Hlavní obsah

Bartoš má o konkurenta míň. Pikal nebude kandidovat na šéfa Pirátů

Foto: Pirátská strana

Bývalý místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal získal od regionálních organizací dvě nominace.

Reklama

Ivan Bartoš získal u regionálních organizací a členů 12 nominací, aby pokračoval ve funkci předsedy Pirátů. Markéta Gregorová a Vojtěch Pikal obdrželi po dvou nominacích.

Článek

Bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal se nebude ucházet o post předsedy Pirátské strany. Oznámil to na stranickém fóru. Na zasedání celostátního fóra v Brně, které se uskuteční 13. ledna, tak ve volbě šéfa strany dosavadního předsedu a vicepremiéra Ivana Bartoše vyzve europoslankyně Markéta Gregorová.

K odstoupení z volby předsedy i předsednictva Pikala vedlo několik důvodů. „Ten hlavní je, že se cítím ze strany unavený, frustrovaný a nechci to dělat. Pokud někdo nechce nějakou dobrovolnickou činnost dělat, neměl by ji dělat,“ sdělil spolustraníkům. Zároveň poznamenal, že chce dokončit mandát vedoucího administrativního odboru.

Bartoš stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, pod jeho vedením se strana dostala do obou komor Parlamentu i do Evropského parlamentu. Stranu vede podruhé od roku 2016. Loni v lednu obhájil funkci šéfa Pirátů, když ve druhém kole hlasování získal 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta, kterého podpořilo 265 hlasujících.

Gregorová v nominační řeči nabízí politický instinkt, komunikaci se členy strany, čitelnost, „neservilitu“ a autenticitu. Jako kandidátka na předsedkyni má automaticky i nominaci na místopředsedkyni. „Domníváme se, že po učinění rozhodnutí do republikového předsednictva kandidovat je přirozené vám dát možnost mi v něm přisoudit případnou pozici,“ napsala straníkům.

O post místopředsedy se nebude ucházet Martin Kučera, který měl nominaci z Moravskoslezského kraje. „Hlavním důvodem je, že kandiduje dostatek kvalitních uchazečů, které bych v republikovém předsednictvu viděl rád, a proto nechci tříštit hlasy (z čehož by profitovala jejich konkurence),“ napsal spolustraníkům.

Na pozice místopředsedů je tak podle nominací aktuálně 13 kandidátů, největší podporu má s 13 nominacemi europoslanec Marcel Kolaja, který je i lídrem evropské kandidátky strany a kandidátem Pirátů na eurokomisaře. Z nynějších místopředsedů obhajuje post i Hana Hajnová, naopak Blanka Charvátová a Martin Jiránek mezi adepty s nominacemi nejsou.

Druhý nejvyšší počet nominací získala radní Jihomoravského kraje Jana Holomčík Leitnerová (11). Dalšími kandidáty jsou europoslanec Mikuláš Peksa, poslankyně Klára Kocmanová, bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, středočeská radní Jana Skopalíková, zastupitelka Karlovarského kraje Markéta Monsportová, Albert Štěrba, Tereza Vovesová, Lukáš Hejduk, Jakub Wolf a Dominika Poživilová Michailidu.

Reklama

Doporučované