Hlavní obsah

Hejtman za ANO se přiznal v případu uplácení lékařů, dostal peněžitý trest

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Hejtman Jan Krkoška (vpravo) byl obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině. Na snímku se svým právníkem Tomášem Sokolem.

Reklama

aktualizováno •

Hejtman Jan Krkoška (ANO) byl obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, za což mu hrozil trest od dvou do deseti let ve vězení. Žalobce mu po jeho přiznání však v závěrečné řeči navrhl peněžitý trest, soud souhlasil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodní soud pro Prahu 2 odsoudil hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošku (ANO) v případu, v němž byl obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině. Za to dostal peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. K němu byl odsouzen i proto, že uznal u soudu svoji vinu.

Obžalobě čelil Krkoška konkrétně za to, že jako zaměstnanec farmaceutické firmy Interchemia Praha, pro kterou pracoval v letech 2009 až 2012, se spolupodílel na uplácení lékařů, aby předepisovali jejich léky.

Doktorům se neplatily jen peníze v hotovosti, dalším se nabíjely CCS karty na pohonné hmoty, platily se zahraniční zájezdy nebo víkendové pobyty. Celkově během čtyř let měli doktoři zinkasovat přes 16,5 milionu korun. Žalobce konkrétně Krkoškovi přičetl, že se spolupodílel na předání zhruba 850 tisíc korun.

Soudce Milan Rossi uvedl, že se senát ztotožnil s právní kvalifikací, která byla uvedena v obžalobě. „Nic nenaznačovalo, že by pan obviněný o trestné činnosti nevěděl,“ řekl Rossi.

Dále zdůvodnil, proč Krkošku odsoudil k peněžitému trestu ve výši 200 tisíc, který bude moci postupně splácet. „Projevil empatii, sociální cítění, smysl pro spravedlnost. Proto jsme uznali, že není nutné ukládat represivní trest,“ doplnil Rossi.

Hejtman Krkoška po vyhlášení rozsudku řekl, že se s koaličními partnery poradí, jestli dál zůstane v čele Moravskoslezského kraje. „Je to stará záležitost, od té doby jsem ušel kus cesty,“ prohlásil. Žalobce i Krkoškův advokát Tomáš Sokol si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

V obžalobě státní zástupce navrhl Krkoškovi podmínku na tři a čtvrt roku. Během soudního jednání mu však navrhl pouze peněžitý trest ve výši nejméně 250 tisíc korun. Žalobce to zdůvodnil tím, že od trestné činnosti uplynulo více než 12 let. Vliv mělo také to, že Krkoška uznal svoji vinu.

Advokát Tomáš Sokol, který Krkošku zastupuje, uvedl, že po 12 letech je trest téměř zbytečný. „Není nutné pana obžalovaného převychovávat, po odchodu z firmy si vybudoval velmi vysokou politickou pozici,“ řekl Sokol. „Nabízí se otázka, k čemu ten trest je? Z mého pohledu je ten trest téměř zbytečný,“ doplnil.

Krkoška se dále k případu detailně nevyjádřil. Odkázal jen na své písemné prohlášení, které soudu dříve poslal.

Při výslechu na policii však Krkoška řekl, že netušil, že se bude něco takového ve farmaceutické firmě dít.

„Je otcem dvou dětí a jeho primárním cílem bylo vzdělávat se, jednak prestiž a jednak vydělat nějakou odměnu, aby děti měly co jíst,“ citovala obžaloba z výslechu Krkošky na policii.

Reklama

Doporučované