Hlavní obsah

Blog: Hvězdy ANO pomáhaly Babišovi a teď otočily. To to trvalo

Foto: ČTK

Tomáš Macura a Ivo Vondrák. Hejtman řekl Seznam Zprávám, že jej místopředsedkyně ANO Alena Schillerová poté, co nepodpořil Babiše v prezidentské volbě, označila za zrádce.

Reklama

Ostravský primátor Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák se dostali do politického klinče s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Na věci je zarážející, proč jim to trvalo tak dlouho.

Článek

Divím se, že se Tomáš Macura a Ivo Vondrák diví, jak funguje hnutí ANO. Jako by tam byli noví. Ostravský primátor Macura za ANO kandidoval jako nestraník už v roce 2014, do hnutí vstoupil o tři roky později. Moravskoslezský hejtman Vondrák v roce 2015 na kandidátce ANO úspěšně usiloval o funkci hejtmana. Členem se stejně jako Macura stal v roce 2017.

Dovolte osobní postřeh. V roce 2017 jsem co týden jezdil do Ostravy zaučovat místní novináře Televize Seznam. Kromě jiného jsem s nimi chodil na tiskové konference magistrátu. Macura hovořil na rozdíl od svého předsedy souvisle. Srozumitelně, k věci, bez přepjatých emocí. Byl ochotný, poučený, k médiím i ke svým kolegům slušný. Byl na něm patrný intelekt i charisma. V duchu jsem se ptal, co takového člověka přivedlo do organizace, která už tehdy vykazovala známky autoritářství.

Viděno z Průhonic byla odpověď pragmaticky jasná: Macura i Vondrák Babišovi posloužili coby regionálně silná jména. Měla nově se etablujícímu hnutí dodat na reputaci. Macura byl generálním ředitelem společnosti Walmark. Profesor Vondrák pro změnu řídil Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava.

Trochu pozdní probuzení

Na současném probuzení obou gentlemanů je zvláštní, že jim trvalo tak dlouho. Hnutí postupně s větším či menším mediálním humbukem opouštěly jiné výrazné persony. Nezastíraly přitom znechucení. Ublížené veřejné výstupy zakladatele hnutí navíc budily i u laiků intenzivní rozpaky.

Například tvář byvšího rektora brněnské Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky se smála z billboardů již před deseti roky. Stal se také poslancem. Po skončení mandátu ale hnutí opustil a vrátil se do školy. Měl to zapotřebí? Odchod od Andreje Babiše nyní, před prezidentskými volbami, pro Aktuálně.cz vysvětloval slovy: „Bylo to v době, kdy Andrej Babiš začal mít xenofobní názory, inspiroval se Donaldem Trumpem a podporoval Miloše Zemana.“

Mohlo by vás zajímat

Nebo Pavel Telička, diplomat, znalec evropských poměrů a první český eurokomisař. S Babišem se rozešel právě v roce, kdy Macura s Vondrákem do ANO vstupovali.

O jednom z nejbohatších Čechů dlouhodobě nehovoří pěkně. „Kdyby nějaká sebereflexe v ANO byla, moje spolupráce s hnutím by mohla trvat déle. ANO nemá konkrétní řešení kromě populistické oponentury a snaží se uspokojit jakýkoli kritický hlas, ať jde odkudkoli. Je to ryzí populismus, na tom hnutí ANO plave a obávám se, že i doplave,“ řekl před pár dny Českému rozhlasu.

Brněnský primátor odmítl podsvětí

I další dnes již bývalí členové ANO mluví o Babišovi jako o člověku, který nesnese oponenturu. „Babiš si nedělá starosti s fakty, morálkou a názory. Říká a dělá jen to, co jeho poradci vyhodnotí jako populární a pro něj výhodné. Přitom je agresivní a je ho všude plno,“ míní bývalý poslanec Evropského parlamentu za ANO Petr Ježek.

Někdejší brněnský primátor Petr Vokřál zase od Babiše i z magistrátu odešel v roce 2020 s tím, že „některé brněnské buňky (ANO) jsou napojené na podsvětí“. Na facebooku tehdy napsal: „Odcházím, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a které tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce. Nejsem a nikdy nebudu kariérním politikem.“

Jinak řečeno, signálů, že s ANO možná není něco úplně v pořádku, bylo mnoho.

Přesto se Macura s Vondrákem – po méně radikálních náznacích v minulosti – definitivně a natvrdo probudili až nyní, kdy oba Babiše zavrhli v boji o Hrad. Macura v pondělí z hnutí vystoupil a ve čtvrtek si stěžoval, že se proti němu chystá puč. „Do Ostravy míří hlavní manažer hnutí (Jan Richter) s jednoznačným zadáním ‚přesvědčit‘ členy zastupitelského klubu o nutnosti zbavení se Macury,“ uvedl primátor.

Bouřlivý vývoj v Ostravě

Manažer ANO Jan Richter podle předsedkyně ostravského zastupitelského klubu ANO Kateřiny Šebestové vyhrožoval ve čtvrtek večer podporovatelům Macury zrušením oblastní organizace. Významná většina ostravského klubu zastupitelů hnutí ANO ale podporuje setrvání primátora Tomáše Macury ve funkci. Na středečním zastupitelstvu členové klubu nevyvolají hlasování o důvěře.

Podle Šebestové byli někteří členové klubu zastupitelů pod velkým nátlakem Richtera. „Je absurdní, jaké praktiky dokážeme v hnutí použít k prosazení pomsty,“ řekla.

Tlak, blíže nespecifikovaný, cítí prý i moravskoslezský hejtman Vondrák, jenž minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Má prý dojem, že po Macurovi bude chtít ANO vyštípat z veřejné funkce i jeho.

Těžko říct, co přesně se stalo. Proč ostravští pánové začali pálit ostrými zrovna nyní. Je dobře, že otevřeně hovoří o poměrech v ANO (Macura dokonce použil slova „prachsprostě lhát“).

Stavět je ale po všech těch letech, kdy byli k službám populistickému demagogovi, na piedestal politických bohatýrů, ba disidentů, není namístě.

Reklama

Doporučované