Hlavní obsah

Koalici Spolu můžeme nabídnout premiéra, říká hlavní manažer ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš zatím od nemocného prezidenta pověření jednat o vládě nedostal.

Reklama

Hnutí ANO přemýšlí, jak naložit s volební porážkou, kterou jim uštědřila koalice Spolu. A faktem, že bez některé strany z opoziční koalice nejsou schopni sestavit většinu a rýsuje se před nimi vidina opozičních lavic.

Článek

Hlavní manažer hnutí ANO a poslanec Jan Richter v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že premiér Andrej Babiš na jednání vedení nezmínil odchod z politiky.

Naznačuje, že některé ze stran by mohly dostat nabídku na post premiéra.

„Příčinu porážky jsme ještě neanalyzovali. Tuto kampaň jsme dělali strategicky podobně jako v minulosti, kdy jsme byli úspěšní,“ říká Richter.

Jaké jsou dojmy z výsledku voleb s odstupem dne?

Vzhledem k tomu, že proti nám stálo pět politických stran, hodnotím výsledek jako nad očekávání výborný. Za mě jako za volebního manažera a předsedu ústeckého ANO dopadly dobře, obhájili jsme sedm mandátů. Republikově jsme i kvůli novému volebnímu zákonu předpovídali méně mandátů, měli jsme jen o pár desítek tisíc hlasů méně než v roce 2017.

Vzhledem k počtům mandátů je vysoce pravděpodobné, že skončíte v opozici.

Dá se říct, že my a SPD skončíme v opozici. Budeme konstruktivní a důslednou opozicí, nenecháme vládě nic zadarmo. Vládu nečekají snadné úkoly, role se otočí.

Jste s tím tedy smíření?

Smířený bych neřekl. Spíše jsme byli zvědaví, jak se dnes domluví prezident s premiérem, jenže pak Miloše Zemana odvezli do ÚVN, takže nevím, co se bude dít.

ANO ale nemá koaličního partnera, se kterým by složilo většinu ve Sněmovně.

Koalici chtějí složit dva koaliční slepence, dohromady mají 108 hlasů. Jsem zvědavý, jak budou vládnout společně. Když si vzpomenu, jak se vládlo v koalici s ČSSD, kde jsme byli pouze dva a ne vždy to bylo to pravé ořechové, tak si nedovedu představit vládu pěti subjektů. Ministerstev je málo a zájemců bude hodně.

Takže si myslíte, že v některé z koalic nastanou spory, kterých byste mohli využít?

Zatím jsem zaznamenal, že se začíná čile diskutovat u Pirátů. Očekával jsem, že Starostové Piráty vykroužkují, ale ne tak masivně. Myslím, že kdyby šli Piráti samostatně, mohli mít více. I ODS mohla mít podle mě více.

Zkusí ANO oslovit koalici Spolu s tím, že by jí nabídlo post premiéra?

Dokážu si to představit. Určitě si ještě k jednání sedneme, v úterý budeme mít ustavující klub, kde se domluvíme na další strategii. Beru to tak, že na mandáty jsme vyhráli volby a máme nejsilnější klub.

Bude ANO nabízet hnutí STAN post premiéra? Protože post premiéra si STAN v koalici se Spolu asi nebude moct nárokovat.

Variant je spousta. Oni zatím deklarují 108 hlasů ve Sněmovně a jednotný postup. Až čas ukáže. Politologové říkají, že pan premiér má v ruce nějaké trumfy.

Jaké trumfy?

Nevím.

Budete v opozici bez Andreje Babiše?

To je předčasné komentovat, mohu ale říct, že včera večer jsme jednali v předsednictvu hnutí ANO, kde nic takového nezaznělo. Od voleb je pár hodin, budeme teď pár dnů čekat, zda volby někdo napadne, je řada indicií, že ne všechno proběhlo růžově.

Protáhnou se jednání kvůli zdravotnímu stavu prezidenta?

Nevím. Nejsem lékařem pana prezidenta, jeho stav neznám. Je ale pravděpodobné, že nějak se k tomu budou muset postavit.

Zpětně viděno, co byste v kampani ANO udělal jinak?

Ještě jsme neanalyzovali, co jsme měli udělat lépe. Tuto kampaň jsme dělali strategicky podobně jako v minulosti, kdy jsme byli úspěšní. Teď asi rozhodlo, že přišlo k volbám více lidí a do kampaně se zapojily různé spolky jako Milion chvilek. Jak říkám, výsledek ANO není špatný, tragédie to je u ČSSD a KSČM.

Reklama

Doporučované