Hlavní obsah

Babiš chce poštvat Čechy proti uprchlíkům, varuje Fiala

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala se ohradil proti kritice Andreje Babiše.

Reklama

Zvládnout uprchlickou vlnu z Ukrajiny pomůže Česku a dalším cílovým zemím ukrajinských běženců Evropská unie i Spojené státy americké.

Článek

Úmysl pomoct Česku či Polsku zvládat ukrajinskou uprchlickou krizi zatím unijní summit v Bruselu jen deklaroval. Využít by se mohly i unijní strukturální fondy, Evropská komise by ale musela urychlit mechanismy jejich čerpání.

Premiéra Petra Fialu kvůli uprchlíkům kritizoval lídr opozice Andrej Babiš (ANO). Tvrdí, že premiér upřednostňuje ukrajinské uprchlíky před Čechy. Fiala v Bruselu jeho slova odmítl, podle něj Babiš poštvává českou veřejnost proti uprchlíkům.

„Říkat vládě, že se stará jen o uprchlíky, je absurdní. Tím, že pomáháme Ukrajincům, pomáháme i českým občanům. To je máme nechat na ulicích, nebo co by si pan Babiš představoval? My je velmi rychle zaregistrujeme, dáme jim základní pomoc či jim nabízíme práci, to vše brání sociálním problémům a nezvládnutí situace, a tím nepřímo pomáháme českým občanům,“ řekl v Bruselu Fiala.

„Křesťanská povinnost“

Do Česka už v důsledku ruské agrese na Ukrajině přišlo podle informací vlády 300 tisíc uprchlíků a velká část z nich i na českém území zůstává.

V Bruselu Česko jedná o finanční pomoci pro země nejvíce zasažené uprchlickou krizí.

„Jasně tu zazněl úmysl EU podílet se finančně na zvládání zátěže související s uprchlickou vlnou. Takovou pomoc nabídl i americký prezident Biden. Všichni jsou si vědomi, že zátěž pro některé země, k nimž patří i Česká republika, je enormní a že se to nedá zvládnout vlastními silami. EU a evropské státy jsou připraveny solidárně pomáhat a vytvořit i upravit nástroje, které bychom mohli využít, abychom tu situaci zvládli,“ uvedl po prvním dni jednání v Bruselu český premiér Fiala.

Premiér – i proti kritice Babiše – zmínil morální rozměr pomoci. „Pomoc uprchlíkům je nepřímo pomoc a ochrana českých občanů. I kdyby tam tento aspekt nebyl, tak pomoci lidem, kteří jsou bez domova, bez prostředků, bojují o život, je něco, co je křesťanská a lidská povinnost,“ dodal.

Šéf nejsilnější opoziční strany ANO vládu kritizuje za to, že se podle něj příliš soustředí na uprchlíky.

„Já jsem o tom přesvědčen, že vláda by měla dělat vyvážená opatření, že by neměla upřednostňovat uprchlíky a Ukrajinu nad našimi občany, oni skutečně mají těžké období a ještě bohužel to bude velice náročné,“ prohlásil Babiš ve svém pořadu Čau lidi.

Reklama

Doporučované