Hlavní obsah

Otvírali dálnice, fotili se s lidmi. Babišovi ministři přesto prohráli volby

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová vedla kandidátku ANO na jižní Moravě. Koalice Spolu ji tady porazila o 2,44 procenta hlasů.

Reklama

V kampani bylo moc Andreje Babiše a málo lídrů z krajů, říká poslanec ANO Martin Kolovratník.

Článek

Koalice Spolu se právě těsně vyšvihla na první místo, ministryně financí Alena Schillerová z ANO se ale usmívala.

„Těším se i na opoziční práci,“ vyprávěla v sobotu večer, když se jí novináři ptali, jestli ANO bude dál vládnout. A přidala nutné poděkování voličům za hlasy. „Volební kampaň jsem si odpracovala.“

Jenže faktem je, že Schillerová jako lídr jihomoravské kandidátky ve svém kraji prohrála. A s ní další tři ministři jako jedničky ANO ve svých regionech: ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček ve středních Čechách, ministr životního prostřední Richard Brabec v Jihočeském kraji a Klára Dostálová, která vede Ministerstvo pro místní rozvoj.

Hnutí ANO nasadilo Schillerovou, Havlíčka, Brabce a Dostálovou do těchto krajů jako své nejviditelnější tváře. Všichni tři se do Sněmovny pohodlně dostali, k vítězství ale ANO nedovedli.

Platí, že vládní politici mají v kampani nepopiratelné výhody. Nejde jen o to, že jako ministři mají veškerý servis - díky služebním autům neřeší, jak se dopravit na mítink.

Ale hlavně jsou z titulu svých funkcí více v médiích, kde mohou mluvit o svých úspěších. Což například dvojministr Havlíček, který sám o sobě říká, že je hyperaktivní, dokázal dokonale využít. Například když týden před volbami otvíral opravenou dálnici D1, ačkoli zároveň připouštěl, že mnohamiliardová rekonstrukce ještě bude pokračovat.

Přesto Babišovi ministři ve svých krajích neuspěli.

„Vedení se rozhodlo pro nějaký styl kampaně, který byl hodně centralizován, hodně stažen na jednu osobu, a skoro tak nedostali prostor výrazní lidé v regionech. Je to jejich odpovědnost, včetně týmu a marketingu,“ říká Martin Kolovratník, poslanec ANO, který sice v Pardubickém kraji vyskákal díky kroužkování ze třetího místa na první, ale i tady skončilo ANO až na druhém místě za koalicí Spolu.

Pohled na volební materiály ANO dává Kolovratníkovi za pravdu. Hlavní pozornost v kampani na sebe strhával premiér Andrej Babiš, který se před voliče postavil jako ten, kdo se za ně „bude rvát do roztrhání těla“ - jak znělo hlavní volební heslo. Lídři v ostatních regionech šli stranou.

ANO tak pro sebe získalo sedm krajů, Spolu o jeden víc.

Šéf ANO v sobotu večer lídry podržel, prohru na ně v prvním povolebním projevu nehodil. I proto, že rozdíl byl nakonec jen těsný - Spolu dostalo celkově 27,79 procenta, ANO 27,12.

„Kde jsme prohráli zásadně a kde jsme prohráli, pokud to vezmu na počet hlasů, volby, je Praha, kde je rozdíl asi 136 tisíc hlasů. Celkově jsou volby velice těsné,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Doporučované