Hlavní obsah

Babišovi lidé mizí z Českých drah. Dozorčí radu povede ekonom Zámečník

Foto: ČTK

České dráhy projdou výraznou personální obměnou. Dozorčí radu povede Miroslav Zámečník.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, kdo nově usedne v dozorčí radě národního dopravce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) informace potvrdil. Odcházejí členové spojení s garniturou Andreje Babiše (ANO).

Článek

Půjde o jednu z největších personálních výměn, kterou dosud nová vláda Petra Fialy (ODS) učinila. Řídící výbor Českých drah (ČD) ve čtvrtek podle zjištění Seznam Zpráv odvolá dva členy dozorčí rady a dosadí tři nové manažery a experty.

Předsedou dozorčí rady ČD se stane ekonom Miroslav Zámečník. V kontrolním orgánu českého dopravce ho doplní někdejší manažer a spolumajitel polského nákladního dopravce PKP Cargo International Jiří Minka a dopravní expert z Centra pro efektivní dopravu Petr Šlégr, který v letech 2007 až 2009 zastával za Stranu zelených post náměstka ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Působil ve vedení Řídícího výboru ČD.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) změny v dozorčí radě ČD potvrdil. S tím, že v ní zůstanou současní zástupci zaměstnanců a náměstkyně ministra Lenka Hlubučková. „Ano, mohu změny v dozorčí radě potvrdit. Nově příchozí manažeři a experti jsou pro mě zárukou kvality a profesionality,“ řekl Kupka Seznam Zprávám.

Těmi, kdo kontrolní orgán ČD opustí, jsou někdejší nominant ČSSD Vojtěch Kocourek a Jan Vrátník, který do rady nastoupil v roce 2019 za ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Náměstek do akce?

Stát coby akcionář vykonává svá práva v ČD prostřednictvím Řídicího výboru, jehož složení má v kompetenci vláda. Tři zaměstnance vysílá Ministerstvo dopravy, po jednom pak ministerstva financí, průmyslu a obchodu, místního rozvoje a obrany. Řídicí výbor může přeobsadit dozorčí radu, která teprve může jmenovat či odvolat členy představenstva ČD.

Osazenstvo výše zmíněných orgánů zdědil Fialův kabinet po předchozí vládě Andreje Babiše. I v Řídícím výboru se však očekává výměna některých lidí. Do jeho čela se má postavit náměstek ministra dopravy Tomáš Vrbík.

Mohu změny v dozorčí radě potvrdit. Nově příchozí manažeři a experti jsou pro mě zárukou kvality a profesionality.
Martin Kupka, ODS, ministr dopravy

Ministr Kupka jeho nominaci nepopřel, uvedl však, že tato pozice bude předmětem dalších politických jednání na vládě. „To je v tuto chvíli spekulace, nyní se řeší změny v dozorčí radě ČD,“ napsal Vrbík Seznam Zprávám. Na jeho jméno na konci ledna upozornil i server Zdopravy.cz.

Zemětřesení v dozorčí radě je předzvěstí výměny nejvyššího vedení Českých drah. Seznam Zprávy na konci ledna informovaly, že ve hře je židle šéfa ČD Ivana Bednárika.

Toho mimo jiné oslabují vazby na personální okolí Miloše Zemana, expremiéra Babiše a konexe na finančníky s vazbami na Východ.

Jako o novém členovi představenstva ČD se hovoří o řediteli Drážního úřadu a někdejším vrcholném manažerovi ČD Jiřím Kolářovi. Ten tuto informaci na dotaz Seznam Zpráv označil za spekulaci.

Reklama

Doporučované