANO odmítá, že by počet obviněných v jeho řadách vyrovnal, nebo snad dokonce překonal poměry běžné v tzv. tradičních demokratických stranách. Neobstojí zde ani poukazování na brněnskou kauzu „Stoka“. V ní se sice shodou nešťastných okolností ocitl bývalý člen hnutí ANO Švachula, označný soudem za „hlavu organizované skupiny“. Jak ale zdůraznil předseda hnutí Andrej Babiš, jde o politováníhodnou chybu, kvůli níž se do hnutí infiltrovali někdejší členové ODS nasáklí korupcí.

Poté, co byla ODS odstavena od moci, hledali tito nepoctiví politici navyklí na zločinné jednání stranu, která jim bude nejbližší, a tak vstoupili do hnutí ANO. (Pozn. Nacher: To neplatí pro Pokornou Jermanovou, Mračkovou Vildumeztovou, Bžocha, Brabce a Nachera.)

Dalším důkazem snahy tradičních stran o diskreditaci hnutí ANO se stal případ z Pardubic, kde jsme byli donuceni trpět na místě primátora bývalého člena ODS a bohužel posléze i člena hnutí ANO Martina Charváta, obviněného momentálně z manipulování obecních zakázek, který měl číslo na předsedův mobil. (Pozn. Babiš: Nikdy jsem mu to nezvedl, škrtněte to.)

Hnutí ANO se za tuto nepříjemnost upřímně omlouvá, zároveň ale musí zdůraznit, že nemělo v Pardubicích možnost postupovat v minulosti jinak, a žádá veřejnost o pochopení. Kdyby nenominovalo na post primátora Charváta, mohl se jím také stát poslanec Martin Kolovratník.

Poslechněte si Šťastný podcast

Předseda Babiš rovněž tímto žádá o smazání svého videa na podporu Charváta v senátních volbách na podzim 2022. Slova „do čeho se pustí, vždycky dotáhne do konce“ byla samozřejmě míněna jako varování před tím zlodějem zlodějským, avšak v současné atmosféře nenávisti a protikorupčního šílenství mohou být pochopena ve zcela zavádějících souvislostech.

Hnutí ANO hodlá i v budoucnu nesmiřitelně bojovat proti korupci, podvodům a organizovanému zločinu v české politice i celé společnosti. Proto je potřeba přijmout nový etický a morální kodex hnutí, který jasně vymezí, jaké jednání je pro hnutí nepřijatelné a nebudeme jej tolerovat. Vypracováním kodexu byl pověřen bývalý první místopředseda hnutí a bývalý předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. (Pozn. Babiš: Stě se zbláznili? Ten u nás nikdy nebyl.)

Reklama

Doporučované