Hlavní obsah

Babišův oponent v ANO: Hnutí je rozplizlé, předsedova doktrína není věčná

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Hnutí ANO by se po prohraných volbách mělo vrátit k dřívější politice i voličské základně. Programová neukotvenost se hnutí vymstí, myslí si ostravský primátor Tomáš Macura.

Článek

Vypadalo to, že ostravský primátor a člen předsednictva ANO Tomáš Macura v příštím roce zmizí z české politiky. Politik, který se jako jeden z mála v hnutí ANO nerozpakuje kriticky se ozvat vůči premiérovi Andreji Babišovi, loni v létě uvedl, že již nebude v komunálních volbách v roce 2022 kandidovat.

Nedávné sněmovní volby však jeho rozhodnutí podle zjištění Seznam Zpráv nahlodaly. Hnutí podle něj potřebuje změnit směřování a program.

„Jsou dvě věci, které mě trápí. Je to rozplizlost ANO z hlediska programu a nezacílení na konkrétní voličský segment. Pan předseda říká, že ANO je catch-all hnutí. To je doktrína, která nefunguje věčně, potenciál se vyčerpá. Zastávám názor, že ANO by se mělo vrátit ke svým kořenům,“ uvedl ostravský primátor Macura v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak jste si vyhodnotil výsledek voleb do Poslanecké sněmovny?

Obával jsem se, že pro hnutí ANO to bude horší. Takže z hlediska získaných procent a mandátů volby hodnotím jako relativně slušný výsledek.

Na sestavení vlády to ale nestačí, není to tedy neúspěch?

To je druhá věc, projevilo se, co říkám už dlouhou dobu - že ANO má mizerný koaliční potenciál.

V Moravskoslezském kraji získalo ANO 33,73 procenta hlasů, výrazně víc, než byl celorepublikový průměr. Jak si to vysvětlujete?

Člověku by se chtělo říct, že je to díky dobré práci nás tady v regionu. Nejsem ale naivní, tento kraj a Ostravsko patří k levicovým regionům, kde v minulosti bodovaly ČSSD a KSČM. Nejen tady, ale i v Ústeckém kraji je afinita k hnutí ANO větší než v jiných částech republiky. Sekundární vliv, doufám, má skutečnost, že na městské i krajské úrovni pracujeme bez skandálů. A jak město, tak kraj se posouvají kupředu.

Čekal jste, že premiér Andrej Babiš tak rychle uzná prohru a smíří se s tím, že ANO půjde do opozice?

Myslím, že pokusy namlouvat si některé z koaličních stran se děly spíše před volbami. Po volbách zvítězil pragmatický pohled a zhodnocení situace, že koaliční potenciál ANO je mizivý. Je správně, že jsme přiznali prohru. Neměli bychom blokovat sestavení nové vlády.

Není příčinou i to, že by Andrej Babiš mohl za rok kandidovat na prezidenta?

Zda tam jsou nějaké sekundární důvody, na které se ptáte, je v rovině spekulací. Osobně se domnívám, že Andrej Babiš kandidovat na prezidenta zkusí.

Co vy byste změnil, aby ANO do budoucna mělo alespoň potenciálního koaličního partnera?

Na nulový koaliční potenciál ANO upozorňuji už několik let, vystoupil jsem s tématem v minulosti i na sněmu hnutí. Říkal jsem, že do budoucna je to problém. Politické síly musí být schopny se dohodnout a je pro mě velké zklamání, že toho nejsme schopní dosáhnout na celostátní úrovni. To, jak dopadl náš koaliční partner ČSSD, byl také odstrašující případ pro ostatní, proto se s hnutím ANO do chomoutu nikdo nehnal.

Hlavním bodem je ale osoba Andreje Babiše, vždyť volby byly hlasováním o něm, nepřipadá vám?

Do značné míry máte pravdu, že volby byly o něm. Čistě hypoteticky se můžeme bavit o tom, jak by na nás ostatní strany hleděly, kdybychom před volbami řekli, že kandidátem na premiéra za ANO nebude pan Babiš. Jisté nicméně je, že opoziční strany před volbami deklarovaly, že s hnutím ANO do vlády nevstoupí.

Budete ve vedení ANO volat po nějakých změnách?

Já určitě ano. Jsou dvě věci, které mě trápí. Je to rozplizlost ANO z hlediska programu a nezacílení na konkrétní voličský segment. Pan předseda říká, že ANO je catch-all hnutí. To je doktrína, která nefunguje věčně, potenciál se vyčerpá. Zastávám názor, že ANO by se mělo vrátit ke svým kořenům.

A to jakým?

Vrátit se do doby let 2013, 2014 a možná částečně ještě minulých sněmovních voleb, kdy nás volili lidé, kteří si mysleli, že ANO je proevropské, pro střední třídu, pro liberály. A jako bonus jsme měli ještě protikorupční étos, tady je ale důležité, aby se étos projevil v praktických činech. Já chápu, že takovýmhle manévrem bychom ztratili část současných voličů, jenže tito jsou docela přelétaví.

Přijde vám to jako reálné? Andrej Babiš v poslední době stočil ANO do národoveckého a levicového směru. Vy chcete zásadní změnu.

Také netvrdím, že s tím uspěji. Ale ptáte se mě na můj názor. Pakliže setrváme na současné doktríně, nemyslím si, že do budoucna máme potenciál na čísla, na která ještě dnes dosahujeme. Lidí s názorem podobným mému je víc napříč republikou, jedná se však spíš o jednotlivce, nejde o mohutný tábor. Nechci nabádat k žádnému puči, nýbrž k otevřené debatě v orgánech hnutí. Ideální platformou bude sněm.

Uvažujete o kandidatuře do předsednictva ANO?

Před časem jsem oznámil, že mé dny v politice spějí ke konci a chci se věnovat jiným oblastem života. Teď ale v souvislosti s povolební situací a v souvislosti se zpožďováním projektů tady v Ostravě maličko přemýšlím, jak tedy dál. Finální odpověď zatím nemám.

Jinými slovy zvažujete, že byste v politice nakonec pokračoval?

Původně jsem měl v úmyslu do předsednictva ANO již nekandidovat, uplynulé volby ale situaci změnily. Sám v sobě to potřebuji zpracovat. Co se týká ostravské úrovně, myslím si, že by měli přijít noví lidé - včetně funkce ostravského primátora. Dal jsem si za úkol, že než odejdu, chci mít jistotu, že kandidát na primátora bude pokračovat v trendu naší práce.

Takže je ve hře, že budete pokračovat v ostravské politice?

Je to varianta v případě, že se mi nepodaří najít a přesvědčit někoho, ke komu bych osobně měl plnou důvěru.

Jak hodnotíte dění kolem prezidenta, který podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není schopen nyní vykonávat svůj úřad?

Osobně jsem sice Miloše Zemana nevolil, respektuji ho však jako zvolenou hlavu státu. V lidské rovině je to starý, nemocný muž, který se potřebuje léčit. V dané chvíli ale hlavně hovoříme o politické úrovni, kdy se ukazují problémy ve výkonu úřadu. Okolí prezidenta s veřejností navíc nehraje čistou hru.

Měl by parlament zbavit prezidenta jeho pravomocí?

Za předpokladu, že platí informace nemocnice, není předpoklad, že se pan prezident vrátí za pár týdnů do funkce. Při vším respektu k panu prezidentovi v takovou chvíli je namístě aktivace ústavního článku týkajícího se omezení jeho pravomocí.

Co jste říkal na postup vašeho kolegy z hnutí a dnes již bývalého předsedy Sněmovny Radka Vondráčka, který se vypravil za prezidentem do nemocnice v doprovodu kancléře Vratislava Mynáře? Podle premiéra Andreje Babiše sehrál Vondráček roli užitečného idiota.

Radek mě hodně překvapil. Buď naletěl někomu nečestnému, nebo vlastním představám o své důležitosti. Sehrál roli, která mu neslouží ku prospěchu.

Reklama

Doporučované