Hlavní obsah

Centra na pomoc Ukrajincům vzniknou ve všech krajích, řekl Rakušan

Ministr vnitra informuje o aktuálním vývoji v souvislosti s Ukrajinou.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. O situaci na Ukrajině jednal Ústřední krizový štáb. Předseda vlády se setkal s představiteli Senátu, Sněmovny i opozice.

Článek

Kvůli situaci na Ukrajině se v pondělí znovu sešel Ústřední krizový štáb, řeší se hlavně příprava na uprchlickou vlnu. Dosud bylo po ruské agresi na Ukrajině vydáno 2 000 humanitárních víz, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Podle něj už ale do republiky určitě přišlo o tisíce lidí více.

Ministerstvo vnitra zřídí centrální koordinační centrum pomoci, na kterém spolupracují hasiči, policie a další státní složky.

„Jsme dohodnuti s hejtmany, že ve všech krajích vzniknou krajská koordinační centra, která budou řešit ubytování, logistiku a humanitární pomoc,“ uvedl po jednání Rakušan.

Policie za uplynulý víkend zahájila sedmnáct trestních řízení v souvislosti s Ukrajinou. „Dva případy byly schvalování invaze, ostatní poškozování věcí, většinou ruských symbolů,“ řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Dodal, že policie dostává denně desítky podnětů od občanů v souvislosti se schvalováním invaze.

Během pondělí se také setkal premiér Petr Fiala s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, šéfem Senátu Milošem Vystrčilem a šéfy dvou opozičních stran - Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou.

„Musím konstatovat, že česká politická scéna je v postoji k ruské agresi a podpoře Ukrajiny naprosto jednotná,“ uvedl po setkání premiér Fiala. Podle něj bude i nadále pokračovat pomoc Ukrajině. O tom, zda bude humanitární nebo vojenská, se teď jedná s ukrajinskou stranou.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš podpořil postup vlády i premiéra, poděkoval i armádě. „Je teď potřeba, abychom i ve Sněmovně našli konsenzus v rámci rozpočtu, budeme navrhovat pozměňovací návrhy. Je jasné, že je třeba posílit rozpočet naší armády,“ řekl bývalý premiér Babiš.

Záznam z jednání premiéra s šéfy opozičních stran.Video: ČTK

Premiér svolal schůzku ještě před tím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Původně mělo jít o diskusi vlády s opozicí o „důležitých tématech“ zahraniční politiky.

Podle Fialy se bude pomoc uprchlíkům koordinovat s kraji. „Kolik těch lidí bude? To v tuto chvíli nevíme, to nebudou tisíce, to budou deseti tisíce a s tím musíme počítat,“ uvedl Fiala.

Premiér prosí české občany, kteří chtějí pomoci Ukrajině, aby tak učinili jako dobrovolníci, například v rámci neziskových organizací. Premiér by byl pro umožnění účasti občanů ČR v bojích o Ukrajinu pouze v individuálních případech.

Česko vyslalo druhý vlak s pomocí pro ukrajinské bojovníky, oznámila v pondělí ráno na twitteru česká armáda bez dalších podrobností. Na záběrech, které armáda zveřejnila, je vidět noční odjezd vlaku s celkem 13 vagony, převážně krytými nákladními vozy. První vlak, ve kterém Česko poslalo na Ukrajinu lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení.

Kvůli zvyšujícímu se napětí ve vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem už na konci ledna rozhodla vláda premiéra Petra Fialy, že Česko daruje Ukrajině dělostřeleckou munici. Jde o 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů.

Ministryně obrany Jana Černochová v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině také 30 tisíc pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů v celkové hodnotě asi 188 milionů korun. V neděli armáda na twitteru informovala, že první vlak se zbraněmi z Česka se už vykládá na místě určení.

Další dodávku vojenského materiálu za 400 milionů korun schválila vláda na mimořádném jednání v neděli. Složení dodávky ministři nechtěli upřesnit, uvedli pouze, že nejde o lehké zbraně. „Je to jiný typ zbraní, než jaký jsme schvalovali minule, nejedná se o lehké zbraně, ale věci, které může ukrajinský národ použít ke své obraně,“ řekl v neděli premiér Fiala. Z bezpečnostních důvodů ale nechtěl být konkrétnější.

Reklama

Doporučované