Hlavní obsah

Bartoše ve volbě šéfa Pirátů vyzvou v lednu Gregorová a Pikal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš vede Piráty s tříletou přestávkou (mezi lety 2013 a 2016) od roku 2009. V lednu bude mandát obhajovat.

Reklama

Zasedání celostátního fóra Pirátů je v plánu 13. ledna v Brně. Vybere nejužší vedení, jež povede stranu i do příštích sněmovních voleb. Na pozici předsedy jsou tři kandidáti. Nejvíce nominací získal současný předseda Ivan Bartoš.

Článek

Nynější šéf strany a vicepremiér Ivan Bartoš získal u regionálních organizací a členů 12 nominací, aby pokračoval ve funkci předsedy Pirátů. Vyplývá to z výsledků hlasování, která se konala v minulých týdnech. Na celostátním fóru v polovině ledna by ho měli vyzvat europoslankyně Markéta Gregorová a bývalý místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, kteří získali po dvou nominacích. Od kandidatury naopak ustoupil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, protože nominaci nezískal.

Bartoš stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, pod jeho vedením se strana dostala do obou komor Parlamentu i do Evropského parlamentu. Stranu vede podruhé od roku 2016. Loni v lednu obhájil funkci šéfa Pirátů, když ve druhém kole hlasování získal 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta.

Na pozice místopředsedů je podle nominací aktuálně 14 kandidátů, největší podporu má se 13 nominacemi europoslanec Marcel Kolaja, který je i lídrem evropské kandidátky strany a kandidátem Pirátů na eurokomisaře. Z nynějších místopředsedů obhajuje post i Hana Hajnová, naopak Blanka Charvátová a Martin Jiránek mezi adepty s nominacemi nejsou.

Zasedání celostátního fóra Pirátů je v plánu 13. ledna v Brně. Vybere nejužší vedení, jež povede stranu i do příštích sněmovních voleb. Nominace jsou podle Luboše Kudláčka z mediálního odboru Pirátů aktuálně platné tak, jak jsou uvedené na stranickém fóru. „Nelze vyloučit, že se do celostátního fóra, kde volba republikového předsednictva proběhne, něco nezmění, tedy například že někdo neodstoupí,“ uvedl.

Reklama

Doporučované