Hlavní obsah

Tah Vávrou. Vládní strana chce nasadit finančníka na kontrolu ČEZ

Foto: Seznam Zprávy

Na červnové valné hromadě ČEZ dojde k výměně členů dozorčí rady. Jedno křeslo by mohl obsadit Radovan Vávra.

Reklama

V červnu se obmění dozorčí rada ČEZ. Seznam Zprávy zjistily, že TOP 09 nominuje do vlivné funkce bankéře Radovana Vávru. Za ODS získali nominaci šéf pardubické buňky a politik blízký ministrovi spravedlnosti.

Článek

Obsazení dozorčí rady českého energetického obra ČEZ patří k hlavním mocenským tahům každé nové vlády. To samé brzy učiní i kabinet Petra Fialy (ODS), který na valné hromadě ČEZ v červnu obmění složení kontrolního orgánu.

Některé vládní strany mají již jasno o svých nominacích, některé je ještě ladí. Podle zjištění Seznam Zpráv nominuje TOP 09 investora a finančníka Radovana Vávru.

„Do dozorčí rady ČEZ nominujeme Radovana Vávru, jde o zkušeného ekonoma, tudíž za nás jasná podpora,“ potvrdila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sám Vávra nedávno na sociální síti Twitter naznačil, že se blíží angažmá v odborné funkci ve státním sektoru.

„Dostal jsem nominaci od TOP 09, ale rozhoduje o tom ministerstvo financí, tedy pan ministr Zbyněk Stanjura. Zatím jsem neprošel ani personálním výborem. Je to ještě dlouhá cesta,“ řekl Seznam Zprávám Vávra, který v březnu po vypuknutí války na Ukrajině přerušil spolupráci s kontroverzní společností Xixoio.

Vávra získal návrh na nominaci člena dozorčí rady ČEZ od TOP 09 na Praze 1, kde je členem strany. Předseda celopražské organizace strany Jiří Pospíšil se k nominaci někdejšího ředitele Komerční banky nehlásil.

„Záleží na paní předsedkyni a vedení TOP 09, zda využije nominační seznam s několika desítkami jmen, který jsme jí předali. Nehovořil bych ale o tom, že pražská TOP 09 nominovala pana Vávru,“ uvedl europoslanec Pospíšil.

O Vávrovi už se spekulovalo loni na podzim po sněmovních volbách v souvislosti s ministerstvem dopravy – ať už v kontextu funkce náměstka ministra dopravy, či poradce ministra Martina Kupky. Z námluv nakonec sešlo. V kuloárech se spekuluje, že Vávrův politický vzestup nenesl příliš libě v zákulisí šéf ČEZ Daniel Beneš, což by nyní v případě Vávrova nástupu do dozorčí rady energetické společnosti bylo pikantní.

Tři místa pro ODS

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Čtyři místa jsou vyhrazena pro zástupce zaměstnanců. Zbylých osm členů má politickou nominaci.

Tři místa si nárokuje ODS, hnutí STAN by mělo mít dva nominanty a zbylé strany po jednom zástupci.

Konkrétnější obrysy personálního složení se rýsují u ODS. Nominaci získal předseda pardubické ODS Radim Jirout. „Dostal jsem tuto příležitost, nominaci mohu potvrdit. „ČEZ čekají výzvy jako dostavba jaderných bloků a všichni čekáme, zda se nějak změní přístup ke Green Dealu kvůli válce na Ukrajině. Klíčové bude rozjet projektování a výstavbu jaderných elektráren, abychom navýšili vlastní energetickou soběstačnost,“ řekl Jirout Seznam Zprávám.

Dalším nominantem je jihomoravský funkcionář ODS Jiří Kadrnka, který v dozorčí radě ČEZ působil již v letech 2010 až 2014. Někdejší šéf občanských demokratů na jižní Moravě na dotaz do vydání článku nereagoval. Šéf jihomoravské ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek však potvrdil, že Kadrnka byl jedním z nominantů.

Třetím aspirantem na funkci v dozorčí radě ČEZ byl donedávna poslanec a předseda ústecké ODS Karel Krejza, z jehož nominace však sešlo kvůli kauze s jeho politicko-podnikatelskými vazbami na litoměřické radnici, jak uvedl Deník N v únoru. O novém jménu za ODS do ČEZ se nyní stále jedná.

Reklama

Doporučované