Hlavní obsah

Odcházím. Neodcházíš. Politolog o budoucnosti Pirátů

Foto: Právo/Petr Hloušek, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (vlevo) a předseda strany Ivan Bartoš.

Reklama

Článek

Pirátskou stranou zmítají vnitřní spory - stranické fórum odvolalo z širšího vedení Jakuba Michálka, jednoho z nejvýraznějších politiků nejmenší koaliční strany. Čím Michálek pirátské stranické základně vadí?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč členové Pirátské strany v celorepublikovém hlasování odvolali místopředsedu Jakuba Michálka.
  • Z jakého důvodu veřejné fórum a online ankety v poslední době podle politologa straně spíše škodí.
  • A jak silný vnitrostranický rozkol Piráti v současnosti zažívají.

Uvnitř Pirátské strany to opět vře. Sotva se vypořádala s potyčkou mezi bývalým náměstkem na Ministerstvu vnitra Lukášem Koláříkem a jeho asistentkou, řeší další problém. Část straníků vyvolala před víkendem na Pirátském fóru hlasování o odvolání Jakuba Michálka z Republikového výboru. V pondělí bylo rozhodnuto. Těsná většina se shodla, že Michálek musí post opustit.

„Byl jsem odvolán za to, že jsem prosazoval organizační reformy a to, aby se Piráti méně soustředili sami na sebe, na svoje vnitřní procesy, a více na politiku a na to, co mají dělat pro lidi,“ hodnotil Michálek svůj odchod z čela partaje na instagramu. Dnes už bývalý člen vedení strany navrhoval, aby předsednictvo dostalo více kompetencí.

Michálek posléze chtěl rezignovat i na post předsedy poslaneckého klubu, to ale neakceptoval šéf strany Ivan Bartoš. A vyjádřil mu podporu i v případě návrhu na reformu vnitřního fungování strany.

Podle politologa Daniela Šárovce z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem za vyvoláním hlasování ale mohlo být víc než jeden kontroverzní podnět ke změně. „Zřejmě se spojily v zásadě dvě věci, které spolu souvisí i nesouvisí: jednak postoj k té navrhované reformě a zároveň postoj k Jakubu Michálkovi jako zástupci vedení České pirátské strany,“ říká politolog v podcastu 5:59.

„Sebedestruktivní“ transparentnost

Internetová hlasování jsou nicméně s Pirátskou stranou neodmyslitelně spjata a odehrávají se poměrně často. Sám Michálek mu čelil už před čtyřmi lety, kdy ho jedna z členek strany nařkla z bossingu a straníci poté rozhodovali, zda má setrvat v předsednictvu. Tehdy návrh na jeho odvolání neprošel. Existují ale i další příklady: v minulosti například nástroj jeden z členů použil k tomu, aby vyvolal anketu o rozpuštění partaje.

Podle Daniela Šárovce se zejména v posledních letech z tohoto mechanismu stala pro stranu spíše přítěž. A to zejména proto, že jsou Piráti už více než dva roky ve vládě. „Dopady takto nastaveného vnitřního fungování a toho významného důrazu na mechanismy přímé demokracie mohou na tu stranu působit místy až sebedestruktivně,“ vysvětluje.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Politolog Daniel Šárovec.

Kvůli fóru a podobným hlasováním totiž strana „pere špinavé prádlo na veřejnosti“, místo aby rozepře řešila za zavřenými dveřmi. Toho se pak mohou chytat i jejich političtí soupeři. „Pokud se různé neshody řeší veřejně, tak jsou pochopitelně (Piráti) snadnějším terčem pro případnou politickou konkurenci,“ dodává expert.

Zároveň tento způsob fungování vyžaduje podle Šárovce i kvalifikovanou demokratickou debatu uvnitř strany, a to se prý Pirátům ne vždy daří. Ostatně i někteří straníci si stěžují, že celostátní předsednictvo nekomunikuje s krajskými organizacemi. A politolog upozorňuje, že tento svár by mohl vygradovat na celostátním fóru, které se má konat v lednu a kde se bude znovu volit i vedení strany.

Čas na změnu?

Snahy o určité změny ve vnitrostranické struktuře jsou vidět i v souvislosti s odvoláním Jakuba Michálka. Záhy po skončení ankety totiž hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták oznámil, že se s Ivanem Bartošem plánuje utkat o post předsedy strany.

„Pokud to přirovnávám k fotbalu – někdy máte výborný tým, kterému se momentálně nedaří, a výměna trenéra je tak ten správný impuls. Pouhá výměna trenéra dokáže dodat týmu zpátky sebevědomí, přestože na své hře změní třeba úplné minimum,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ke svému rozhodnutí.

Ivan Bartoš byl u vzniku Pirátské strany v roce 2009 a po většinu její existence stojí v jejím čele. „Bude ale velkou otázkou, zda mu členové strany dají v lednu do rukou další mandát, aby ji v příštím roce provedl i evropskými, krajskými a senátními volbami, které budou bezesporu pro Piráty klíčové, anebo jestli budou chtít změnu,“ myslí si politolog Daniel Šárovec.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak funguje mechanismus online hlasování v Pirátské straně nebo jestli má členská základna jasno ohledně dalšího působení v rámci vládní koalice. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Instagram - @piratmichalek, ČRo Plus, ČT24, YouTube - Piráti

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované