Hlavní obsah

ANO se marně snaží zbavit rebela Vondráka lukrativních funkcí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivo Vondrák opustil ANO, ale chce zůstat v čele školského výboru, ač post náleží hnutí. Říká, že nevidí vhodného nástupce.

Reklama

ANO se zlobí na rebela: Opustil naše hnutí, ale funkce hejtmana a poslance, které díky němu získal, si ponechal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Špičky hnutí ANO se zatím marně snaží vyštípat „zrádce“ Ivo Vondráka ze dvou vysokých funkcí. Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Petra Pavla a distancoval se od agresivní kampaně svého předsedy Andreje Babiše, nakonec hnutí v únoru opustil.

Tím přestal být i místopředsedou ANO a také stínovým ministrem školství. Jenže zůstává moravskoslezským hejtmanem a jako poslanec také předsedou sněmovního školského výboru.

Březnový pokus sundat ho z hejtmanského křesla nevyšel, Vondráka podrželi moravskoslezští zastupitelé za ANO. Teď se ho vedení hnutí snaží odvolat z čela parlamentního výboru a nahradit ho jiným, loajálním členem ANO.

„Nechceme to tlačit na sílu. Ten člověk by měl mít sebezáklopku a říct si: ‚Rozešel jsem se s hnutím, tak se vším všudy. A ne, že si po rozchodu ponechám všechny lukrativní výhody.‘ Je to otázka charakteru,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.

Co na takový apel říká sám Vondrák? „Klidně odstoupím, ale za předpokladu, že tam bude osobnost schopná tento sněmovní výbor vést,“ odpovídá sebevědomě, že nevidí nástupce. „Takže v daný okamžik rezignaci neplánuji.“

Mimochodem: z funkce předsedy výboru plyne i finanční výhoda. Zatímco základní plat poslance je v letošním roce zhruba 102 tisíc korun, předseda výboru pobírá 144 tisíc korun. K tomu poslanci čerpají nejrůznější náhrady na reprezentaci, cestování či ubytování.

Zmíněné křeslo podle povolebních dohod o poměrném rozdělení náleží hnutí ANO. Rádo by Vondráka nahradilo poslankyní Janou Berkovcovou, která je nově stínovou ministryní školství. Nepříliš známou političku hnutí ANO by parlamentní funkce alespoň trochu zviditelnila.

Jenže vládní pětikoalice, která má ve Sněmovně většinu hlasů, dává najevo, že je proti výměně na postu předsedy školského výboru. „My k tomu nevidíme žádný důvod, to je jejich vnitřní problém. Respektujeme, že post náleží hnutí ANO. Ale upřímně řečeno, nevidíme nikoho jiného v hnutí, kdo by byl schopen výbor efektivně řídit tak, aby fungoval,“ argumentuje šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Pomsta

Vládní politici přiznávají, že silnou motivací držet naschvál ve funkci Ivo Vondráka je také pomsta. „Všichni si z minulého volebního období ještě moc dobře pamatujeme, jak nám ANO nevyhovělo, když jsme my jako opozice chtěli vyměnit svého předsedu totožného výboru,“ usmívá se lídr poslanecké frakce ODS Marek Benda.

Připomíná čtyři roky starou událost, kdy občanští demokraté po dlouhotrvajících sporech vyhodili ze strany Václava Klause mladšího. Po vyloučení ho chtěli odvolat z křesla předsedy sněmovního školského výboru a nahradit ho Martinem Baxou, což je místopředseda strany a dnešní ministr kultury.

Ale ANO tehdy bylo proti, což tenkrát rozčílilo šéfa ODS Petra Fialu. „To jsou nové zvyky v Poslanecké sněmovně: kádrování kandidátů jiných stran a nerespektování pravidel. Je to prolomení dosavadních zvyklostí i porušení pravidla poměrného rozdělení míst v čele výborů,“ stěžoval si tehdy Fiala.

Babišovo ANO tehdy po pár dnech, kdy nechalo své soupeře vycukat, nakonec operaci Baxa za Klause vyhovělo. Každopádně z obdobných příhod se už stává pěkná tradice, bez níž by snad žádné volební období nebylo kompletní. Vždycky se objeví nějaký „rebel“, jehož se jedni snaží potrestat a druzí naschvál zachraňovat. Zažili to všichni.

Třeba v roce 2016 opustila řady vládního ANO poslankyně Kristýna Zelienková a přestoupila k nenáviděné konkurenci, do TOP 09. Tedy od Babiše ke Kalouskovi. ANO ji kvůli tomu chtělo za trest odvolat z rozpočtového výboru, ve kterém působila. Nakonec se ale dost hlasů nenašlo, proti se postavili pravicoví poslanci TOP 09 a ODS.

Reklama

Doporučované