Hlavní obsah

Favoritem české armády jsou stíhačky z USA, Černochová jednala s poslanci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová z ODS.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně obrany Jana Černochová v úterý večer jednala s poslanci a senátory. Hlavním tématem byla budoucnost stíhaček. Zda Česko bude používat nadále gripeny, nebo přejde na americké F-35.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) by měla už ve středu řešit budoucnost českého armádního letectva.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zatím oficiálně neoznámila, jakým směrem se Česko po konci současného pronájmu švédských gripenů vydá.

Jasné je, že kabinet hodlá jít cestou nákupu a nechce pokračovat v pronájmu. Česká armáda tedy bude nadále používat švédské stíhačky, nebo přejde na americké F-35.

Černochová poslance a senátory seznámila se záměrem a doporučením armády ještě před tím, než to bude řešit vláda. Schůzka na Ministerstvu obrany trvala více než dvě hodiny. Poslanci i senátoři museli podle informací Seznam Zpráv odevzdat mobily a jednání probíhalo v utajeném režimu. Byl tam i nový náčelník Generálního štábu Karel Řehka.

Podle zdrojů Seznam Zpráv seznámených s jednáním chce oficiální informace sdělit vláda ve středu po svém jednání. Není to tak, že by vláda zítra rozhodla o definitivním nákupu, čekají se ještě další jednání. Hlavním favoritem ministerstva obrany a armády ale mají být americké stíhačky F-35. O nich se v kuloárech mluví už několik týdnů.

Gripen vs. F-35

Jedním z těch, kteří na setkání dorazili, byl poslanec a místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). Pozvání od Černochové bere jako vstřícný krok, vadí mu ale, že se otázka nákupu za desítky miliard korun neřeší na výboru pro obranu ve Sněmovně.

„Je to nešťastné, protože my poslanci nejsme zaměstnanci Ministerstva obrany, abychom – když paní ministryně pískne – za ní běželi. Pro nás je stěžejní půda Poslanecké sněmovny a paní ministryně tady dělá nestandardní věci. Měla zažádat předsedu výboru, abychom se sešli,“ říká pro Seznam Zprávy.

„Předpokládám, že se tam dozvíme, s čím půjde na vládu. Nějaké neoficiální informace už v kuloárech zaznívají, že by to měly být F-35,“ dodává.

Růžičkovu kritiku nechápe další místopředseda výboru pro obranu Josef Flek (STAN), který na resort také dorazí. „Nepochopil jsem, jak to myslí. Výbor jako takový bude 30. 8. Toto je informační schůzka pro koaliční i opoziční poslance, kdy nám bude vysvětleno, co se nese zítra na vládu. Paní ministryně udělala z vlastní iniciativy něco navíc,“ oceňuje krok Černochové.

Pozvání odmítl poslanec SPD Radovan Vích. „Tento termín mi nevyhovuje, navíc způsob svolání je velice nestandardní. Nevím, proč bychom jako poslanci, kteří kontrolují činnost vlády, měli přijít den před tím, než nám to paní ministryně oznámí. Tento způsob není možný,“ reagoval na pozvání.

Ze schůzky se omluvili například poslanec ODS Stanislav Blaha nebo senátor Tomáš Czernin z TOP 09. 

Chyběl bude i Czerninův stranický kolega, poslanec Marek Ženíšek. „Na schůzce přítomen nejsem. S paní ministryní jsem ale hovořil a jsem dostatečně informován,“ napsal v SMS zprávě.

Současný kabinet musí o tom, jaké stíhačky bude česká armáda používat poté, co v roce 2027 skončí pronájem gripenů, rozhodnout co nejdřív. Hraje se totiž i o čas. Čím dřív se Česko zařadí do fronty zájemců o stíhačky, tím lépe.

O obří zakázku za desítky miliard mají zájem Američané i Švédové. Seveřané by mohli nabídnout modernější verzi gripenu E/F, jejich konkurentem jsou americké F-35.

Jasné už je, že Česko chce koupit rovnou 24 stíhaček, tedy dvě letky. Ministryně zatím nehodlá naznačovat, na kterou stranu se kloní.

Reklama

Doporučované