Hlavní obsah

Ostravské ANO podrželo Macuru, zastupitelé ho dál chtějí za primátora

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Ostravský primátor Tomáš Macura.

Reklama

aktualizováno •

Zastupitelský klub hnutí ANO v Ostravě na dnešním jednání vyjádřil podporu primátorovi Tomáši Macurovi, aby setrval na postu primátora i po odchodu z hnutí. Vedení ANO naopak údajně vyvíjí nátlak, aby Macura funkci opustil.

Článek

„Jednání klubu proběhlo, ale domluvili jsme se, že číselný výsledek hlasování zveřejňovat nebudeme. Můžu potvrdit jenom tolik, že většina členů klubu vyjádřila podporu mému setrvání na pozici primátora,“ napsal Seznam Zprávám po večerním jednání klubu zastupitelů Macura.

Podle informací Seznam Zpráv dopadlo hlasování výsledkem 11:7 ve prospěch Macury.

Předsedkyně klubu a primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová ČTK řekla, že zastupitelé na středečním zastupitelstvu nevyvolají hlasování o důvěře. „Na dnešním jednání klubu jsme se shodli na významné většinové podpoře setrvání primátora a celého vedení města. Vzhledem k tomu, že jsme nedošli k úplné shodě, budeme se situací dále zabývat. Předmětem středečního zastupitelstva to ale nebude,“ uvedla Šebestová.

Šebestová mluví také o výhrůžkách zrušení oblastní organizace v Ostravě. „Situace je taková, že na naše členy je vyvíjen hrozný nátlak,“ uvedla Šebestová.

Vedení ANO prý tlačí na Macurův odchod

Vedení hnutí ANO naopak údajně vyvíjí nátlak na odchod Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to dnes napsal na twitteru.

Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba moravskoslezští politici delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu hnutí Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla.

Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. „Do Ostravy dnes míří hlavní manažer hnutí (Jan Richter) s jednoznačným zadáním ‚přesvědčit‘ členy zastupitelského klubu o nutnosti zbavení se Macury,“ uvedl primátor na twitteru.

Richter na slezskoostravské radnici jednal s tamním starostou a novým předsedou ostravské organizace Richardem Verešem. Podle něj ale šlo o běžnou návštěvu. „Já jsem přijel, jako jezdím běžně na organizace v rámci celé České republiky a mám schůzku s předsedou oblastní organizace. To je všechno,“ uvedl Richter, který se dále odmítl vyjadřovat.

Jeho tvrzení ale Šebestová odmítá. Podle ní dnes naopak někteří členové klubu zastupitelů byli pod velkým nátlakem Richtera. Šebestová tvrdí, že jim vyhrožoval zrušením oblastní organizace v Ostravě v případě, že podpoří Macuru v pozici primátora. „Je absurdní, jaké praktiky dokážeme v hnutí použít k prosazení pomsty,“ řekla Šebestová.

Podle Macury i Vondráka tak vedení ANO jedná v rozporu s tím, co Havlíček a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová deklarovali v médiích, tedy že nebude do rozhodování zastupitelstev vstupovat.

„Ta realita je naprosto opačná proti tomu, co oba dva členové vedení hnutí ANO říkají. Já jsem si žádné iluze nedělal, že by se hnutí ANO nepokoušelo nějak ovlivnit naše členy, ale nemusí u toho prachsprostě lhát,“ řekl Macura pro ČTK.

„Nemůžu teď žádné další informace říkat, což asi chápete proč. Samozřejmě, že tlak je a ten tlak tady je už delší dobu, to mi ti členové říkají. O tom není sporu. Nemohu říkat jména, protože oni se už v daný okamžik cítí extrémně ohroženi,“ uvedl Vondrák. Dodal, že z dostupných informací může potvrdit, že je vyvíjen tlak na to, aby Macura opustil funkci.

„Samozřejmě se potažmo počítá, že tak to bude i se mnou. Uvidím, co se bude dít dál,“ řekl dnes Vondrák.

„Kolegové jsou v zajetí spikleneckých teorií. Pan Richter je hlavním manažerem hnutí ANO a do regionu jede proto, aby zjistil, jaká je v tamních organizacích ANO (na úrovni krajské, oblastní a místní) situace,“ reagoval pro ČTK Havlíček. Zmatek podle něj vyvolali svými kroky právě Vondrák s Macurou.

„Možná si to neuvědomují, ale stále jde o organizace hnutí ANO, ne o jejich buňky, proto tam i hlavní manažer jel. ANO v kraji a oblasti není izolovaná jednotka a nás pochopitelně zajímají názory našich členů v regionu,“ dodal.

„Je to exekutivní pozice, která je do značné míry vázána na nějakou koaliční smlouvu. Tam je to na zvážení naší oblastní buňky,“ řekl místopředseda ANO v úterý pro pořad Ptám se já na Seznam Zprávách.

Macura se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady. Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Vondrák.

Macura v pondělí oznámil odchod z hnutí ANO a uvedl, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici primátorskou funkci a nechá o svém dalším působení v čele města rozhodnout své kolegy.

Předsedkyně zastupitelského klubu ANO a náměstkyně primátora Kateřina Šebestová přitom ještě v úterý ČTK řekla, že věří, že Macura zůstane primátorem Ostravy i po odchodu z hnutí. Klub zastupitelů měl původně o Macurově podpoře jednat až příští týden v úterý, den před jednáním ostravského zastupitelstva. Macura však nakonec klub svolal již na dnešek. Macurovi už dříve vyjádřili podporu někteří koaliční partneři.

Reklama

Doporučované