Hlavní obsah

Babiš se pustil do politika ODS: Jeho vyjadřování smrdí víc než otevřený kanál

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš na archivním snímku z Poslanecké sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Pokračuje mimořádná schůze Poslanecké sněmovny o bezpečnostních hrozbách pro Českou republiku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Zeptal jsem se: Má děti? Jazyky? Protože to nevím! Zase jenom lžete. Jsem se ptal, jestli je má. Když říkali v prezidentských volbách: Babiš děsí děti! Ale tahle vláda a prezident pořád mluví o válce. Teď se děti nebojí?“ hájil se Babiš ve středu ráno ve Sněmovně.

Tam pokračuje mimořádná schůze právě kvůli obsahu Babišova e-mailu, v němž poptával soukromé informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Podle Babiše ale premiér Petr Fiala (ODS) jen neporozuměl psanému textu a vytváří dezinformace.

Pustil se také do řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS), který podle něj zneužil jeho syna Andreje Babiše mladšího. „Pětikoalice během kampaně do Sněmovny systematicky zneužívala mého psychicky nemocného syna, zvlášť jistý starosta z ODS, jehož veřejné vyjadřování smrdí víc než otevřený kanál a kterého pan premiér otevřeně podporuje. A když bylo po volbách, tak mého syna odkopli. Hnus!“ dostal se do varu Babiš.

Mezitím probral kauzu Dozimetr a hovořil také o vypínání dezinformačních webů. Zároveň obvinil vládu, že vyměnila Čechy za Ukrajince.

„Touto schůzí se vláda snaží zamaskovat svoji neschopnost – neplní programové prohlášení, její ministři jsou zcela nekompetentní. Jedinými výsledky, kterými se chlubí, je práce za naší vlády,“ uvedl Babiš. „Pan premiér je unavený, já jsem mu včera doporučil, že by si měl odpočinout,“ řekl.

Zhruba 7 hodin hovořili řečníci s přednostním právem - kromě Babiše i jeho spolustraníci Karel Havlíček, Alena Schillerová či Klára Dostálová. Slovo si vzal i místopředseda SPD Radim Fiala. První řadová poslankyně, Jana Mračková Vildumetzová z ANO se dostala ke slovu až krátce před 16. hodinou. Po ní je k diskuzi přihlášeno ještě 24 kolegyň a kolegů.

Po Babišovu proslovu se spustila i smršť faktických poznámek, které jsou pro všechny poslance ohraničeny dvěma minutami.

Příběh Babišova e-mailu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poptával citlivé informace ohledně ministra zahraničí Jana Lipavského. E-mail, ve kterém se Babiš zajímá o detaily z ministrova života, ale poslal na špatnou adresu.

Hnutí ANO si na průběh schůze v úterý stěžovalo. Vadilo jim, že se před nimi přihlásili koaliční představitelé s přednostními právy tak, aby se oni dostali k řečnickému pultíku až v noci, kdy už jednání není tak sledované a nepřenáší ho televize.

ANO si proto v podvečer svolalo mimořádnou tiskovou schůzi do atria Sněmovny, aby se jeho představitelé dostali do živého vysílání veřejnoprávní televize. Tam Babiš zkritizoval úterní projev premiéra Petra Fialy (ODS), kterému doporučil psychiatrickou péči.

Co ve Sněmovně padlo v úterý

Texty z úterního jednání Sněmovny o bezpečnostních hrozbách.

Úterní schůze se konala bez účasti poslanců hnutí ANO, kteří odešli ze sálu a na svých místech nechali cedule se vzkazy pro vládu.

Výsledkem jednání Sněmovny by mělo být její usnesení, které označí Rusko za bezpečnostní hrozbu a vyjádří podporu českým vojákům či pokračování pomoci Ruskem napadené Ukrajině.

Poslanci si odhlasovali, že budou moci o bezpečnostních hrozbách pro Česko debatovat i po půlnoci, uvedla ČTK. Návrh na prodloužení doby pro jednání vznesl předseda klubu ODS Marek Benda. Uvedl, že do 21:00 by Sněmovna nemusela dospět k hlasování o návrzích usnesení. „Věřím však tomu, že se nám to podaří někdy ve večerních hodinách ukončit, ale je to trochu na disciplíně jednotlivých lidí. A měl jsem odpoledne pocit, že někteří se příliš rádi poslouchají,“ uvedl.

Body, na kterých by se měla Poslanecká sněmovna shodnout

  • Potvrdit si, že hrozbou pro naši společnost je Putinův režim a jeho rozpínavost.
  • Potvrdit, že bezpečnostním zájmem ČR je prozápadní směřování.
  • Jsme připraveni pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské agresi, budeme pokračovat v dodávkách zbraní, považujeme to za nejmenší zlo. „Alternativní scénáře, že přerušíme dodávky a Ukrajina bude kapitulovat, nejsou řešením. My Češi víme, že politika udobřování diktátorů k ničemu nevede a je to cesta do pekel,“ dodal Michálek.
  • Měli bychom se shodnout, že nebudeme zpochybňovat naše vojáky, armádu, lidi, kteří nasazují život za obranu naší země a vytrvale se připravují na všechny bezpečnostní hrozby, kterým může naše země čelit.

Zdroj: Jakub Michálek

Reklama

Doporučované